Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïense hoofdstad Kiev getroffen door Russische kruisraketten

Oekraïense hoofdstad Kiev getroffen door Russische kruisraketten

KIEV (ANP/RTR) - Rusland heeft zondag de Oekraïense hoofdstad Kiev getroffen met kruisraketten die vanuit de Kaspische Zee werden afgevuurd, melden het Oekraïense leger en de spoorwegchef van het land. Daarbij is een reparatiewerkplaats voor treinwagons geraakt. Na de ontploffingen was donkere rook boven de stad te zien. Eerder gingen de sirenes af in een groot deel van Oekraïne, ook in de regio Kiev.

De raketten waren de eerste die de hoofdstad troffen sinds eind april, toen een producer van Radio Liberty omkwam bij een Russische aanval op het gebouw waarin ze woonde. Ook zei het Oekraïense leger dat zijn luchtverdediging een binnenkomende raket heeft neergeschoten. De raket zou "gevaarlijk laag" over een grote kerncentrale in de zuidelijke regio van Mykolaiv hebben gevlogen, in de richting van Kiev. De Oekraïense luchtmacht meldt dat de raketten gelanceerd zijn "vanaf Tu-95-vliegtuigen vanuit de Kaspische Zee".

Het Russische ministerie van Defensie bevestigde dat het leger raketten op Kiev heeft afgevuurd. De raketten waren gericht op een reparatiewerkplaats voor treinwagons in de hoofdstad en zouden de aldaar opgeslagen T-72-tanks en gepantserde voertuigen hebben vernietigd. Het zou materieel betreffen die Oekraïne van Oost-Europese landen heeft gekregen.

Meer dan 2500 raketten afgevuurd

Volgens het hoofd van de Oekraïense spoorwegen bevond zich echter geen militair materieel op de bewuste locatie.

Ook in Severodonetsk, een belangrijke stad in het oosten van Oekraïne, waren explosies te horen, aldus de Oekraïense regionale gouverneur zondag. Volgens hem verliest het Russische leger er terrein en controleert het nog maar de helft van de stad. Severodonetsk is het toneel van hevige gevechten in een poging van Moskou om controle te krijgen over de Donbas-regio.

Sinds de oorlog op 24 februari begon, heeft Rusland al meer dan 2500 raketten op Oekraïne afgevuurd. Dat zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski zaterdag tijdens een videotoespraak waarin hij de Russen beschuldigde van massale vernietiging van culturele monumenten, kerken en andere religieuze plekken in zijn land.

Meer uit Buitenland

Rechtszaak Trump tegen nicht mag doorgaan van rechter

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Een rechter heeft geoordeeld dat Donald Trump een rechtszaak kan aanspannen tegen zijn nicht Mary Trump. Volgens de oud-president zou zij informatie aan The New York Times hebben verstrekt voor een artikel uit 2018 over zijn belastinggeschiedenis.

2 uur geleden
Vier vermiste kinderen na crash in Colombia levend gevonden

BOGOTA (ANP/RTR/AFP) - De vier kinderen die op 1 mei crashten met een vliegtuig in het Amazonewoud in Colombia zijn vrijdag gevonden. Alle vier zijn nog in leven. Dat heeft president Gustavo Petro bekendgemaakt. "Een vreugde voor het hele land! De vier kinderen die 40 dagen geleden verloren zijn gegaan in de Colombiaanse jungle zijn levend teruggevonden", schreef Petro op Twitter.

4 uur geleden
Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

8 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

10 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

11 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

12 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

12 uur geleden