Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïense hoofdstad Kiev getroffen door Russische kruisraketten

Oekraïense hoofdstad Kiev getroffen door Russische kruisraketten

KIEV (ANP/RTR) - Rusland heeft zondag de Oekraïense hoofdstad Kiev getroffen met kruisraketten die vanuit de Kaspische Zee werden afgevuurd, melden het Oekraïense leger en de spoorwegchef van het land. Daarbij is een reparatiewerkplaats voor treinwagons geraakt. Na de ontploffingen was donkere rook boven de stad te zien. Eerder gingen de sirenes af in een groot deel van Oekraïne, ook in de regio Kiev.

De raketten waren de eerste die de hoofdstad troffen sinds eind april, toen een producer van Radio Liberty omkwam bij een Russische aanval op het gebouw waarin ze woonde. Ook zei het Oekraïense leger dat zijn luchtverdediging een binnenkomende raket heeft neergeschoten. De raket zou "gevaarlijk laag" over een grote kerncentrale in de zuidelijke regio van Mykolaiv hebben gevlogen, in de richting van Kiev. De Oekraïense luchtmacht meldt dat de raketten gelanceerd zijn "vanaf Tu-95-vliegtuigen vanuit de Kaspische Zee".

Het Russische ministerie van Defensie bevestigde dat het leger raketten op Kiev heeft afgevuurd. De raketten waren gericht op een reparatiewerkplaats voor treinwagons in de hoofdstad en zouden de aldaar opgeslagen T-72-tanks en gepantserde voertuigen hebben vernietigd. Het zou materieel betreffen die Oekraïne van Oost-Europese landen heeft gekregen.

Meer dan 2500 raketten afgevuurd

Volgens het hoofd van de Oekraïense spoorwegen bevond zich echter geen militair materieel op de bewuste locatie.

Ook in Severodonetsk, een belangrijke stad in het oosten van Oekraïne, waren explosies te horen, aldus de Oekraïense regionale gouverneur zondag. Volgens hem verliest het Russische leger er terrein en controleert het nog maar de helft van de stad. Severodonetsk is het toneel van hevige gevechten in een poging van Moskou om controle te krijgen over de Donbas-regio.

Sinds de oorlog op 24 februari begon, heeft Rusland al meer dan 2500 raketten op Oekraïne afgevuurd. Dat zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski zaterdag tijdens een videotoespraak waarin hij de Russen beschuldigde van massale vernietiging van culturele monumenten, kerken en andere religieuze plekken in zijn land.

Meer uit Buitenland

Doden door instorten steiger Zwitserland

PRILLY (ANP/DPA/AFP) - Zeker drie arbeiders zijn omgekomen door het instorten van een steiger in het westen van Zwitserland. Volgens de politie raakten nog eens acht mensen gewond bij het incident in Prilly bij Lausanne. Vier van hen zouden er ernstig aan toe zijn.

10 minuten geleden
Rusland: 'deep state' VS verborg Bidens mentale gesteldheid

MOSKOU (ANP) - Rusland stelt dat de ware mentale gesteldheid van de Amerikaanse president Joe Biden steeds beter duidelijk wordt, nu hij zich donderdag weer versprak en de Oekraïense Volodymyr Zelensky verwarde met de Russische Vladimir Poetin. De Amerikaanse "deep state" en media zouden Bidens toestand lang verborgen hebben gehouden, zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

1 uur geleden
Extreemrechts en -links in Europarlement willen Von der Leyen niet

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe extreemrechtse groep Patriotten voor Europa, met de PVV, wil niet dat Ursula von der Leyen een tweede termijn krijgt als voorzitter van de Europese Commissie. Ook de Linkse fractie wil haar niet nog eens vijf jaar als voorzitter. Dit hebben de woordvoerders van de twee politieke groeperingen in het Europees Parlement vrijdag gezegd. Donderdag stemt het nieuwe Europese Parlement over de kandidatuur van Von der Leyen.

3 uur geleden
Israël en Egypte praten over elektronisch toezicht bij grens Gaza

CAÏRO (ANP/RTR) - Onderhandelaars uit Egypte en Israël zijn in gesprek over het opzetten van een elektronisch surveillancesysteem bij de grens tussen Egypte en de Gazastrook. Israël wil tot nog toe dat grensgebied niet verlaten, maar voor Hamas is die terugtrekking een voorwaarde voor een staakt-het-vuren.

5 uur geleden
Raad van Europa maant Griekenland te stoppen met pushbacks

STRAATSBURG (ANP) - De Raad van Europa heeft Griekenland opnieuw opgeroepen te stoppen met pushbacks van illegale immigranten, zowel op land als in bootjes op zee. Ook moet Griekenland de leefomstandigheden en de behandeling van vreemdelingen in detentiecentra drastisch verbeteren, stelt de Europese mensenrechtenorganisatie in een vrijdag gepubliceerd rapport.

6 uur geleden
Vier migranten omgekomen bij oversteekpoging Kanaal

PARIJS (ANP/AFP) - Vier migranten zijn omgekomen bij hun poging vanuit Frankrijk het Kanaal naar Engeland over te steken. Zij zaten met tientallen anderen op een boot die kapseisde, meldt de Franse kustwacht. 63 anderen werden levend uit het water gehaald.

7 uur geleden
Meer dan 60 vermisten na aardverschuiving Nepal

KATHMANDU (ANP/AFP/RTR) - In Nepal worden zeker 63 mensen vermist nadat twee bussen vrijdag door een aardverschuiving werden meegesleurd in een rivier. Het aantal vermisten ligt mogelijk hoger, omdat de kans bestaat dat chauffeurs onderweg passagiers hebben opgepikt.

8 uur geleden