Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Odido krijgt boete om verwerking belgegevens van miljoenen mensen

Odido krijgt boete om verwerking belgegevens van miljoenen mensen

DEN HAAG (ANP) - Odido krijgt een boete van 175.000 euro omdat het telecombedrijf, onder de toenmalige naam T-Mobile, belgegevens en andere data over telecomverkeer intern verwerkte voor een samenwerkingsproject. Dat meldt telecomtoezichthouder de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Dit gebeurde volgens de inspectie in 2018 en 2019 met gegevens van ongeveer 2,5 miljoen tot 4,5 miljoen klanten. T-Mobile en Tele2 gingen vorig jaar september samen verder als Odido.

Volgens de RDI gaat het om privacygevoelige gegevens zoals tijdstippen van telefoongesprekken en locaties van bellers. T-Mobile wilde met die data samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een algoritme ontwikkelen om informatie te krijgen over verplaatsingen van grote groepen mensen.

Het telecombedrijf mocht de gegevens wel gebruiken om bijvoorbeeld facturen te sturen, maar mocht de data niet gebruiken voor het project met het CBS, stelt de RDI. Overigens heeft de toezichthouder niet vastgesteld dat die ruwe data ook echt aan het CBS zijn geleverd. De dataverwerking leidde volgens de toezichthouder niet tot ernstige gevolgen en daarom viel de boete lager uit.

Pseudonimiseren

T-Mobile en Odido hebben deze regels na 2019 niet overtreden, meldt de RDI verder. Het samenwerkingsproject met het CBS is begin 2020 namelijk gestopt. Odido had vorig jaar bij het aankondigen van de nieuwe naam zo'n 8 miljoen klanten.

Odido zegt de boete te betreuren, maar ook blij te zijn dat er nu een einde komt aan de "slepende kwestie die zich al meer dan vier jaar geleden afspeelde". Het voormalige T-Mobile is zelf gestopt met het project toen het bedrijf erachter kwam dat de gegevens op een verkeerde manier werden verwerkt, zegt een woordvoerder van Odido.

Voor het project met het CBS waren de gegevens gepseudonimiseerd, maar die hadden helemaal geanonimiseerd moeten worden, meldt Odido verder. Bij pseudonimiseren is niet direct duidelijk over wie bepaalde gegevens gaan. Maar met aanvullende gegevens kan dat alsnog achterhaald worden.

Meer uit Financieel

Inflatie eurozone loopt iets op tot 2 procent

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in juni iets opgelopen tot 2 procent op jaarbasis, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige schatting. In mei werd het dagelijks leven in de eurozone nog 1,9 procent duurder. De stijging van de consumentenprijzen in het eurogebied ligt daarmee in lijn met de doelstelling van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB).

16 minuten geleden
Nieuwe topman moederbedrijf Douwe Egberts snijdt in kosten

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwe topman van JDE Peet's, het bedrijf achter merken als Douwe Egberts en Pickwick, wil in de komende jaren 500 miljoen euro aan kosten besparen. De besparingen moeten komen uit een vereenvoudiging van de productenportefeuille en het organisatiemodel, efficiënter werken en een verhoging van de productiviteit. Meer dan de helft van de besparingen moet tegen eind 2027 zijn bereikt.

28 minuten geleden
Al ruim 130.000 aanmeldingen voor massaclaim tegen Booking.com

DEN HAAG (ANP) - De massaclaim van de Consumentenbond tegen Booking.com heeft in minder dan een week al meer dan 130.000 aanmeldingen ontvangen. Een woordvoerster van de bond noemt dat "heel veel". Na de aankondiging van de claim donderdag lag de aanmeldwebsite er zelfs tijdelijk uit door de grote hoeveelheid aanmeldingen. Inmiddels werkt alles weer en blijven de aanmeldingen binnenstromen.

1 uur geleden
Consumentenbond: boodschappen over grens wel degelijk goedkoper

DEN HAAG (ANP) - Consumenten betalen over de grens, wel degelijk een stuk minder voor hun boodschappen dan in Nederland. Dat stelt de Consumentenbond na een peiling bij dertig supermarktketens in België, Duitsland en Frankrijk. Daarmee is er weer een studie naar de prijzen in de supermarkt. Eerder dit jaar wierp toenmalig NSC-Kamerlid Pieter Omtzigt de discussie over dure boodschappen opnieuw op, door te wijzen op het prijsverschil van een potje appelmoes bij Albert Heijn in Nederland en België.

2 uur geleden
AEX-index begint afwachtend aan tweede jaarhelft

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is dinsdag afwachtend begonnen aan de tweede helft van het jaar. Beleggers deden het rustig aan en hielden vooral de ontwikkelingen rond de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en de belangrijkste handelspartners in de gaten. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.

2 uur geleden
TNO roept overheid op te investeren in hightechmegaclusters

DEN HAAG (ANP) - Nederland dreigt op technologisch en economisch gebied achterop te raken bij landen als Zuid-Korea, de Verenigde Staten en China die miljarden investeren in belangrijke sleuteltechnologieën, waarschuwt TNO. Om dat te voorkomen roept de onderzoeksorganisatie de overheid op om gericht te investeren in de ontwikkeling van hightechmegaclusters om nieuwe techkampioenen te creëren.

2 uur geleden
Energiebedrijven gedagvaard voor massaclaim over prijsverhogingen

AMSTERDAM (ANP) - Energiebedrijven Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice, Energiedirect en Budget Thuis worden gedagvaard om prijsverhogingen bij variabele energiecontracten. Dat heeft de Stichting Eerlijke Handelspraktijken laten weten. Volgens claimorganisatie gaat haar eerder aangekondigde massaclaim tegen de energiesector daarmee officieel van start.

3 uur geleden