Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïense minister over Russisch oorlogsgeweld: genocide

Oekraïense minister over Russisch oorlogsgeweld: genocide

LONDEN (ANP) - Volgens de Oekraïense minister voor Europese en Euro-Atlantische Integratie Olga Stefanisjina, tevens vicepremier, kan er geen twijfel over bestaan: het Russisch oorlogsgeweld in haar land komt ontegenzeggelijk neer op volkerenmoord. Dat zei ze zondag in een interview met de Britse zender SkyNews.

Op de vraag of ze gelooft dat de invasietroepen zich schuldig maken aan genocide, zei Stefanisjina: "Dat is geen vraag, dat is simpelweg de realiteit waarmee we allemaal te maken hebben". De Oekraïense politica en advocaat voegde er nog aan toe dat het Openbaar Ministerie inmiddels al 2000 onderzoeken heeft lopen tegen Russische militairen wegens vrijwel het hele scala van mogelijke oorlogsmisdaden, waaronder verkrachting en moord.

Stefanisjina vertelde "gruwelijke verhalen" te hebben gehoord over de wreedheden tegen met name vrouwen in Oekraïne. "Iedere soldaat die zo iets op zijn geweten heeft, zal daarvoor verantwoordelijk worden gesteld". Over de situatie in Oekraïne is ze pessimistisch. "Het wordt met de dag erger. Het aantal slachtoffers onder burgers is veel groter dan in het Oekraïense leger".

Over de reactie van haar landgenoten toonde ze zich echter optimistisch. "Het is absolute noodzaak dat niemand gewend raakt aan de oorlog. We staan rechtop, we verzetten ons en we zullen sterker worden. Oekraïne biedt net zolang weerstand als nodig is om ervoor te zorgen dat er geen terreur, geen genocide meer plaats heeft in het land in de 21e eeuw."

Meer uit Buitenland

Palestijns persbureau: 50 doden bij Israëlische aanval op scholen

RAMALLAH (ANP/RTR) - Bij Israëlische aanvallen op het noorden van de Gazastrook zijn volgens het Palestijnse persbureau WAFA vijftig mensen gedood. De Israëlische bombardementen zijn volgens WAFA uitgevoerd op twee scholen. Het bericht kan niet worden geverifieerd.

9 minuten geleden
Turkije fel tegen jacht Israël op Hamas in buitenland

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije waarschuwt voor ernstige gevolgen als Israël probeert Hamasleden in het buitenland aan te pakken. De Turkse regering reageert op berichten dat Israël jacht maakt op Hamasleden die buiten de Palestijnse gebieden wonen, bijvoorbeeld in Turkije.

50 minuten geleden
VN: 1,9 miljoen mensen op de vlucht in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP) - De UNRWA, de Palestijnse vluchtelingentak van de Verenigde Naties, meldt dat er 1,9 miljoen Gazanen ontheemd zijn geraakt door de oorlog tussen Israël en Hamas. "Het gaat om meer dan 80 procent van de inwoners van Gaza", aldus de UNRWA op X.

2 uur geleden
Gouverneur bevestigt dood Russische generaal aan Oekraïens front

VORONEZ (ANP/AFPDPA) - Een gouverneur van een aan Oekraïne grenzende Russische provincie, Voronez, heeft de dood bevestigd van generaal-majoor Vladimir Zavadsky. Hij is gesneuveld tijdens de 'speciale militaire operatie' volgens de gouverneur. Met de speciale operatie bedoelen Russen de aanval op Oekraïne die in februari 2022 is begonnen en waar Zavadsky sinds die tijd aan heeft deelgenomen.

2 uur geleden
Voorzitter Rode Kruis spreekt van ondraaglijk lijden in Gaza

RAFAH (ANP/AFP) - Het lijden van de bevolking van de Gazastrook is ondraaglijk, zegt de voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), Mirjana Spoljaric. Spoljaric is in de Gazastrook aangekomen voor een bezoek aan onder meer lokale afdelingen van het Rode Kruis en het Europese Hospitaal in Khan Younis. De plaats wordt gebombardeerd door de Israëli's.

3 uur geleden
Israël scherpt reisadvies tachtig landen aan, dreiging groter

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische Veiligheidsraad heeft het reisadvies van tachtig landen aangescherpt omdat er volgens de instantie sprake is van toenemend gevaar voor Israëli's in het buitenland. Ook in Nederland is de dreiging groter, volgens een lijst van de Veiligheidsraad.

3 uur geleden
Meer lichamen gevonden na neerstorten legervliegtuig VS bij Japan

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Bij de zoektocht op zee naar het wrak en de achtkoppige bemanning van een neergestort Amerikaans legervliegtuig van het type Osprey zijn vijf lichamen gevonden. De stoffelijke resten van een bemanningslid waren eerder al geborgen. De overige twee worden nog vermist.

4 uur geleden