Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne bereid om neutraliteit te bespreken, zegt Zelenski

Oekraïne bereid om neutraliteit te bespreken, zegt Zelenski

KIEV (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne is bereid om te spreken over het aannemen van een neutrale status als onderdeel van een vredesakkoord met Rusland, zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski zondag in een video-interview met Russische journalisten. Een dergelijke status zou wel door derden moeten worden gegarandeerd en eerst in een referendum aan de Oekraïense bevolking moeten worden voorgelegd. Met neutraliteit wordt in dit verband bedoeld dat Oekraïne nu en in de toekomst afziet van lidmaatschap van de NAVO.

"Veiligheidsgaranties en neutraliteit, niet-nucleaire status van onze staat. We zijn klaar om ervoor te gaan. Dit is het belangrijkste punt", zei Zelenski, die weigerde andere Russische eisen te bespreken, zoals de demilitarisering van Oekraïne. Wel gaf hij aan dat een overeenkomst met Rusland pas mogelijk is als Russische troepen zich terugtrekken. De suggestie om buitenlandse vredestroepen in Oekraïne toe te laten wees hij af, omdat hij geen "bevroren conflict" in zijn land wil.

Zelenski's gesprek met Russische journalisten duurde 90 minuten. Hij sprak Russisch en zei onder meer dat de Russische invasie de vernietiging van Russisch sprekende steden in Oekraïne heeft veroorzaakt, en dat de schade nu al groter is dan na de Russische oorlog in Tsjetsjenië. Ook zei hij bereid te zijn al voor het einde van het conflict krijgsgevangen uit te wisselen. De Russische beschuldiging dat Oekraïne chemische en nucleaire wapens heeft noemde hij "lachwekkend".

Voorafgaand aan het interview waarschuwde de Russische communicatiewaakhond Roskomnadzor de deelnemende Russische journalisten om geen verslag te doen van het interview met Zelenski. De waakhond, in 2008 opgericht door oud-president Dmitri Medvedev, zei tevens een onderzoek zijn gestart naar de mediaorganisaties die aan het interview deelnamen.

Meer uit Buitenland

Nog tientallen gewonden in ziekenhuis na turbulentie-incident

BANGKOK (ANP/RTR) - Tientallen mensen die afgelopen week gewond raakten door zware turbulentie tijdens een vlucht naar Singapore, liggen nog steeds in het ziekenhuis. Het gaat volgens het Samitivej Srinakarin-ziekenhuis in Bangkok om 43 patiënten uit Australië, Maleisië, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en de Filipijnen.

55 minuten geleden
Aanklagers willen spreekverbod Trump over 'complot' FBI-agenten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse speciaal aanklager Jack Smith vraagt de rechter om nieuwe maatregelen tegen oud-president Donald Trump. Die zou ten onrechte de suggestie wekken dat FBI-agenten "medeplichtig zijn aan een complot om hem te vermoorden". Smith vraagt de rechter om Trump te verbieden nog langer uitspraken te doen die agenten in gevaar kunnen brengen, schrijven Amerikaanse media.

1 uur geleden
Italië trekt miljoenen uit voor UNRWA

ROME (ANP/AFP) - Italië maakt weer geld vrij voor de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, de UNRWA. Dat heeft minister Antonio Tajani (Buitenlandse Zaken) bekendgemaakt na een ontmoeting met de Palestijnse premier Mohammad Mustafa.

2 uur geleden
Israël bombardeert Rafah na uitspraak hoogste VN-hof

TEL AVIV (ANP/AFP/DPA) - Israël heeft zaterdag luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Rafah in de Gazastrook. De bombardementen volgen op een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, dat juist had opgedragen het offensief in die zuidelijke stad te stoppen.

3 uur geleden
China beëindigt grote militaire oefening bij Taiwan

BEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - China heeft de uitgebreide militaire oefeningen bij Taiwan afgesloten. Die waren afgelopen week gestart na de beëdiging van de nieuwe Taiwanese president Lai Ching-te.

4 uur geleden
Oppositieleider India stemt in megaverkiezing

NEW DELHI (ANP/AFP) - Het Indiase oppositiekopstuk Rahul Gandhi heeft zijn stem uitgebracht bij de hervatting van de parlementsverkiezingen in zijn land. Daar kan in een periode van anderhalve maand op verschillende dagen worden gestemd vanwege de enorme omvang van de verkiezingen.

4 uur geleden
Eerste Franse toeristen geëvacueerd uit Nieuw-Caledonië

NOUMÉA (ANP/AFP) - De eerste evacuatievluchten met Franse toeristen hebben eilandengroep Nieuw-Caledonië verlaten. De vakantiegangers worden met militaire vliegtuigen naar Australië en Nieuw-Zeeland gebracht en kunnen daarna met een lijnvlucht doorreizen naar Frankrijk.

5 uur geleden