Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïense soldaat in Azovstal-fabriek vraagt Elon Musk om hulp

Oekraïense soldaat in Azovstal-fabriek vraagt Elon Musk om hulp

MARIOEPOL (ANP/RTR) - Een Oekraïense militair die vastzit in de Azovstal-fabriek in Marioepol doet een beroep op Tesla-topman Elon Musk. Commandant Sergej Volina hoopt dat Musk kan helpen bij de evacuatie van de fabriek die al weken omsingeld wordt door Russische troepen.

"Mensen zeggen dat jij van een andere planeet komt en dat je mensen leert te geloven in het onmogelijke. Mijn planeet ligt naast de jouwe, want ik ben op een plek waar het bijna onmogelijk is om te overleven," schrijft Volina op Twitter in een bericht aan Musk.

Hij vraagt om een evacuatie naar een derde land dat zou kunnen helpen bij de bemiddeling. Die oproep deed Volina eind april ook al aan alle wereldleiders. Omdat die nog niet hebben kunnen helpen, richt de commandant zich nu tot de rijkste man ter wereld: "Als jij ons niet kan helpen, wie dan wel?"

Bolwerk

De Azovstal-fabriek is het laatste bolwerk van Oekraïens verzet tegen Russische troepen in de zuidelijke stad Marioepol. De Russen hebben de stad volledig ingenomen, maar in de fabriek zitten nog Oekraïense soldaten. Dinsdag zeiden autoriteiten dat er nog meer dan duizend strijders aanwezig zijn. Daarnaast zouden ook nog meer dan honderd burgers zich schuilhouden op het fabrieksterrein.

Eerder in de oorlog stuurde Musk met zijn bedrijf SpaceX Starlink-satellieten naar Oekraïne om de internetverbindingen te verbeteren. Dat deed hij ook naar aanleiding van een oproep op Twitter van vicepremier Mychajlo Fjodorov van het land. Musk heeft nog niet gereageerd op de tweet van Volina.

Meer uit Buitenland

Turkse oppositie meldt enkele aanvallen op verkiezingswaarnemers

ISTANBUL (ANP/DPA) - Leden van de Turkse oppositie maken melding van enkele aanvallen op verkiezingswaarnemers in Istanbul en het zuidoosten van het land tijdens de presidentsverkiezingen. De voorzitter van de kiesraad stelde eerder dat de stembusgang vooralsnog probleemloos verloopt.

11 minuten geleden
Belgische premier verdedigt gevangenenruil met Iran

BRUSSEL (ANP/BELGA/AFP) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft de ruil met Iran verdedigd waarbij Teheran hulpverlener Olivier Vandecasteele vrijliet en België de Iraanse diplomaat Assadollah Assadi. Op het besluit kwam in en buiten België kritiek. "De toestand van Olivier Vandecasteele was na 455 dagen onmenselijke opsluiting "echt moeilijk en we wisten dat er niet veel geduld meer was aan de andere kant", verklaarde De Croo zondag op televisie.

55 minuten geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

2 uur geleden
Turkse kiesraad verwacht sneller uitslagen dan op 14 mei

ANKARA (ANP/DPA) - De voorzitter van de Turkse kiesraad, Ahmet Yener, verwacht dat de uitslagen van de presidentsverkiezingen van zondag sneller bekend worden dan na de eerste ronde van 14 mei. Na die stembusgang kwam de kiesraad 15 mei tegen de middag met de uitslagen. Toen waren er veel meer kandidaten die meedongen, zei Yener, en nu zijn het er maar twee, president Erdogan en de oppositieleider Kilicdaroglu. Bovendien waren er destijds ook parlementsverkiezingen wat het tellen van de stemmen heeft vertraagd.

4 uur geleden
Dode en drie gewonden door luchtaanval op Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Door een Russische luchtaanval op de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn ten minste een dode en drie gewonden gevallen, melden de Oekraïense autoriteiten. Er zouden zeker twintig drones zijn neergehaald door het afweergeschut.

5 uur geleden
Regionale verkiezingen beproeven linkse regering in Spanje

MADRID (ANP/DPA) - Meer dan 36 miljoen van de 48 miljoen Spanjaarden kunnen zondag stemmen in regionale en gemeenteraadsverkiezingen. Ook worden er in veel plaatsen burgemeesters gekozen. De uitslagen geven naar verwachting een beeld van de steun aan de linkse coalitieregering van de sociaal-democratische premier Pedro Sánchez en vooral van de populariteit van de sinds 2018 regerende premier zelf. De nationale parlementsverkiezingen staan in december op de agenda.

7 uur geleden
Turkse stembureaus open voor slotronde presidentsverkiezing

ANKARA (ANP) - De stembureaus zijn in Turkije geopend voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Ze sluiten om 16.00 uur onze tijd. De eerste uitslagen worden aan het begin van de avond verwacht. Turkse media mogen eigenlijk pas vanaf 20.00 uur eigen prognoses publiceren, maar bij de eerste ronde gaf de Hoge Kiesraad toestemming er al eerder over te berichten. Toen kwamen rond 17.30 uur de eerste prognoses naar buiten.

7 uur geleden