Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïense leider Zelenski bedroefd over vertrek Boris Johnson

Oekraïense leider Zelenski bedroefd over vertrek Boris Johnson

KIEV/MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski is erg bedroefd dat de Britse premier Boris Johnson van het politieke toneel verdwijnt. Hij heeft hem daarom gebeld volgens de staatsmedia in Kiev en gezegd dat de hele Oekraïense samenleving sympathiseert met Johnsons zaak, vanwege zijn steun aan Oekraïne sinds de Russische aanval van 24 februari.

Een topfunctionaris in Oekraïne, Michajlo Podoljak, bedankte Johnson voor zijn steun en zei dat de Britse premier altijd vooropliep om hulp aan Oekraïne te geven, en dat Johnson een van de eersten was die de Russische aanval op Oekraïne zag aankomen en het een invasie noemde.

De Russische regering hoopt dat met het vertrek van de Britse premier Boris Johnson "meer professionele mensen" het land zullen gaan leiden. De vicevoorzitter van de nationale veiligheidsraad, ex-president Dmitri Medvedev, juichte dat met de val van Johnsons regering "de beste vrienden van Oekraïne" opstappen. Hij zei dat de val van Johnson "het resultaat is van de Britse onvoorzichtigheid en rioolpolitiek, speciaal op buitenlandgebied".

Johnson is donderdag afgetreden als partijleider van de Conservatieve Partij na een reeks van schandalen. Hij hoopte dat zoals eerder met 'sorry' te overleven, maar het aantal Conservatieven dat hem in de steek laat, verlamde de afgelopen dagen zijn regering. Er komen in het Britse stelsel niet automatisch verkiezingen. De partij moet een nieuwe leider kiezen die dan ook de nieuwe premier wordt. Het is op dit moment niet duidelijk of dat in een paar weken of een paar maanden geregeld kan worden. Het hangt vooral af van het aantal kandidaten dat zich aandient: hoe minder, hoe sneller de machtswisseling.

Meer uit Buitenland

Belangrijkste vliegveld Nieuw-Caledonië maandag weer open

NOUMÉA (ANP/AFP) - De belangrijkste internationale luchthaven van het Franse overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië gaat vanaf maandag weer open. Dat heeft de Franse vertegenwoordiging op de eilandenarchipel ten oosten van Australië bekendgemaakt. Het vliegveld werd in mei gesloten nadat in Nieuw-Caledonië dodelijke onlusten waren uitgebroken.

2 uur geleden
Israëlisch leger kondigt 'tactische pauzes' aan in zuidelijk Gaza

TEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Het Israëlische leger heeft zondag aangekondigd dat het dagelijks een "tactische pauze van militaire activiteiten" zal invoeren in een deel van de zuidelijke Gazastrook. Het leger doet dat om de levering van hulpgoederen te vergemakkelijken. Internationale hulporganisaties waarschuwden eerder voor een groeiende humanitaire crisis in dat gebied.

2 uur geleden
Gewonden, onder wie kinderen, door schietpartij bij Detroit

DETROIT (ANP/RTR) - Zeker acht mensen, onder wie twee kinderen, zijn zaterdagavond gewond geraakt toen een man om zich heen begon te schieten in een park met fonteinen in Rochester Hills, niet ver van de Amerikaanse stad Detroit. De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat de dader dood is aangetroffen in een nabijgelegen huis.

3 uur geleden
Trump ontmoet zwarte kiezers in een kerk in Detroit

DETROIT (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft zaterdag een ontmoeting gehad met zwarte leiders en zakenmensen in een kerk in de stad Detroit, in een poging hen voor zich te winnen. Zwarte Amerikanen stemden bij de vorige verkiezingen vooral op zijn Democratische rivaal Joe Biden. Tijdens het bezoek suggereerde Trump dat hij wellicht de zwarte parlementariër Byron Donalds wil kiezen als running mate.

6 uur geleden
G7 roept op tot wereldwijd bestand tijdens Olympische Spelen

FASANO (ANP/DPA) - De G7, een groep van zeven vooraanstaande industriële staten, heeft opgeroepen tot een wereldwijde wapenstilstand tijdens de Olympische Spelen in Parijs deze zomer.

11 uur geleden
Honderdduizenden demonstreren in Frankrijk tegen partij Le Pen

PARIJS (ANP/AFP) - Honderdduizenden mensen demonstreerden zaterdag in Frankrijk tegen Rassemblement National (RN). Vakbonden, verenigingen en linkse partijen hadden opgeroepen tot een "vloedgolf van het volk" om een ​​nieuwe overwinning van de partij van Marine Le Pen tijdens de verkiezingen op 30 juni en 7 juli te voorkomen.

12 uur geleden
Europese leiders naderen elkaar over verdeling 'topjobs' EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese leiders lijken elkaar te naderen over de verdeling van de belangrijkste EU-posten, zo stellen EU-bronnen tegen het ANP. Maandagavond komen de regeringsleiders en staatshoofden voor het eerst na de Europese verkiezingen bijeen om over onder meer een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te overleggen. Voor de vier belangrijkste 'topbanen' worden telkens dezelfde namen genoemd. Een deal "lijkt in de komende dagen mogelijk", zegt de Franse president Emmanuel Macron.

14 uur geleden