
Oegandees parlement neemt omstreden antihomowetgeving aan
KAMPALA (ANP/RTR) - De zeer strenge en omstreden anti-homoseksualiteitswetgeving in Oeganda is alsnog nagenoeg ongewijzigd aangenomen door het parlement. De president van het land had de wet teruggestuurd met voorstellen om hem op punten te versoepelen, maar de zwaarste maatregelen zijn blijven staan. Het is nog onduidelijk of president Yoweri Museveni de wet nu wel gaat tekenen.
Met de wet kunnen onder meer hiv-patiënten de doodstraf krijgen als ze seks hebben met iemand van gelijk geslacht. Dit wordt aangemerkt als "gekwalificeerde homoseksualiteit", dus homoseksualiteit met verzwarende omstandigheden. Op het "promoten" van homoseksualiteit komt een maximumstraf van twintig jaar te staan. Activisten maken zich zorgen dat hun werk voor de rechten van lhbt'ers hierdoor strafbaar wordt.
Het wetsvoorstel kwam Oeganda op kritiek te staan van onder meer de Europese Unie en de Verenigde Naties. Verschillende landen, waaronder Nederland, hebben gewaarschuwd dat de wet gevolgen kan hebben voor financiële steun aan het land.
Lhbt'ers beschermen
Wat wel is aangepast, is dat het op zich niet meer strafbaar is om een lhbt'er te zijn. Het aangeven van homoseksuele contacten is ook niet meer verplicht, tenzij een kind betrokken is.
Mensenrechtenactivist Flavia Mwangovya van Amnesty International noemt het weerzinwekkend dat de wet is aangenomen. "Deze verachtelijke wet is een flagrante schending van de mensenrechten van lhbt'ers in Oeganda, waaronder het recht op privacy, vrijwaring van discriminatie en het recht op gelijke bescherming volgens de wet." Volgens haar zal de nieuwe wet zorgen voor meer geweld en discriminatie in Oeganda.
Mwangovya roept de president op om zijn veto te gebruiken en de wet niet te tekenen. Ook de internationale gemeenschap zou Oeganda onder druk moeten zetten om de rechten van lhbt'ers te beschermen.
Meer uit Buitenland
BRASILIA (ANP/AFP) - De Amerikaanse gezant in Brazilië moet zich melden bij het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om uitleg te geven over de uitspraken van Donald Trump maandag. De Amerikaanse president Donald Trump noemde de vervolging van de rechts-populistische oud-president Jair Bolsonaro een heksenjacht. De Amerikaanse ambassade had het daarna ook over een "politieke vervolging".
30 minuten geledenDOHA (ANP/RTR) - Hamas zegt bereid te zijn tien gijzelaars vrij te laten bij een staakt-het-vuren met Israël. Volgens de Palestijnse militante beweging verlopen de onderhandelingen momenteel moeizaam en zou dat komen door Israëlische "koppigheid".
1 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan Francesca Albanese, de VN-rapporteur voor de mensenrechten in de bezette Palestijnse gebieden. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken ,Marco Rubio, schrijft op X dat zij daarmee gestraft wordt voor haar "onwettige en schandalige pogingen" om Israëlische en Amerikaanse functionarissen en individuen te laten vervolgen.
2 uur geledenSEOUL (ANP/RTR) - Een Zuid-Koreaanse rechtbank heeft opnieuw een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de afgezette president Yoon Suk-yeol wegens de militaire noodtoestand van december, bericht persbureau Yonhap. De politicus zat eerder bijna twee maanden vast in verband met het onderzoek naar de noodtoestand die hij uitriep.
2 uur geledenLOS GATOS (ANP) - De hitserie Queer Eye van Netflix stopt na tien seizoenen. Deadline meldt dat de laatste reeks binnenkort op de streamingdienst te zien is.
2 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - Volgens de Israëlische legerleider Eyal Zamir zijn in de Gazastrook nu de "juiste omstandigheden" gecreëerd voor een deal met Hamas. Hij stelt dat die Palestijnse militante beweging nu dusdanig verzwakt is dat er gepraat kan worden over een overeenkomst over de vrijlating van de gijzelaars.
2 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gaat de verkiezingsuitsluiting van Marine Le Pen niet terugdraaien. De Franse rechts-nationalistische politica werd eerder dit jaar veroordeeld voor het sjoemelen met EU-geld en lijkt daardoor niet te kunnen meedoen aan de volgende presidentsverkiezingen. Het hoger beroep in die zaak loopt nog, maar Le Pen hoopte dat het Europese hof in de tussentijd de verkiezingsuitsluiting zou schrappen.
4 uur geleden