Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïense kerncentrales weer aan het stroomnet gekoppeld

Oekraïense kerncentrales weer aan het stroomnet gekoppeld

KIEV (ANP/AFP) - De drie kerncentrales in Oekraïne die nog onder Oekraïense controle staan zijn weer aan het stroomnet gekoppeld, heeft het ministerie van Energie donderdag gezegd. De centrales werden woensdag automatisch losgekoppeld na beschietingen door Rusland.

"Na de veelvuldige beschietingen van woensdag zijn medewerkers er vanochtend in geslaagd om de drie kerncentrales weer aan het stroomnet te verbinden", aldus het ministerie. De centrales leveren naar verwachting vanaf donderdagavond weer elektriciteit.

De VN-Veiligheidsraad kwam woensdagavond op verzoek van de Oekraïense president Volodimir Zelenski bijeen voor een spoedzitting. Zelenski vroeg de raad zich hard uit te spreken tegen de voortdurende Russische aanvallen op het Oekraïense energienetwerk. Daardoor is in veel plaatsen de stroom uitgevallen. Dat leidt ook tot problemen met de drinkwatervoorziening en de verwarming. Zelenski noemde de aanvallen "misdaden tegen de menselijkheid" Ook nodigde hij de Verenigde Naties uit om een missie te sturen om de schade van de aanvallen te onderzoeken.

Zaporizja

Het hoofd van de Oekraïense kernenergiemaatschappij Energoatom Petro Kotin zei donderdag dat Rusland met de beschietingen op de kerncentrales een "nucleaire en radioactieve catastrofe" riskeerde. Volgens Kotin was het voor het eerst in veertig jaar dat alle kerncentrales losgekoppeld waren.

De kerncentrale in de provincie Zaporizja, die sinds begin maart onder controle van Rusland staat, ontving woensdag geen stroom, zegt Kotin. Hierdoor moest de grootste kerncentrale van Europa overschakelen op reservedieselgeneratoren. De centrale heeft nu weer externe stroom voor zijn koelsystemen. "Rusland moet zich voor deze schaamteloze misdaad verantwoorden", aldus het hoofd van Energoatom.

Meer uit Buitenland

Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

11 minuten geleden
Alle bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel in India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn erin geslaagd de 41 bouwvakkers te redden uit een deels ingestorte tunnel in de Indiase staat Uttarakhand. De groep kwam daar op 12 november vast te zitten.

1 uur geleden
Malawi wil duizenden mensen naar Israël sturen voor boerderijwerk

LILONGWE (ANP/RTR) - De regering van Malawi heeft plannen aangekondigd om duizenden mensen naar Israël te sturen om daar op boerderijen te werken. "We denken in eerste instantie aan ongeveer 5000 mensen, daar mikken we nu op", zegt minister van Informatie Moses Kunkuyu tegen de BBC.

2 uur geleden
Finland sluit laatste grensovergang met Rusland

HELSINKI (ANP/RTR) - Finland sluit in de nacht van woensdag op donderdag ook zijn laatste grensovergang met Rusland voor reizigers. Deze blijft vervolgens twee weken dicht. De regering gaf eerder al opdracht tot de sluiting van de andere grensovergangen na een toestroom van immigranten uit derde landen vanuit Rusland.

2 uur geleden
Amerikaans-Israëlisch overleg met Qatar over meer vrijlatingen

TEL AVIV/DOHA (ANP/AFP) - De leiders van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, William Burns, de Israëlische dienst Mossad, David Barnea en de premier van Qatar, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani, overleggen dinsdag in Qatar over de overeenkomsten tussen Israël en Hamas. Volgens Israëlische media zouden de strijdende partijen willen praten over een langere wapenstilstand en de vrijlating van meer mensen dan tot dusver was afgesproken. Ze zouden ook spreken over de vraag of er ook andere gijzelaars of gevangenen vrij zouden kunnen komen. Het hoofd van de Egyptische geheime dienst is volgens nieuwszender Al Jazeera ook in Qatar neergestreken.

4 uur geleden
Duurdere metrokaartjes in Parijs tijdens Olympische Spelen

PARIJS (ANP/RTR) - Bezoekers van Parijs krijgen tijdens de Olympische Spelen te maken met hogere reiskosten voor de metro. De regionale leider Valérie Pécresse zegt dat de prijzen tijdelijk omhoog moeten "om te zorgen dat de Olympische Spelen voor 100 procent toegankelijk zijn met het openbaar vervoer".

4 uur geleden
Media: echtgenote Oekraïense spionnenchef mogelijk vergiftigd

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De echtgenote van de Oekraïense militaire inlichtingenchef Kyrylo Boedanov lijdt aan vergiftigingsverschijnselen. Er wordt rekening gehouden met een moordaanslag, bevestigt een inlichtingenbron tegenover persbureau AFP na berichten in Oekraïense media.

5 uur geleden