Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïense oud-president Porosjenko wil meedoen met verkiezingen

Oekraïense oud-president Porosjenko wil meedoen met verkiezingen

KYIV (ANP) - De voormalige president van Oekraïne, Petro Porosjenko, is van plan zich kandidaat te stellen bij de volgende presidentsverkiezingen. Dat zei Porosjenko dinsdag in een interview met Al Jazeera. Porosjenko heeft nog altijd een aanzienlijke aanhang in Oekraïne, vooral onder mensen die ontevreden zijn over het oorlogsbeleid van de huidige president, Volodymyr Zelensky.

De presidentsverkiezingen in Oekraïne zouden op 31 maart 2024 plaatsvinden, maar werden afgelast vanwege de staat van beleg en algemene mobilisatie sinds de inval van Rusland. Zelensky verklaarde dat het voor verkiezingen nu "niet het juiste moment" is. Ook Porosjenko vindt dat voor verkiezingen eerst de oorlog met Rusland moet worden "gewonnen", zei hij tegen Al Jazeera.

Porosjenko, een van de rijkste mensen van Oekraïne, was van 2014 tot 2019 president van het land. In 2019 verloor hij de verkiezingen van Zelensky. Na zijn presidentschap werd Porosjenko aangeklaagd om verraad. Hij zou betrokken zijn geweest bij de verkoop van grote hoeveelheden steenkool. Dat geld zou gebruikt zijn voor de financiering van door Rusland gesteunde separatisten die in 2014 en 2015 in Oost-Oekraïne vochten met regeringstroepen en nationalistische milities.

De nu 56-jarige oud-president heeft steeds volgehouden dat die aanklachten politiek gemotiveerd zijn. De rechtszaak tegen hem ligt stil nu de oorlog met Rusland prioriteit heeft.

Meer uit Buitenland

CPJ: dodental journalisten Gazaoorlog opgelopen tot 97

NEW YORK (ANP) - Volgens de laatste telling van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zijn sinds het begin van de Gazaoorlog 97 journalisten gedood. Onder hen bevinden zich 92 Palestijnen, 3 Libanezen en 2 Israëliërs, meldt het CPJ woensdag.

1 uur geleden
Hamas-leider Haniyeh in het weekend gast van Turkse president

ANKARA (ANP/AFP) - De politieke leider van de Palestijnse beweging Hamas, Ismail Haniyeh, is komend weekend de gast van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dit heeft Erdogan aangekondigd. Volgens een Turkse functionaris spreken de twee elkaar zaterdag in het historische Dolmabahce-paleis aan de Bosporus in Istanbul.

2 uur geleden
President Macron roept op tot meer sancties tegen Iran na aanval

BRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron wil meer sancties van de Europese Unie tegen Iran na de grote Iraanse aanval op Israël afgelopen weekend. Er moeten met name hardere maatregelen komen tegen Iraanse organisaties of personen die betrokken zijn bij de productie van drones en raketten, aldus Macron voorafgaand aan een Europese top in Brussel.

3 uur geleden
België en Tsjechië willen meer EU-opsporing bij Russische invloed

BRUSSEL (ANP) - België en Tsjechië willen dringend op Europees niveau de Russische inmenging in de Europese verkiezingen aanpakken. In een gezamenlijke brief vragen deze twee landen aan alle EU-leiders om de opsporingsbevoegdheden van enkele Europese instellingen uit te breiden. "Die schieten nu tekort", zegt de Belgische premier Alexander De Croo.

3 uur geleden
Amerikaanse hulp voor Oekraïne stap dichterbij

WASHINGTON (ANP/DPA) - Na een maandenlange blokkade van Amerikaanse hulp aan Oekraïne, wordt zaterdagavond een stemming in het parlement over nieuwe steun voor Kyiv verwacht. De Republikeinse leider van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, liet inmiddels het wetsvoorstel publiceren.

3 uur geleden
VN-Veiligheidsraad stemt over Palestina als volwaardig lid

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt volgens de planning vrijdag om 21.00 uur (onze tijd) over het Palestijnse verzoek Palestina als volwaardig lid van de volkerenorganisatie te erkennen. De staat Palestina wordt door een grote meerderheid van de leden van de VN erkend, maar officieel is het sinds 2012 een waarnemer bij de VN, geen lidstaat.

5 uur geleden
Gewonden door aanval Hezbollah op Israël

JERUZALEM (ANP/AFP) - Hezbollah heeft vanuit Libanon een drone- en raketaanval uitgevoerd op het noorden van Israël. Daarbij zijn zeker veertien militairen gewond geraakt, meldde het Israëlische leger. Zes zijn er ernstig aan toe.

5 uur geleden