Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïens leger zegt terreinwinst te maken bij stad in het zuiden

Oekraïens leger zegt terreinwinst te maken bij stad in het zuiden

KIEV/MOSKOU (ANP/DPA) - Het Oekraïense leger stelt dat het bij de zuidelijke stad Krivi Rih de Russische aanvallers heeft teruggedrongen. De Russische strijdkrachten waren de stad van 660.000 inwoners tot op 10 kilometer genaderd, maar zijn vrijdag 40 kilometer van de plaats vandaan.

Krivi Rih is de zevende stad van het land en president Volodimir Zelenski komt ervandaan. Ze ligt 345 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Kiev. Eerder maakten de Oekraïense strijdkrachten al melding van het terugslaan van troepen in het noorden, onder meer ten noordoosten van Kiev en in voorsteden van de hoofdstad.

Rusland stelt dat de aanval die 24 februari is ingezet niet tot doel heeft steden binnen te te trekken of te veroveren. Enkel militaire stellingen of bases zouden het doelwit vormen. Een Russische legerwoordvoerder zei dinsdag dat bijna zeventig militaire doelen in Oekraïne zijn bestookt in de nacht van maandag op dinsdag. In totaal zijn volgens hem onder meer 1738 Oekraïense tanks en pantserwagens uitgeschakeld, net als 123 vliegtuigen, 74 helikopters, 726 stuks artillerie en 181 raketwerpers.

Vredesonderhandelingen

Het Kremlin bracht bij het begin van de invasie naar voren dat er ook etnische Russen moesten worden gered en dat Oekraïne daarom "moest worden ontdaan van nazi's". Daarnaast zou Oekraïne gedemilitariseerd en nooit lid van de NAVO mogen worden. Voorts moet Oekraïne de Krim en de oostelijke regio afstaan. In de dinsdag in Istanbul begonnen vredesonderhandelingen tussen Oekraïense en Russische delegaties lijkt vooral dat laatste een probleem te worden.

Rusland zou naar verluidt niet meer geïnteresseerd zijn in wat het "denazificatie" noemt. En met uitspraken van Zelenski over de NAVO en over een neutrale status zou Rusland wat dat aangaat zijn zin krijgen. De demilitarisering van een neutraal Oekraïne zou volgens het Kremlin dan niet meer nodig zijn volgens bronnen van de Financial Times. Het Kremlin zou volgens die bronnen zelfs kunnen leven met een neutraal Oekraïne dat lid van de EU is.

Meer uit Binnenland

Ede neemt gloednieuw NS-station in gebruik

EDE (ANP) - Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

3 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje voorbij, code geel in noorden

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis in de nacht van donderdag op vrijdag rond 00.30 uur ingetrokken. In de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland en het Waddengebied geldt nog wel code geel.

5 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje grotendeels voorbij

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis voor een groot deel van het land ingetrokken. Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en het Waddengebied is die nog van kracht.

6 uur geleden
Mensen met Nederlandse herkomst hebben vaak weinig divers netwerk

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een Nederlandse achtergrond mengen nauwelijks met mensen met buitenlandse wortels. Zij hebben in hun netwerk relatief weinig buren, collega's, familie, huisgenoten of klasgenoten met een andere herkomst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de scheiding nog sterker onder rijkere mensen die in Nederland zijn geboren en Nederlandse ouders hebben.

7 uur geleden
CBS: helft jonge slachtoffers steekincidenten bekend bij politie

DEN HAAG (ANP) - In 2021 zijn 275 mensen in het ziekenhuis beland na een steekincident. Van hen was ongeveer een vijfde jonger dan 20 jaar. Meer dan de helft van die neergestoken jongeren was bekend bij de politie als verdachte van een misdrijf. De meeste incidenten gebeurden op straat. Dat meldt het CBS.

7 uur geleden
Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag. De eerste man wordt verdacht van openlijke geweldpleging en opruiing. De ander wordt verdacht van opruiing tot geweldpleging.

12 uur geleden
Ook in Limburg code oranje, waarschuwing voor hele land

DE BILT (ANP) - Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

13 uur geleden