Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïense boeren verwachten 40 procent minder tarwe

Oekraïense boeren verwachten 40 procent minder tarwe

KIEV (ANP/AFP/RTR) - Oekraïense graanboeren verwachten dat de tarweoogst in het land komend oogstjaar met ruim 40 procent zal terugvallen. De export zal halveren ten opzichte van het voorgaande oogstjaar, voorspelt de Oekraïense vereniging van producenten, verwerkers en exporteurs van graan UGA.

In het tarweseizoen 2022/2023 verwachten graanbedrijven in totaal 19,2 miljoen ton tarwe te oogsten, terwijl dat in het voorgaande seizoen 33 miljoen ton was. Door de oorlog zijn veel graanvelden onbegaanbaar, waardoor ze niet ingezaaid kunnen worden. Desondanks ligt de opbrengst komend oogstjaar drie keer hoger dan Oekraïners zelf consumeren, waardoor in theorie nog wel export mogelijk is.

UGA verwacht dat Oekraïne 10 miljoen tarwe zal exporteren, terwijl dat volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw vorig jaar nog 20 miljoen ton was. Normaal gesproken loop veel van de Oekraïense export via de havens, maar Rusland controleert een groot gedeelte van de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee of blokkeert ze.

Rusland en Oekraïne zijn beide belangrijke graanproducenten. Samen zijn ze goed voor ongeveer 30 procent van de wereldwijde tarwe-export. De Verenigde Naties vrezen daarom dat in veel landen hongersnoden ontstaan door de oorlog, vooral in armere Afrikaanse landen die afhankelijk zijn van geïmporteerd graan uit Oekraïne. Door de angst voor tekorten schoten de prijzen voor tarwe en andere granen de hoogte in na het begin van de oorlog. Rusland is bovendien een belangrijke exporteur van kunstmest en Oekraïne is een wereldspeler in zonnebloemolie.

Secretaris-generaal António Guterres van de VN probeert met Moskou en Kiev tot een deal te komen om de graanexport uit beide landen weer op gang te helpen. Hij zei woensdag hoopvol te zijn over zo'n overeenkomst, maar een akkoord is er nog altijd niet. De Russische president Vladimir Poetin zei graanexport via de Zwarte Zee mogelijk te willen maken en meer kunstmest te willen exporteren, maar dat daarvoor wel sancties tegen Rusland versoepeld worden.

Meer uit Financieel

RVO: ruim 10.800 aanvragen voor tegemoetkoming energiekosten

DEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

1 uur geleden
AEX begint beursmaand oktober met verlies, verzekeraar NN wint

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.

1 uur geleden
Meerdere geïnteresseerden voor doorstart Vacansoleil

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.

3 uur geleden
Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

3 uur geleden
Beursgang levert Birkenstock maximaal 1,6 miljard dollar op

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het sandalenmerk Birkenstock heeft de voorwaarden voor de geplande beursgang op Wall Street aangekondigd. Het Duitse bedrijf gaat de Amerikaanse beurs op met ongeveer 32,2 miljoen aandelen voor een uitgifteprijs tussen de 44 en 49 dollar, maakt het bedrijf bekend. Dat kan Birkenstock tot wel 1,6 miljard dollar opleveren.

3 uur geleden
Wall Street opent verdeeld ondanks afwenden shutdown in de VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag verdeeld, ondanks het afwenden van een shutdown van de Amerikaanse overheid. Het Congres in de Verenigde Staten stemde dit weekend in met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting. Was een oplossing uitgebleven, dan waren tal van ambtenaren zonder salaris thuis komen te zitten.

4 uur geleden
Moederbedrijf speelgoedmerk Playmobil schrapt honderden banen

ZIRNDORF (ANP/BELGA/DPA) - De Duitse Horst Brandstätter Group, de maker van het populaire speelgoed Playmobil, schrapt wereldwijd bijna zevenhonderd banen, waarvan 370 in Duitsland. Daardoor gaat ruim een zesde van de totale werkgelegenheid bij het bedrijf verloren.

4 uur geleden