Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oegandees parlement neemt omstreden antihomowetgeving aan

Oegandees parlement neemt omstreden antihomowetgeving aan

KAMPALA (ANP/RTR) - De zeer strenge en omstreden anti-homoseksualiteitswetgeving in Oeganda is alsnog nagenoeg ongewijzigd aangenomen door het parlement. De president van het land had de wet teruggestuurd met voorstellen om hem op punten te versoepelen, maar de zwaarste maatregelen zijn blijven staan. Het is nog onduidelijk of president Yoweri Museveni de wet nu wel gaat tekenen.

Met de wet kunnen onder meer hiv-patiënten de doodstraf krijgen als ze seks hebben met iemand van gelijk geslacht. Dit wordt aangemerkt als "gekwalificeerde homoseksualiteit", dus homoseksualiteit met verzwarende omstandigheden. Op het "promoten" van homoseksualiteit komt een maximumstraf van twintig jaar te staan. Activisten maken zich zorgen dat hun werk voor de rechten van lhbt'ers hierdoor strafbaar wordt.

Het wetsvoorstel kwam Oeganda op kritiek te staan van onder meer de Europese Unie en de Verenigde Naties. Verschillende landen, waaronder Nederland, hebben gewaarschuwd dat de wet gevolgen kan hebben voor financiële steun aan het land.

Lhbt'ers beschermen

Wat wel is aangepast, is dat het op zich niet meer strafbaar is om een lhbt'er te zijn. Het aangeven van homoseksuele contacten is ook niet meer verplicht, tenzij een kind betrokken is.

Mensenrechtenactivist Flavia Mwangovya van Amnesty International noemt het weerzinwekkend dat de wet is aangenomen. "Deze verachtelijke wet is een flagrante schending van de mensenrechten van lhbt'ers in Oeganda, waaronder het recht op privacy, vrijwaring van discriminatie en het recht op gelijke bescherming volgens de wet." Volgens haar zal de nieuwe wet zorgen voor meer geweld en discriminatie in Oeganda.

Mwangovya roept de president op om zijn veto te gebruiken en de wet niet te tekenen. Ook de internationale gemeenschap zou Oeganda onder druk moeten zetten om de rechten van lhbt'ers te beschermen.

Meer uit Buitenland

Tientallen doden bij Israëlische aanval op vluchtelingenkamp

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlische luchtaanval op een huis in het vluchtelingenkamp Nuseirat in centraal Gaza zijn zeker twintig doden gevallen. Dat meldt een ziekenhuis in Gaza zondag.

33 minuten geleden
Frankrijk voert grote operatie uit in Nieuw-Caledonië

NOUMEA (ANP/AFP) - Frankrijk heeft meer dan 600 zwaarbewapende politiemensen ingezet om in Nieuw-Caledonië controle te krijgen over de weg die de hoofdstad Noumea verbindt met het internationale vliegveld.

3 uur geleden
Rusland bestookt Oekraïne met drones

KYIV (ANP/DPA) - Rusland heeft in de nacht van zaterdag op zondag volgens de Oekraïense strijdkrachten massale aanvallen met drones op Oekraïne uitgevoerd.

3 uur geleden
Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/DPA/AFP) - De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

13 uur geleden
Israëlisch leger maakt opnieuw vondst gedode gijzelaar bekend

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zegt nog een lichaam van een gijzelaar te hebben teruggevonden. In een verklaring zegt het leger dat Ron Binyamin bij de aanval van Hamas op 7 oktober werd gedood en dat zijn lichaam door militanten is meegenomen naar Gaza.

15 uur geleden
VN-agentschap: 800.000 mensen uit Rafah op de vlucht

RAFAH (ANP) - Het hoofd van VN-organisatie UNRWA zegt dat de afgelopen tijd zo'n 800.000 mensen uit Rafah noodgedwongen op de vlucht zijn geslagen. "Het gaat om bijna de helft van de bevolking van Rafah", aldus Philippe Lazzarini op berichtendienst X.

15 uur geleden
Wateroverlast in Voeren waarschijnlijk als ramp erkend

VOEREN (ANP/BELGA) - De overstromingen in het Belgische Voeren, niet ver van Maastricht, worden door de Vlaamse regering waarschijnlijk als ramp erkend. Dat zeiden de Vlaamse minister-president Jan Jambon en minister van Omgeving Zuhal Demir tijdens een bezoek aan de gemeente.

16 uur geleden