Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïense ambassadeur houdt zich op de vlakte over ontslag

Oekraïense ambassadeur houdt zich op de vlakte over ontslag

DEN HAAG (ANP) - De ambassadeur van Oekraïne in Nederland Maksym Kononenko onthoudt zich van commentaar op zijn ontslag. In een reactie aan het ANP laat hij weten dat het aan de president van Oekraïne is om dit soort besluiten te nemen en dat hij "geen commentaar op dit politieke besluit" kan geven.

Dinsdag werd bekend dat Kononenko is ontslagen. Het kantoor van president Volodimir Zelenski bracht het ontslag die dag naar buiten, zonder een reden te geven. Kononenko bevestigde 's avonds op Twitter dat "zijn diplomatieke missie voorbij is". "Het presidentieel decreet is gepubliceerd", aldus de Oekraïner, die ook toen geen reden gaf voor zijn ontslag. "Dit is niet het einde", schreef hij wel in zijn bericht.

Kononenko stelde verder dat Nederland zijn land sinds de Russische invasie heeft gesteund. "En ik ben er van zeker van dat dat zo zal blijven. Want wij delen dezelfde waarden, we vechten samen voor een vreedzame toekomst op dit continent."

Reden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat woensdag desgevraagd weten "geen rol" te hebben in het ontslag van Kononenko. Over de reden van het ontslag kan een woordvoerder ook niets zeggen. "Het besluit om een ambassadeur te plaatsen is aan een land zelf, het besluit om die terug te trekken ook", aldus de woordvoerder van het ministerie. De ervaringen met de ambassadeur waren "goed" volgens de zegsvrouw, die geen oordeel wil geven over het besluit hem te ontslaan.

Ook een medewerker van de ambassade zegt woensdag geen commentaar te geven op het besluit en ook niets te kunnen zeggen over de aanstelling van een eventuele nieuwe ambassadeur.

Aanstelling

De Oekraïense ambassadeur zat nog maar kort op zijn post in Nederland. Vlak na zijn aanstelling in februari vielen de Russen zijn thuisland binnen. Als ambassadeur heeft Kononenko contact onderhouden met het Nederlandse kabinet over de oorlog. Maandag had hij nog contact met een vertegenwoordiger van het ministerie van Justitie en Veiligheid over Oekraïense vluchtelingen in Nederland, zo meldde hij eerder op Twitter.

Nederland steunt - net als veel andere landen - Oekraïne met veel geld en middelen, zoals wapentuig, om zich te verdedigen tegen de Russische bezetter.

Meer uit Binnenland

Verkenner Plasterk ontvangt vier leiders in tweede gespreksronde

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk probeert de formatie in beweging te brengen in een tweede gespreksronde met in elk geval de fractieleiders van de VVD, NSC, PVV en BBB. Dit zijn de beoogde coalitiepartners van PVV-leider Geert Wilders. De twee eerstgenoemde partijen reageren evenwel terughoudend op zijn uitgestoken hand. De verkiezingsuitslag en de uiteenlopende posities van partijen maken het moeilijk voor de verkenner om een logische vervolgstap te bedenken.

5 uur geleden
Hof behandelt hoger beroep Mallorcazaak komende drie weken

LEEUWARDEN (ANP) - Het hoger beroep in de Mallorcazaak begint maandag. De zittingen zijn de komende drie weken in het gerechtshof in Leeuwarden. Het hof trekt elf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling. De zaak met zeven verdachten gaat over extreem uitgaansgeweld op het Spaanse eiland Mallorca, waardoor Carlo Heuvelman (27) uit Waddinxveen overleed.

5 uur geleden
Commando hoort wellicht of hij cel in moet om drugs en wapens

ARNHEM (ANP) - De militaire kamer in de rechtbank in Arnhem doet maandag mogelijk uitspraak in de zaak tegen commando Sil A. De 44-jarige militair van het Korps Commandotroepen wordt verdacht van drugssmokkel en wapenhandel. Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand een gevangenisstraf van zes jaar.

5 uur geleden
Sneeuw begonnen in zuiden, komende uren op meer plaatsen wit

HOUTEN (ANP) - In het zuiden van het land is het aan het eind van de middag begonnen met sneeuwen. De afgelopen uren is het op steeds meer plaatsen wit en glad geworden, laat Weeronline weten. Het sneeuwgebied trekt noordoostwaarts over het land en zondagnacht is er vooral in het noorden nog een tijd sneeuwval.

15 uur geleden
Rode Kruis bezig met voorbereiding in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is zondag bezig met de voorbereiding van de opbouw van douchecabines op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond. Daarom is de hulp ingeroepen van het Rode Kruis.

16 uur geleden
Oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt (77) overleden

SAVIGNAC-DE-DURAS (ANP) - Journalist en oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt is zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP gemeld. D'Hamecourt overleed aan een hartstilstand in Frankrijk, waar hij woonde.

18 uur geleden
ANWB en Rode Kruis hebben veel tips voor winters weer

DEN HAAG (ANP) - Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maken zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseren allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich kunnen voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

19 uur geleden