Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïense ambassadeur houdt zich op de vlakte over ontslag

Oekraïense ambassadeur houdt zich op de vlakte over ontslag

DEN HAAG (ANP) - De ambassadeur van Oekraïne in Nederland Maksym Kononenko onthoudt zich van commentaar op zijn ontslag. In een reactie aan het ANP laat hij weten dat het aan de president van Oekraïne is om dit soort besluiten te nemen en dat hij "geen commentaar op dit politieke besluit" kan geven.

Dinsdag werd bekend dat Kononenko is ontslagen. Het kantoor van president Volodimir Zelenski bracht het ontslag die dag naar buiten, zonder een reden te geven. Kononenko bevestigde 's avonds op Twitter dat "zijn diplomatieke missie voorbij is". "Het presidentieel decreet is gepubliceerd", aldus de Oekraïner, die ook toen geen reden gaf voor zijn ontslag. "Dit is niet het einde", schreef hij wel in zijn bericht.

Kononenko stelde verder dat Nederland zijn land sinds de Russische invasie heeft gesteund. "En ik ben er van zeker van dat dat zo zal blijven. Want wij delen dezelfde waarden, we vechten samen voor een vreedzame toekomst op dit continent."

Reden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat woensdag desgevraagd weten "geen rol" te hebben in het ontslag van Kononenko. Over de reden van het ontslag kan een woordvoerder ook niets zeggen. "Het besluit om een ambassadeur te plaatsen is aan een land zelf, het besluit om die terug te trekken ook", aldus de woordvoerder van het ministerie. De ervaringen met de ambassadeur waren "goed" volgens de zegsvrouw, die geen oordeel wil geven over het besluit hem te ontslaan.

Ook een medewerker van de ambassade zegt woensdag geen commentaar te geven op het besluit en ook niets te kunnen zeggen over de aanstelling van een eventuele nieuwe ambassadeur.

Aanstelling

De Oekraïense ambassadeur zat nog maar kort op zijn post in Nederland. Vlak na zijn aanstelling in februari vielen de Russen zijn thuisland binnen. Als ambassadeur heeft Kononenko contact onderhouden met het Nederlandse kabinet over de oorlog. Maandag had hij nog contact met een vertegenwoordiger van het ministerie van Justitie en Veiligheid over Oekraïense vluchtelingen in Nederland, zo meldde hij eerder op Twitter.

Nederland steunt - net als veel andere landen - Oekraïne met veel geld en middelen, zoals wapentuig, om zich te verdedigen tegen de Russische bezetter.

Meer uit Binnenland

16-jarige aangehouden voor explosie bij café Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een 16-jarige jongen is dinsdagavond aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij een explosie bij café Palladium in Amsterdam, in de nacht van 12 op zaterdag 13 augustus. Dat meldt de politie vrijdag.

36 minuten geleden
Ondernemingsraad NPO wil zeker weten dat Frans Klein niet werkt

HILVERSUM (ANP) - De centrale ondernemingsraad (cor) van de NPO wil van NPO-baas Frederieke Leeflang de garantie krijgen dat directeur Frans Klein niet aan het werk is. Dat heeft voorzitter Fred Kwint van de cor aan het ANP laten weten na berichtgeving van BNR.

57 minuten geleden
Defensie heeft voorkeur voor nieuwe kazerne bij Zeewolde

DEN HAAG (ANP) - Defensie denkt aan de bouw van een nieuwe kazerne bij de brug bij Nijkerk in de gemeente Zeewolde. Deze locatie heeft de voorkeur, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat aan de Tweede Kamer. Het is onderdeel van het plan om het vastgoed van het ministerie te herzien.

1 uur geleden
Groothandel MAKRO haalt kalfsvlees terug om darmbacterie E.coli

AMSTERDAM (ANP) - Groothandel MAKRO haalt de rosé kalfspicanha, een stuk kalfsvlees, terug vanwege een mogelijke besmetting met de E.coli-bacterie, melden MAKRO en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

1 uur geleden
Racismecoördinator wil dat NPO journalistieke code aanpast

HILVERSUM (ANP) - De Nationaal Coördinator Discriminatie en Racisme (NCDR) wil dat de publieke omroep de eigen journalistieke code aanpast. Rabin Baldewsingh doet deze oproep naar aanleiding van het meest recente rapport van de NPO Ombudsman over Ongehoord Nederland. De ombudsman concludeerde eerder deze week dat er op basis van de huidige code niet getoetst kan worden of een item racistisch is of niet.

1 uur geleden
Vermeende aanstuurder moord Peter R. de Vries zwaar bedreigd

SCHIPHOL (ANP) - De man die verdacht wordt van het aansturen van de moord op Peter R. de Vries zou zelf zwaar bedreigd worden. De advocaat van Krystian M. las vrijdag in de beveiligde rechtbank op Schiphol een aantal huiveringwekkende berichten voor die door een onbekend persoon aan M. zouden zijn verstuurd. "De rillingen lopen over je rug", zei advocaat Ronald van der Horst.

1 uur geleden
Tien jaar cel geëist voor doodschieten motorclubbaas

BREDA (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag tien jaar geëist tegen Bredanaar Peter L. vanwege het doodschieten van oprichter Michel Weiss van motorclub Caloh Wagoh.

2 uur geleden