
Oekraïense ambassadeur houdt zich op de vlakte over ontslag
DEN HAAG (ANP) - De ambassadeur van Oekraïne in Nederland Maksym Kononenko onthoudt zich van commentaar op zijn ontslag. In een reactie aan het ANP laat hij weten dat het aan de president van Oekraïne is om dit soort besluiten te nemen en dat hij "geen commentaar op dit politieke besluit" kan geven.
Dinsdag werd bekend dat Kononenko is ontslagen. Het kantoor van president Volodimir Zelenski bracht het ontslag die dag naar buiten, zonder een reden te geven. Kononenko bevestigde 's avonds op Twitter dat "zijn diplomatieke missie voorbij is". "Het presidentieel decreet is gepubliceerd", aldus de Oekraïner, die ook toen geen reden gaf voor zijn ontslag. "Dit is niet het einde", schreef hij wel in zijn bericht.
Kononenko stelde verder dat Nederland zijn land sinds de Russische invasie heeft gesteund. "En ik ben er van zeker van dat dat zo zal blijven. Want wij delen dezelfde waarden, we vechten samen voor een vreedzame toekomst op dit continent."
Reden
Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat woensdag desgevraagd weten "geen rol" te hebben in het ontslag van Kononenko. Over de reden van het ontslag kan een woordvoerder ook niets zeggen. "Het besluit om een ambassadeur te plaatsen is aan een land zelf, het besluit om die terug te trekken ook", aldus de woordvoerder van het ministerie. De ervaringen met de ambassadeur waren "goed" volgens de zegsvrouw, die geen oordeel wil geven over het besluit hem te ontslaan.
Ook een medewerker van de ambassade zegt woensdag geen commentaar te geven op het besluit en ook niets te kunnen zeggen over de aanstelling van een eventuele nieuwe ambassadeur.
Aanstelling
De Oekraïense ambassadeur zat nog maar kort op zijn post in Nederland. Vlak na zijn aanstelling in februari vielen de Russen zijn thuisland binnen. Als ambassadeur heeft Kononenko contact onderhouden met het Nederlandse kabinet over de oorlog. Maandag had hij nog contact met een vertegenwoordiger van het ministerie van Justitie en Veiligheid over Oekraïense vluchtelingen in Nederland, zo meldde hij eerder op Twitter.
Nederland steunt - net als veel andere landen - Oekraïne met veel geld en middelen, zoals wapentuig, om zich te verdedigen tegen de Russische bezetter.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.
26 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. "Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet", zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is "buitengewoon teleurgesteld" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de asielwetten. Een woordvoerder laat weten dat de VNG de Eerste Kamer zal proberen "te overtuigen van de onhaalbaarheid" ervan.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland heeft grote zorgen over de door de Tweede Kamer aangenomen asielwetten. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen", laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten.
5 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - De verdachte situatie rond een woning in de Kardinaal van Rossumstraat in Roosendaal is na bijna vijf uur ten einde. Het is onderhandelaars gelukt om de bewoner op een rustige manier uit het huis te krijgen. De man zat in de woning en dreigde zichzelf of anderen iets aan te doen, meldt de veiligheidsregio. Waarom de man dat wilde is nog onduidelijk.
8 uur geledenHOUTEN (ANP) - Van een officiële hittegolf is geen sprake meer, want in De Bilt werd het donderdagmiddag maximaal 22,0 graden. Daarmee werd het geen zomerse dag, waardoor de hittegolf volgens Weeronline na vijf dagen weer voorbij is. Voor een hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van 25 graden of meer nodig, waarvan er drie tropisch warm zijn met minimaal 30 graden.
9 uur geleden