Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïense vluchtelingen willen betere huizen, banen en taalcursus

Oekraïense vluchtelingen willen betere huizen, banen en taalcursus

DEN HAAG (ANP) - Oekraïense vluchtelingen die vanwege de oorlog in hun land naar Nederland zijn gekomen, hopen op betere huizen, banen en taalcursussen. Dat zegt de Stichting Oekraïners in Nederland op basis van een enquête onder Oekraïense vluchtelingen.

Vrijdag is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Sindsdien zijn er veel mensen gevlucht, onder meer naar Nederland. Het grootste probleem waar Oekraïners in Nederland tegenaan lopen is het vinden van een geschikte woning, signaleert de stichting. Ook zitten families vaak verspreid over het land.

Ongeveer de helft van de ruim 1100 respondenten, die online tussen eind december en half januari een vragenlijst invulden, heeft een baan. Ruim een derde zoekt nog actief naar werk. De meeste ondervraagden vonden via via een baan. "Mensen zoeken naar mogelijkheden om hun eigen geld te verdienen en zo geen druk op sociale voorzieningen te leggen", vertelt bestuurslid en Oekraïner Oleksandr Tomasjtsjoek.

Diploma's niet erkend

Het merendeel van de respondenten heeft een universitaire opleiding, maar veel ondervraagden werken nog onder hun niveau. Dat komt onder meer omdat Oekraïne niet bij de Europese Unie hoort en diploma's niet erkend worden. Ook is er een "grote behoefte" aan taalcursussen, omdat Nederlands en Engels voor sommigen een probleem zijn, zegt Tomasjtsjoek. Verder geven vluchtelingen die afgelegen wonen aan dat ze daardoor niet goed naar hun werk kunnen komen, of dat ze geen baan in de buurt van hun woning kunnen vinden.

Oekraïners die nu in Nederland zijn, kunnen ook niet als zelfstandige aan de slag, zegt Tomasjtsjoek. Dat noemt hij "ongelukkig" voor de mensen die bijvoorbeeld als schoonheidsspecialiste, bouwvakker of IT'er als zzp'er werkten. "De Oekraïense gemeenschap verwacht hierop actie van de Nederlandse overheid."

Schoolgaande kinderen

Veel Oekraïners kwamen na de inval van Rusland met kinderen naar Nederland. De meeste ondervraagden zeggen dat hun kinderen naar Nederlandse scholen gaan, maar noemen dit een lastig proces. Tomasjtsjoek kent ook families die hun kinderen liever onlineles laten volgen van hun Oekraïense school, "omdat ze ooit terug willen". "Ze willen geen jaren onderwijs voor hun kind verliezen."

Het merendeel van de ondervraagden is zo'n zeven tot elf maanden in Nederland en is tussen de 19 en 49 jaar. Ongeveer een derde van de ondervraagden zegt in Nederland te willen blijven, ruim een kwart wil terug als het land veilig is. Ruim een derde zegt het nog niet te weten. "Er is een hoge mate van onzekerheid", zegt Tomasjtsjoek. "De algemene boodschap uit de enquête is dat de ondervraagden dankbaar zijn voor alle steun hier."

Meer uit Binnenland

Yeşilgöz waarschuwt voor links en populistisch rechts in EP

NIEUWEGEIN (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz noemt de verkiezingen voor het Europees Parlement "misschien wel de belangrijkste verkiezingen die er ooit zijn geweest". Ze waarschuwde voor zowel links als populistisch rechts, op het VVD-congres in Nieuwegein. Ze gaf een sneer naar de Europarlementariërs die "roeptoeteren" dat de VVD niet meer thuishoort in de Europese liberale fractie (Renew Europe), omdat de VVD in Nederland een kabinet gaat vormen met de PVV.

46 minuten geleden
Diario de Mallorca: één Nederlander ernstig gewond in kliniek

PALMA DE MALLORCA (ANP) - Onder de Nederlandse gewonden die bedolven raakten in een instortende horecagelegenheid op Mallorca is er volgens de Spaanse krant Diario de Mallorca één die in ernstige toestand wordt verpleegd in een particuliere kliniek in Palma (de Mallorca). Deze gewonde heeft zwaar hoofdletsel, aldus de krant.

1 uur geleden
Boekenpetitie na drie dagen 100.000 keer ondertekend

DEN HAAG (ANP) - De protestpetitie tegen de voorgenomen verhoging van btw op boeken is na drie dagen 100.000 keer ondertekend. De petitie staat sinds woensdag online op de website boekenpetitie.nl en kan nog altijd worden ondertekend.

3 uur geleden
Zondag trekken opnieuw fikse onweersbuien over het land

DE BILT (ANP) - Na een enigszins droge onderbreking op zaterdag, moeten we zondag opnieuw rekening houden met fikse buien. Volgens Weeronline staan stevige regen- en onweersbuien op het programma. De dag begint droog, met temperaturen tot wel 23 graden, maar het weerbeeld kan vanaf de middag flink omslaan.

5 uur geleden
19-jarige gewond door steekpartij Dinxperlo, 17-jarige opgepakt

DINXPERLO (ANP) - Bij een steekincident in de Gelderse plaats Dinxperlo is een 19-jarige man uit die plaats gewond geraakt. De politie bevestigt berichtgeving hierover door De Gelderlander. Het incident gebeurde in de Emmastraat rond 02.30 uur.

7 uur geleden
Overlast door regen in West-Brabant, water stroomt naar binnen

BREDA (ANP) - Op meerdere plekken in Noord-Brabant leidt de hevige regenval van afgelopen nacht zaterdagochtend tot wateroverlast. In de West-Brabantse plaatsen Kruisland, Halsteren, Steenbergen en Wouw, vlak bij de grens met Zeeland, staan straten blank en stroomt het water bij mensen naar binnen, meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. De brandweer en betrokken gemeenten laten de rioleringspompen "op volle toeren draaien" om het water zo snel mogelijk weg te krijgen.

8 uur geleden
Code geel niet langer van kracht

DEN HAAG (ANP) - De code geel die vrijdagavond voor een groot gedeelte van het land werd afgegeven om langdurige regen en onweer is niet langer van kracht. Rond middernacht gold in het hele land weer code groen. De regen zorgde er vrijdagmiddag al vroeg voor dat het flink druk was op de Nederlandse wegen. Rond 16.00 uur telde de ANWB op de A- en N-wegen al ruim 140 files met een totale lengte van meer dan 800 kilometer.

9 uur geleden