Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïense vluchtelingen verlaten vaker hun gastgezin

Oekraïense vluchtelingen verlaten vaker hun gastgezin

DEN HAAG (ANP) - Het gebeurt steeds vaker dat Oekraïense vluchtelingen die bij Nederlanders thuis onderdak hebben gekregen, het gastgezin verlaten. Ze keren terug naar de noodopvang, op zoek naar een ander onderkomen. De verandering kan vluchtelingen heel veel stress geven, terwijl ze juist nu rust nodig hebben, aldus de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, een van de regio's die opgevangen vluchtelingen zien terugkomen.

Precieze cijfers over het aantal afgebroken verblijven bij Nederlanders thuis, zijn er niet. Het is ook niet bekend hoeveel Oekraïners überhaupt bij particulieren zijn ondergebracht. Sommige mensen zijn op eigen gelegenheid naar Nederland gekomen en verblijven bij vrienden of familieleden die hier al woonden, buiten de officiële wegen om.

De regio Utrecht ziet ook dat vluchtelingen terugkeren naar de opvang. Het kan bijvoorbeeld blijken dat een woning toch niet geschikt is om er langer te blijven, of dat het een te grote inbreuk is op iemands privacy. "In slechts een enkel geval moet het beëindigd worden, bijvoorbeeld omdat karakters te veel verschillen waardoor een onprettige sfeer ontstaat", aldus de Veiligheidsregio Utrecht.

Cultuurverschillen

Volgens de Veiligheidsregio Hollands Midden kunnen cultuurverschillen een rol spelen. "Het eetpatroon is echt anders, maar gedrag kan ook echt anders zijn", aldus de regio, waar onder meer Leiden en Gouda onder vallen. Daarnaast is er soms een onoverkomelijke taalbarrière, kan het lastig zijn dat vluchtelingen geen eigen ruimte hebben, en hebben ze soms trauma's door de oorlog.

Brabant-Zuidoost zegt dat Nederlanders bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne "met goede bedoelingen hun hart open hebben gezet". Maar bij sommige gastgezinnen zijn de "wittebroodsweken" nu voorbij. "We zien dat steeds meer particuliere gezinnen hun vluchtelingen komen afleveren bij onze registratieplek in Eindhoven. Deze vluchtelingen hebben al een heel lastige weg achter de rug. Veel vrouwen hebben hun mannen in Oekraïne achtergelaten. Ze hebben rust nodig om hun emoties een plek te geven en zich veilig te voelen. Als ze weer verhuizen, ga je juist een bron van stress toevoegen."

De organisatie Takecarebnb, die in opdracht van de overheid de opvang bij gastgezinnen regelt, benadrukte eerder al dat mensen alleen vluchtelingen in huis moeten nemen als ze daar genoeg ruimte, tijd en geld voor hebben. Gastgezinnen die zich bij Takecarebnb melden worden daar ook op gewezen. Brabant-Zuidoost zegt mensen niet te willen ontmoedigen om gastgezin te worden, "maar we willen mensen er wel bewust van maken dat het zwaar kan zijn".

Meer uit Binnenland

Zorgminister adviseert ouders: laat kind vaccineren tegen mazelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) adviseert ouders dringend om hun kind te laten vaccineren tegen mazelen. "Mazelen is geen onschuldige ziekte", schrijft ze dinsdag in een Kamerbrief. Eerder op de dag riep het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de overheid al op om extra maatregelen te nemen nu het aantal besmettingen toeneemt.

1 uur geleden
Tweede Kamer stemt in met verlenging besluit op asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de verlenging van de termijnen waarop een asielaanvraag moet zijn afgehandeld. Als straks ook de Eerste Kamer instemt, komt de maximale wettelijke beslistermijn uit op 21 maanden. Die was al een tijdje geleden verlengd naar 15 maanden.

2 uur geleden
Brabant trekt 3 miljoen extra uit voor toegankelijke bushaltes

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

2 uur geleden
Tweede Kamer wil dat voorstel Transgenderwet wordt ingetrokken

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat een verruiming van de Transgenderwet wordt ingetrokken. NSC en SGP hebben dit voorgesteld: 73 Kamerleden stemden voor, 70 stemden tegen. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) had de motie ontraden. Hij noemde het verzoek niet behoorlijk, onder meer om procedurele redenen. Het kabinet moet nu beslissen of het de wens van de Kamer uitvoert of naast zich neerlegt.

3 uur geleden
Asielzoekers eind juni, begin juli naar 'asielhotel' in Albergen

ALBERGEN (ANP) - De eerste asielzoekers komen eind juni of begin juli naar het nieuwe asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is dinsdag begonnen met de verbouwingswerkzaamheden die nodig zijn om het hotel geschikt te maken voor de opvang van asielzoekers, meldt de gemeente Tubbergen waar Albergen onder valt.

3 uur geleden
Groepshulpen moeten druk op kinderopvang helpen verlichten

DEN HAAG (ANP) - Kinderopvangorganisaties kunnen vanaf november een subsidie aanvragen waarmee zij groepshulpen kunnen aannemen om het werk te verlichten. Voorwaarde is wel dat deze groepshulpen ook een opleiding volgen waarmee zij op termijn wellicht als volwaardig pedagogisch medewerker aan de slag kunnen.

3 uur geleden
Nederlandse drugsverdachte Karim B. weer voortvluchtig in Spanje

MADRID (ANP) - Het Nederlandse mocromaffiakopstuk Karim B. is weer voortvluchtig. Hij werd in januari aangehouden op verdenking van onder meer drugshandel, maar vorige maand op borgtocht vrijgelaten. Inmiddels is hij volgens het Spaanse persbureau EFE voor de autoriteiten onvindbaar. De Spaanse minister van Justitie Félix Bolaños heeft de laatste ontwikkelingen "zorgelijk" genoemd.

3 uur geleden