Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïense president smeekt NAVO om meer wapens

Oekraïense president smeekt NAVO om meer wapens

BRUSSEL (ANP/DPA/RTR/AFP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft een klemmend beroep gedaan op de NAVO-leiders om Oekraïne meer wapens te leveren. Om zich Rusland van het lijf te houden heeft Oekraïne gevechtsvliegtuigen, tanks en beter luchtafweergeschut nodig, zei Zelenski tegen de in Brussel bijeengekomen regeringsleiders en staatshoofden.

De Russische oorlog tegen Oekraïne begint na een maand een uitputtingsslag te worden. NAVO-landen leveren Oekraïne wapens, maar de westerse militaire alliantie laveert behoedzaam om niet rechtstreeks in het conflict met kernmacht Rusland te worden gezogen.

Oekraïne is blij met onder meer de luchtdoelraketten en antitankwapens die het heeft gekregen, maar "de NAVO moet nog laten zien wat het in zijn mars heeft om mensen te redden", zei Zelenski via een videoverbinding uit Kiev. "U heeft meer dan 20.000 tanks. Oekraïne heeft u om 1 procent daarvan gevraagd."

Zelenski onderstreepte nog maar eens dat Oekraïne in het strijdperk treedt voor westerse waarden. En dat Rusland niet van zins zou zijn met Oekraïne genoegen te nemen. "Het wil verdergaan. Tegen oostelijke lidstaten van de NAVO. De Baltische landen. Polen zeker."

Meer uit Buitenland

Frankrijk: 1093 gewonde hulpverleners sinds start pensioenprotest

PARIJS (ANP) - Bij de pensioenprotesten in Frankrijk zijn tot dusver 1093 politieagenten, gendarmes en hulpverleners gewond geraakt, zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. Tegelijk lopen 38 onderzoeken naar buitensporig geweld door de ordediensten.

9 uur geleden
Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

TEL AVIV (ANP/DPA) - Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu. Brandpunt van de landelijke protesten op de dertiende zaterdag op rij was Tel Aviv. Daar waren volgens waarnemers meer dan 100.000 mensen op de been.

14 uur geleden
Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

MOSKOU (ANP/DPA) - Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.000 dienstplichtigen voor half juli worden opgeroepen en dat ze niet naar Oekraïne zullen gaan. Later dit jaar volgt nog een oproepronde.

18 uur geleden
Bosbranden in Noord-Spaanse regio Asturië onder controle

OVIEDO (ANP) - De vele bosbranden in de Noord-Spaanse regio Asturië zijn onder controle, aldus de autoriteiten. De circa 5000 brandbestrijders worden geholpen door de regen.

19 uur geleden
Japans keizerlijk hof gaat meer informatie delen

TOKIO (ANP) - Het Japans keizerlijk hof gaat op een andere manier met het publiek communiceren. Daarvoor is zaterdag een nieuw pr-kantoor geopend, melden Japanse media.

21 uur geleden
Paus Franciscus na drie nachten ontslagen uit ziekenhuis

ROME (ANP/AFP) - Paus Franciscus (86) is zaterdag zoals aangekondigd ontslagen uit het Gemelli-ziekenhuis in Rome. Hij werd daar woensdag opgenomen vanwege ademhalingsproblemen als gevolg van een bronchitisinfectie. "Ik leef nog steeds", grapte hij bij het verlaten van het ziekenhuis.

23 uur geleden
Topmilitair VS: Oekraïense winst dit jaar onwaarschijnlijk

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse topmilitair Mark Milley denkt niet dat Oekraïne de oorlog dit jaar zal winnen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil alle Russische militairen uit het land verdrijven en dat wordt erg lastig, aldus de legerstafchef in een interview met nieuwssite Defense One.

23 uur geleden