Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne: 16 doden door Russische aanvallen en mijnen

Oekraïne: 16 doden door Russische aanvallen en mijnen

CHERSON (ANP/RTR/DPA) - Het aantal doden door Russische aanvallen op de zuidelijke Oekraïense stad Cherson is opgelopen tot dertien, hebben de Oekraïense autoriteiten zondag bekendgemaakt. 64 mensen zijn zaterdag gewond geraakt door de beschietingen. In de regio vielen zaterdag nog eens drie doden doordat een landmijn explodeerde toen hulpverleners bezig waren de omgeving landmijnvrij te maken.

De autoriteiten spraken eerder van tien dodelijke slachtoffers en beschuldigden de Russen van massale artilleriebeschietingen van het centrum van de stad. President Volodimir Zelenski van Oekraïne veroordeelde de aanvallen als een daad van "terreur". "Dit zijn geen militaire faciliteiten", meldde Zelenski op Telegram, eraan toevoegend dat de beschietingen "moorden omwille van intimidatie en plezier" zijn.

De door Rusland benoemde gouverneur van het bezette deel van de regio Cherson ontkent dat Russische troepen verantwoordelijk zijn. Oekraïense troepen hebben zelf de stad op "terroristische wijze" beschoten, aldus Vladimir Saldo. "Dit is een walgelijke provocatie met het duidelijke doel om de Russische strijdkrachten de schuld te geven."

Rusland, dat tien maanden geleden Oekraïne binnenviel, controleert het grootste deel van de regio Cherson. Maar niet de hele regio. Half november heroverden Oekraïense troepen onder meer de stad Cherson, het administratieve centrum, en een aantal kleinere plaatsen in het gebied.

Meer uit Buitenland

Studie: hittegolven leiden wereldwijd tot 150.000 doden per jaar

SYDNEY (ANP/DPA) - Hittegolven tijdens de warmste maanden van het jaar leiden elk jaar tot meer dan 150.000 doden wereldwijd. Dat blijkt uit onderzoek van de Monash University in Australië.

11 minuten geleden
Containerschip had tweemaal panne voor botsing brug Baltimore

BALTIMORE (ANP) - Het containerschip dat eind maart de Francis Scott Key Bridge in Baltimore deed instorten, kampte kort voor de botsing tweemaal met elektrische problemen. Dat melden de Amerikaanse autoriteiten in een voorlopig rapport.

1 uur geleden
Evacuaties in Canadese oliestad om dreiging van grote bosbrand

FORT MCMURRAY (ANP) - Een grote bosbrand nadert gestaag de Canadese stad Fort McMurray in de provincie Alberta, die in een gebied ligt waar veel olie wordt gewonnen. Ongeveer 6000 mensen in vier buitenwijken van de stad hebben te horen gekregen dat zij moeten evacueren, meldden lokale autoriteiten.

1 uur geleden
Musk moet opnieuw getuigen in onderzoek naar overname Twitter

SAN FRANCISCO (ANP) - Een Amerikaanse rechtbank heeft bepaald dat Elon Musk opnieuw moet getuigen in het onderzoek van de Amerikaanse beurstoezichthouder (SEC) naar zijn overname van het sociale medium Twitter voor 44 miljard dollar. Dat blijkt uit gerechtelijke documenten.

4 uur geleden
In Oekraïne gaat stroom op rantsoen door Russische aanvallen

KYIV (ANP/AFP) - In Oekraïne is stroom op rantsoen gegaan omdat er weer een tekort is door grootschalige Russische aanvallen op energiecentrales. Ook is de temperatuur aanzienlijk gedaald.

7 uur geleden
Polen ziet Russische dreiging en versterkt inlichtingendiensten

WARSCHAU (ANP/AFP) - Polen trekt miljoenen uit om de inlichtingendiensten te versterken. Premier Donald Tusk zei dat de afgelopen maanden sabotageacties verijdeld konden worden "dankzij de waakzaamheid van onze diensten en bondgenoten".

11 uur geleden
Beroep Kremlincriticus Kara-Moerza verworpen, VK reageert woest

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Het Russische hooggerechtshof heeft het hoger beroep verworpen van een bekende criticus van de regering, Vladimir Kara-Moerza. De activist, die ook de Britse nationaliteit heeft, kreeg eerder 25 jaar cel opgelegd nadat hij was beschuldigd van hoogverraad. Het Verenigd Koninkrijk hekelde het besluit van het hof en eiste zijn onmiddellijke vrijlating.

12 uur geleden