Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïense leger zet opmars in oosten voort

Oekraïense leger zet opmars in oosten voort

KIEV (ANP/AFP/DPA/BLOOMBERG/RTR) - Het Oekraïense leger boekt steeds meer vooruitgang in het oosten van het land. Volgens Kiev hebben Oekraïense strijders de afgelopen 24 uur meer dan twintig plaatsen heroverd. "De bevrijding van plaatsen onder Russische bezetting in de regio's Charkov en Donetsk gaat door", zei de generale staf van de Oekraïense troepen maandag in een update.

"Oekraïense strijdkrachten krijgen de volledige controle over deze plaatsen terug", meldde het Oekraïense leger. "Russische troepen verlaten hun positie gehaast en slaan op de vlucht."

Het Oekraïense leger is bezig met een succesvol tegenoffensief in het oosten. Volgens een Oekraïense topcommandant hebben zijn troepen sinds begin september 3000 vierkante kilometer aan verloren grondgebied teruggewonnen. Het Russische ministerie van Defensie kondigde dit weekend aan zijn troepen terug te trekken uit de regio. Als officiële reden gaf het ministerie een strategische "hergroepering" van de eenheden.

Veel troepen

Een functionaris van het Russische leger in Charkov zei maandag dat Oekraïne afgelopen week met acht keer zoveel troepen als de Russen aanwezig was in de regio. Volgens de functionaris zijn de troepen in het noorden van de regio inmiddels in de buurt van de Russische grens. Het Russische leger zou inmiddels ongeveer 5000 burgers uit het gebied hebben geëvacueerd.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski kondigde zondagavond ook de inname van de strategisch belangrijke plaats Izjoem aan. Op opgedoken videobeelden is te zien hoe Oekraïense soldaten de nationale vlag hijsen in de stad. Ook de herovering van de eveneens strategisch belangrijke plaats Koepjansk werd dit weekend gemeld.

Meer uit Buitenland

Moslimgroep VS wil berisping congreslid dat zei: dood ze allemaal

WASHINGTON (ANP) - De Council on American-Islamic Relations (CAIR) heeft de leden van het Amerikaanse congres opgeroepen om het Republikeinse congreslid Andy Ogles te veroordelen. Volgens de CAIR riep Ogles op tot massamoord op de Palestijnen.

1 uur geleden
Door Marx aan Darwin gegeven exemplaar Das Kapital tentoongesteld

LONDEN (ANP) - Een zeldzaam boek dat in 1873 door Karl Marx aan Charles Darwin werd geschonken, keert na een vijf jaar lange restauratie terug naar Darwins huis in Kent. Daar zal het boek, dat de Engelse natuuronderzoeker vermoedelijk nooit heeft uitgelezen, aan het publiek worden tentoongesteld.

1 uur geleden
VN-commissie roept Israël op hulp aan Gaza te vergemakkelijken

GAZA-STAD (ANP) - De VN-commissie die de samenwerking faciliteert tussen humanitaire organisaties van de VN en buiten de VN, heeft Israël opgeroepen zijn "wettelijke verplichting" na te komen om voedsel en medische voorraden aan Gaza te leveren en hulpoperaties te vergemakkelijken.

3 uur geleden
Koning Charles tot tranen toe geroerd door beterschapswensen

LONDEN (ANP) - Koning Charles heeft sinds zijn kankerdiagnose veel kaartjes en berichten gehad. De beterschapswensen hebben de 75-jarige vorst vaak "tot tranen toe geroerd", vertelde hij tijdens een ontmoeting met premier Rishi Sunak op Buckingham Palace.

8 uur geleden
Uitspraak beroepszaak Assange mogelijk pas over enkele weken

LONDEN (ANP/AFP) - Een Brits gerechtshof heeft na twee dagen de hoorzittingen afgesloten over de uitlevering van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. De rechters deden niet meteen uitspraak. Dat betekent dat de 52-jarige activist mogelijk pas over enkele weken duidelijkheid krijgt over wat hem te wachten staat.

9 uur geleden
Polen vreest Russische infiltratie bij boerenprotesten

WARSCHAU (ANP/DPA) - De Poolse regering vreest mogelijke Russische infiltratie bij de Poolse boerenbetogingen tegen goedkope Oekraïense import. Tijdens recente boerenblokkades doken anti-Oekraïense leuzen op. Bewegingen van buitenaf, dus niet van boeren zelf, zijn mogelijk beïnvloed door de Russische inlichtingendiensten om de protestbeweging over te nemen, denkt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Warschau.

9 uur geleden
Advocaten VS: beschouw Assange niet als normale journalist

LONDEN (ANP/RTR) - Advocaten van de Amerikaanse overheid hebben in Londen betoogd dat Julian Assange niet gezien kan worden als een normale journalist. Tijdens een zitting over de uitlevering van de WikiLeaks-oprichter klonk het verwijt dat Assange te ver ging door namen te publiceren van mensen die "als informant hebben opgetreden voor de Verenigde Staten".

11 uur geleden