Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïense vluchtelingen willen betere huizen, banen en taalcursus

Oekraïense vluchtelingen willen betere huizen, banen en taalcursus

DEN HAAG (ANP) - Oekraïense vluchtelingen die vanwege de oorlog in hun land naar Nederland zijn gekomen, hopen op betere huizen, banen en taalcursussen. Dat zegt de Stichting Oekraïners in Nederland op basis van een enquête onder Oekraïense vluchtelingen.

Vrijdag is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Sindsdien zijn er veel mensen gevlucht, onder meer naar Nederland. Het grootste probleem waar Oekraïners in Nederland tegenaan lopen is het vinden van een geschikte woning, signaleert de stichting. Ook zitten families vaak verspreid over het land.

Ongeveer de helft van de ruim 1100 respondenten, die online tussen eind december en half januari een vragenlijst invulden, heeft een baan. Ruim een derde zoekt nog actief naar werk. De meeste ondervraagden vonden via via een baan. "Mensen zoeken naar mogelijkheden om hun eigen geld te verdienen en zo geen druk op sociale voorzieningen te leggen", vertelt bestuurslid en Oekraïner Oleksandr Tomasjtsjoek.

Diploma's niet erkend

Het merendeel van de respondenten heeft een universitaire opleiding, maar veel ondervraagden werken nog onder hun niveau. Dat komt onder meer omdat Oekraïne niet bij de Europese Unie hoort en diploma's niet erkend worden. Ook is er een "grote behoefte" aan taalcursussen, omdat Nederlands en Engels voor sommigen een probleem zijn, zegt Tomasjtsjoek. Verder geven vluchtelingen die afgelegen wonen aan dat ze daardoor niet goed naar hun werk kunnen komen, of dat ze geen baan in de buurt van hun woning kunnen vinden.

Oekraïners die nu in Nederland zijn, kunnen ook niet als zelfstandige aan de slag, zegt Tomasjtsjoek. Dat noemt hij "ongelukkig" voor de mensen die bijvoorbeeld als schoonheidsspecialiste, bouwvakker of IT'er als zzp'er werkten. "De Oekraïense gemeenschap verwacht hierop actie van de Nederlandse overheid."

Schoolgaande kinderen

Veel Oekraïners kwamen na de inval van Rusland met kinderen naar Nederland. De meeste ondervraagden zeggen dat hun kinderen naar Nederlandse scholen gaan, maar noemen dit een lastig proces. Tomasjtsjoek kent ook families die hun kinderen liever onlineles laten volgen van hun Oekraïense school, "omdat ze ooit terug willen". "Ze willen geen jaren onderwijs voor hun kind verliezen."

Het merendeel van de ondervraagden is zo'n zeven tot elf maanden in Nederland en is tussen de 19 en 49 jaar. Ongeveer een derde van de ondervraagden zegt in Nederland te willen blijven, ruim een kwart wil terug als het land veilig is. Ruim een derde zegt het nog niet te weten. "Er is een hoge mate van onzekerheid", zegt Tomasjtsjoek. "De algemene boodschap uit de enquête is dat de ondervraagden dankbaar zijn voor alle steun hier."

Meer uit Binnenland

Drie gewonden in Zoetermeer door ontploffing, een aanhouding

ZOETERMEER (ANP) - In Zoetermeer zijn zaterdag drie mensen gewond geraakt door een explosief dat afging. Een van hen is overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft een verdachte aangehouden.

13 minuten geleden
Politie onderzoekt ongeregeldheden in stadion Telstar

VELSEN (ANP) - De politie is onder leiding van het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart naar de ernstige ongeregeldheden in het stadion van Telstar, na de wedstrijd tegen FC Den Bosch. Na afloop van de door Telstar gewonnen wedstrijd kwam het vrijdagavond op het veld tot vechtpartijen tussen fans van de clubs.

22 minuten geleden
Vrouw gewond na schietincident in woning Amsterdam-Zuidoost

AMSTERDAM (ANP) - Bij een schietincident in een woning aan de Nieuwlandhof in Amsterdam-Zuidoost is zaterdagmiddag een vrouw gewond geraakt. Een politiewoordvoerster zegt dat de vrouw met een schotwond is gevonden in de portiek van de woning. Ze zou zijn beschoten in de woning.

53 minuten geleden
Duizenden lopen protestmars tegen 'verdeel-en-heerspolitiek'

AMSTERDAM (ANP) - Vele duizenden mensen deden zaterdag mee aan een protestmars door Amsterdam. Deze werd georganiseerd omdat de demonstranten het niet eens zijn met het kabinet. De organisatie De Straat Op spreekt van 15.000 deelnemers die "zich verzetten tegen de verdeel-en-heerspolitiek van dit kabinet".

2 uur geleden
Wegwerkzaamheden A1 bij Amsterdam dag eerder klaar

AMSTERDAM (ANP) - De wegwerkzaamheden aan de A1 tussen knooppunt Watergraafsmeer en Diemen zijn een dag eerder klaar dan gepland. De snelweg tussen beide knooppunten gaat zondag om 05.00 uur weer open, kondigt Rijkswaterstaat aan.

4 uur geleden
Duizenden mensen beginnen aan protestmars door Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De duizenden mensen die zich zaterdagmiddag verzamelden op de Dam in Amsterdam zijn begonnen aan een protestmars door de hoofdstad. Zij doen dit omdat ze het niet eens zijn met het kabinet.

5 uur geleden
Duizenden mensen op Dam voor betoging tegen kabinet

AMSTERDAM (ANP) - Duizenden mensen hebben zich zaterdagmiddag verzameld op de Dam in Amsterdam voor een betoging tegen het kabinet. De organisatie van De Straat Op meldt er "genoeg" van te hebben dat "extreemrechtse angstzaaiers en populisten de politieke agenda bepalen. Zij bedreigen wat vanzelfsprekend zou moeten zijn: een betaalbaar huis, een leefbare wereld, gelijke rechten voor iedereen en een open democratie. Kortom: onze burgerrechten."

5 uur geleden