Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne begint offensief om zuiden van Russen te bevrijden

Oekraïne begint offensief om zuiden van Russen te bevrijden

KIEV (ANP/RTR/DPA) - Oekraïne is een lang verwacht tegenoffensief begonnen om het zuiden van het land van de Russische bezetters te bevrijden. Een van de doelen is Cherson, de enige grote stad die de Russische strijdkrachten hebben veroverd ten westen van de rivier Dnjepr, die midden door Oekraïne stroomt.

Het zuidelijke commando van het Oekraïense leger roept inwoners van het gebied op te vertrekken om te voorkomen dat ze in de strijd verwikkeld raken. De afgelopen week zouden ruim tien Russische munitiedepots zijn vernietigd. Ook beschoot Oekraïne de afgelopen tijd de bruggen over de Dnjepr bij Cherson om de bevoorrading van Russische militairen te bemoeilijken.

Oekraïense troepen zouden Russische frontlinies in de regio Cherson al hebben doorbroken, melden Oekraïense media. Naar verluidt werden pro-Russische rebellen en ondersteunende Russische mariniers gedwongen zich terug te trekken.

De Oekraïense leiding zinspeelde al maanden op een grote tegenaanval, hopend op voldoende westers militair materieel. Rusland begon ruim zes maanden geleden zijn invasie in Oekraïne en veroverde grote delen in het oosten en zuiden. De Russen hadden in 2014 al het zuidelijke schiereiland Krim van Oekraïne afgepakt.

Meer uit Buitenland

Veiligheidsadviseur Israël: 7000 Palestijnse militanten gedood

JERUZALEM (ANP/RTR/DPA) - Volgens de Israëlische veiligheidsadviseur zijn in de Gazastrook tot dusver zeker 7000 militanten gedood in de oorlog tegen Hamas. "Dat is een voorzichtige schatting", aldus Tzachi Hanegbi zaterdag in een interview op de tv-zender Channel 12. "Het zouden er best meer kunnen zijn, omdat we niet weten of er nog strijders onder ingestorte gebouwen en in tunnels liggen."

7 minuten geleden
President Guyana stemt in met dialoog over grensconflict

CARACAS/GEORGETOWN (ANP/AFP) - De Venezolaanse regering heeft buurland Guyana voorgesteld een bijeenkomst "op hoog niveau" te houden om het conflict rond de olierijke grensregio Essequibo te bespreken. Volgens media in Georgetown heeft de Guyanese president Mohamed Irfaan Ali daarmee ingestemd. Een datum voor de top zal snel worden geprikt.

1 uur geleden
Klimaatactivisten vergroenen Canal Grande

VENETIË (ANP) - Klimaatactivisten hebben toegeslagen in Venetië door het water van het Canal Grande groen te kleuren. Dat gebeurde volgens het Italiaanse persbureau ANSA met een milieuvriendelijke, fluorescerende stof.

3 uur geleden
Houthi-rebellen willen scheepvaart naar Israël platleggen

SANAA (ANP/RTR) - Een militaire woordvoerder van de Houthi-rebellen in Jemen heeft scheepvaartbedrijven, ongeacht waar ze gevestigd zijn in de wereld, gewaarschuwd voor samenwerking met Israël. De organisatie dreigt de doorvaart door de Rode Zee naar Israëlische havens te blokkeren als er geen of onvoldoende hulpgoederen naar de Gazastrook worden getransporteerd.

5 uur geleden
Palestijnen: dodental Gazastrook nadert 18.000

GAZA-STAD (ANP) - Volgens de Palestijnen in de door Israël belegerde Gazastrook stijgt het dodental door de "Israëlische agressie" richting 18.000. Het door Hamas gecontroleerde ministerie van Gezondheid meldt op X inmiddels 17.700 doden en 48.780 gewonden sinds het begin van het gewapende conflict op 7 oktober.

5 uur geleden
Dissidente Iraanse Nobelprijswinnares in hongerstaking

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - De Iraanse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, Narges Mohammadi, is een dag voor de prijsuitreiking in een driedaagse hongerstaking gegaan. De in Iran opgesloten mensenrechtenactiviste maakte dit bekend op haar Instagrampagina, die vrienden in het buitenland voor haar bijhouden.

6 uur geleden
Erdogan veroordeelt veto VS tegen wapenstilstand Gaza

ANKARA (ANP/DPA/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft het veto van de Verenigde Staten in de VN-Veiligheidsraad tegen een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza veroordeeld. "Helaas werd de wapenstilstand afgewezen, met alleen de Amerikaanse stem tegen. Een rechtvaardige wereld is mogelijk, maar niet met de VS", zei de Turkse president.

6 uur geleden