Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïense premier dankbaar voor nieuwe sancties tegen Rusland

Oekraïense premier dankbaar voor nieuwe sancties tegen Rusland

KIEV (ANP) - Oekraïne is dankbaar voor de nieuwe ronde financiële sancties die de EU en westerse bondgenoten waaronder de Verenigde Staten en Groot-Brittannië Rusland hebben opgelegd, laat de Oekraïense premier Denys Sjmygal in de nacht van zaterdag op zondag weten.

"Dank aan onze vrienden voor de toezegging om verschillende Russische banken uit SWIFT te verwijderen" en voor "de verlamming van de activa van de centrale bank van Rusland", aldus de minister-president.

Rusland is haar buurstaat Oekraïne donderdag binnengevallen. De toonaangevende landen van de Europese Unie en de belangrijkste bondgenoten hebben zaterdagavond besloten een aantal Russische banken af te sluiten van het internationale betalingssysteem SWIFT. Ze willen hiermee Rusland treffen in zijn "oorlogskas". Ook de Russische centrale bank en oligarchen en andere leden van de Russische elite worden aangepakt.

Volgens een Amerikaanse functionaris van de regering-Biden zijn de acties bedoeld om de voorkomen dat de Russische president Vladimir Poetin 630 miljard dollar (559 miljard euro) aan deviezenreserves van de centrale bank gebruikt om de invasie in Oekraïne te financieren en de dalende roebel te ondersteunen.

Meer uit Buitenland

Flatgebouw Charkiv getroffen door aanval, veel gewonden

CHARKIV (ANP/RTR) - Zeker vijftien mensen zijn gewond geraakt door een aanval in het centrum van Charkiv, de tweede stad van Oekraïne. De autoriteiten zeggen dat een flatgebouw is geraakt.

10 minuten geleden
Parlementsvoorzitter VS naar New York om Trump te steunen

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft bij de rechtbank in New York steun gekregen van een van zijn meest prominente partijgenoten. Voorzitter Mike Johnson van het Huis van Afgevaardigden zei tegen Amerikaanse media een van de "honderden miljoenen" burgers te zijn die zich grote zorgen maken over de vervolging van Trump.

12 minuten geleden
Krant: Egypte overweegt afbouwen diplomatieke banden met Israël

CAIRO (ANP) - De Israëlische operatie in Rafah zet de relatie met buurland Egypte steeds verder onder druk. Zakenkrant The Wall Street Journal bericht dat de Egyptenaren overwegen hun diplomatieke betrekkingen met Israël te beperken.

2 uur geleden
Georgisch parlement neemt omstreden buitenlandse-agentenwet aan

TBILISI (ANP/AFP) - Ondanks groot protest heeft het Georgische parlement in de derde en finale stemronde de controversiële buitenlandse-agentenwet aangenomen. 84 parlementsleden stemden voor de wet en 30 tegen. Door die wet moeten organisaties die meer dan een vijfde van hun inkomsten uit het buitenland ontvangen, zich registreren als zogenaamde 'buitenlands agent'.

3 uur geleden
Internationaal Gerechtshof houdt deze week zittingen over Rafah

DEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag buigt zich deze week over de situatie in Rafah. Zuid-Afrika heeft het hof gevraagd aanvullende maatregelen te nemen om de Palestijnse bevolking te beschermen.

3 uur geleden
Oostenrijkse verkrachter Fritzl toch naar reguliere gevangenis

KREMS AN DER DONAU (ANP/RTR) - Nadat een hogere rechtbank eerder dit jaar een overplaatsing had tegengehouden, krijgt de Oostenrijkse verkrachter Josef Fritzl nu toch de toestemming om naar een gewone gevangenis te worden overgeplaatst. Momenteel verblijft Fritzl in een speciale psychiatrische gevangenis.

3 uur geleden
EU-landen geven nieuwe migratieregels EU allerlaatste zetje

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Europese migratieregels hebben dinsdag, na jaren van moeizame onderhandelingen, de definitieve goedkeuring ontvangen van de EU-landen. Het komt nu wel aan op de uitvoering, zeggen EU-diplomaten.

4 uur geleden