Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïense en Nederlandse kinderen in gesprek in Madurodam

Oekraïense en Nederlandse kinderen in gesprek in Madurodam

DEN HAAG (ANP) - Ruim honderd Oekraïense en Nederlandse kinderen zijn zaterdag in Madurodam, met hulp van tolken, met elkaar in gesprek gegaan over oorlog, vrede, vluchten en de toekomst. Ook enkele Nederlands-Russische kinderen schoven aan om hun verhaal te delen op de kinderbijeenkomst, een initiatief van Tako Rietveld. Als zogenoemde Kindercorrespondent wil hij kinderen over de hele wereld hun verhaal laten vertellen tijdens nieuwsgebeurtenissen.

Volgens Rietveld zaten de kinderen ademloos naar elkaar te luisteren. "Oekraïense kinderen vertelden over wat ze hebben meegemaakt. Dat zij nu hier zitten maar hun vader nog daar, en hun hond ook, en dat contact krijgen lastig is en dat ze zich ontzettend zorgen maken, bijvoorbeeld. Nederlandse kinderen hadden vragen als: wat hebben jullie nodig en hoe kunnen we jullie helpen?"

Ook waren er Nederlandse kinderen die vertelden over hoe ze thuis Oekraïense mensen opvangen. "Dat het toch wel wennen is als je opeens de douche met meer mensen moet delen en met z'n allen aan de ontbijttafel zit, maar dat ze vonden dat je het toch voor elkaar over moet hebben."

Stroopwafels bakken

De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) gingen ook met de kinderen in gesprek. Zij lieten weten zich in te gaan zetten voor datgene waar de Oekraïense kinderen behoefte aan hebben, zoals sport- of muzieklessen. "Dan zag je dat de kinderen zich echt serieus voelden genomen. Dat er niet alleen naar hen geluisterd wordt, maar dat er ook echt iets mee gebeurt", aldus Rietveld.

Verder was er tijd voor stroopwafels bakken en een bezoek aan het park, waar een rondleiding door Nederland in het klein werd gegeven. "Het was hartstikke mooi om de kinderen bij elkaar te zien. Sommigen kwamen een beetje met hangende schouders binnen, maar aan het eind van de dag liepen ze toch wat meer rechtop en vrolijker naar buiten", aldus de Kindercorrespondent.

De kinderbijeenkomst werd gesteund door het vfonds, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg.

Meer uit Binnenland

Weer te veel asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - De afgelopen twee nachten hebben opnieuw te veel mensen de nacht doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van zaterdag op zondag ging het om 2295 asielzoekers, de nacht ervoor om 2264, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zondag.

1 uur geleden
Actie XR in Rotterdamse haven tegen cruiseschiptoerisme

ROTTERDAM (ANP) - Activisten van Extinction Rebellion (XR) hebben zondagochtend geprotesteerd tegen cruisetoerisme in Rotterdam. Ze wilden de aanleg verhinderen van cruiseschip Nieuw Statendam in Rotterdam. Een woordvoerder van het havenbedrijf zegt dat ze de aanleg enkele minuten hebben vertraagd, maar dat het schip daarna kon aanmeren.

3 uur geleden
Marineschip Karel Doorman op weg naar EU-missie in Rode Zee

DEN HELDER (ANP) - Het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman vertrekt zondagmiddag naar de Rode Zee om daar deel te nemen aan de EU-missie Aspides. Aan boord zijn meer dan 250 bemanningsleden. De Europese missie is bedoeld om het internationale scheepvaartverkeer in de regio te beschermen. De Karel Doorman gaat vooral andere schepen van brandstof voorzien.

6 uur geleden
Schietpartij vanuit auto op ander voertuig in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is op zaterdagavond rond 23.20 uur een auto beschoten vanuit een ander voertuig, meldt de politie. De schietpartij vond plaats op de Slinge in de wijk Charlois. Beide voertuigen zijn na de schietpartij weggereden volgens de politie, die vooralsnog geen melding maakt van gewonden.

9 uur geleden
Wilders wil aangifte doen tegen Timmermans

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders zegt aangifte te gaan doen tegen Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA. Hij doet dat naar aanleiding van de speech die Timmermans gaf op het congres van de linkse combinatie.

9 uur geleden
Bussen, trams, treinen en metro's staan drie minuten stil

DEN HAAG (ANP) - Door heel Nederland hebben treinen, stads- en streekbussen, metro's en trams zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgestaan. Winkels op stations sloten ook de deuren. Daarmee werd geprotesteerd tegen het geweld dat regelmatig tegen ov-personeel wordt gebruikt.

11 uur geleden
Hamburg wil geen Oranjecamping op paardenrenbaan

HAMBURG (ANP) - De autoriteiten in Hamburg willen niet dat de paardenrenbaan in de Duitse stad tijdens het komende EK voetbal een camping wordt voor Nederlandse supporters. Ze vinden het niet veilig, laat het stadsdeel Mitte zaterdag weten aan de regionale omroep NDR.

12 uur geleden