Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ocean Cleanup haalt met hulp Fins bedrijf plastic uit rivieren

Ocean Cleanup haalt met hulp Fins bedrijf plastic uit rivieren

ROTTERDAM (ANP) - The Ocean Cleanup, de organisatie van de Nederlandse uitvinder Boyan Slat, gaat een samenwerking aan met het Finse Konecranes. Dit bedrijf gaat apparaten in serie produceren die plastic uit rivieren halen, voordat het naar de oceaan stroomt.

Volgens de Nederlandse organisatie is de samenwerking een belangrijke stap om de duizend meest vervuilende rivieren ter wereld aan te pakken. Die rivieren, 1 procent van het totale aantal rivieren op aarde, voeren 80 procent van het plastic aan dat in de oceanen terechtkomt, rekent Slat voor. "Rivieren zijn de aders van de oceanen."

Het eerste prototype van de Interceptor werd eind vorig jaar onthuld. Momenteel zijn al exemplaren van de drijvende machine aan het werk in Maleisië, Indonesië en binnenkort ook de Dominicaanse Republiek en Vietnam. Een vijfde en zesde Interceptor zijn in de maak. Over circa anderhalf jaar hopen The Ocean Cleanup en Konecranes de productie op te voeren.

Samenwerking

Konecranes is een multinational die is gespecialiseerd in de productie en service van kranen en hijsapparatuur. Het voordeel van samenwerking met zo'n groot bedrijf is dat ze op industriële schaal kunnen produceren en een internationaal netwerk hebben dat voor het onderhoud kan worden gebruikt, zegt de oprichter van The Ocean Cleanup. "Ons doel is niet om een imperium te bouwen." De organisatie zoekt juist samenwerking met anderen. "Dan gaat het sneller dan wanneer we alles zelf doen."

The Interceptor volgt op de plasticvanger waarmee The Ocean Cleanup de zogeheten plasticsoep in de Stille Oceaan probeert aan te pakken. Een belangrijk verschil is dat daar niemand direct verantwoordelijk voor is, terwijl rivieren horen bij het grondgebied van landen. Slat hoopt dan ook op samenwerking met overheden. Zij hebben volgens hem alle reden om het plastic uit hun rivieren te willen halen, want dat veroorzaakt niet alleen ecologisch, maar ook economisch veel schade. Bijvoorbeeld aan de visserij en het toerisme. Aan het verdienmodel wordt nog gewerkt.

Overbodig worden

Slat benadrukt dat The Ocean Cleanup een non-profitorganisatie is. Die moet wel uit de kosten komen, maar hoeft geen winst te maken. Konecranes ziet wel mogelijkheden om de samenwerking winstgevend te maken, zegt topman Rob Smith. Daarnaast is het bedrijf "trots op de samenwerking" vanwege de duurzame doelstellingen.

Uiteindelijk hoopt The Ocean Cleanup overbodig te worden. "Dat gaat nog wel een tijd duren", zegt Slat. Hij zou graag zien dat plastic over een aantal jaren net zo goed wordt ingezameld en gerecycled als aluminium. Daarnaast vindt de uitvinder dat de plasticproductie zo zou moeten veranderen, dat plastic geen schade meer veroorzaakt als het toch in het milieu terechtkomt.

Meer uit Binnenland

Grote storing in systemen reisinformatie NS voorbij

UTRECHT (ANP) - De grote technische storing in alle systemen voor de reisinformatie over het treinverkeer van de NS is opgelost. Het probleem ontstond woensdagmiddag kort voor 16.30 uur. De oorzaak van de storing is nog niet bekend.

23 minuten geleden
Donderdagochtend zekerheid over aantal asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Donderdagochtend wordt duidelijk hoeveel mensen er in de nacht van woensdag op donderdag in het aanmeldcentrum in Ter Apel waren. Vanaf middernacht mogen daar maximaal 2000 asielzoekers verblijven, maar het COA laat weten dat op dat moment niet wordt geteld. Hoeveel mensen er om middernacht in Ter Apel waren, wordt na 09.00 uur duidelijk, zo benadrukt een woordvoerder.

25 minuten geleden
Resterende zeven verdachten van rellen Den Haag langer vast

DEN HAAG (ANP) - De resterende zeven verdachten van de rellen in Den Haag van afgelopen zaterdagavond blijven veertien dagen in voorarrest. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag woensdag besloten.

1 uur geleden
SER-voorzitter Kim Putters krijgt Comeniusprijs 2024

NAARDEN (ANP) - De Comeniusprijs gaat dit jaar naar voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) Kim Putters. De jury van de prijs, die is vernoemd naar de Tsjechische denker Jan Amos Comenius (1592-1670), prijst Putters om zijn vermogen om "steeds opnieuw helder te duiden wat er gaande is in de samenleving". De SER-voorzitter ontvangt de prijs op 6 april in de Grote Kerk Naarden.

1 uur geleden
Hoofdredacteur Brabants Dagblad stapt op om te weinig draagvlak

DEN BOSCH (ANP) - Carin Smolders legt haar functie als hoofdredacteur van het Brabants Dagblad neer, omdat ze onvoldoende draagvlak vanuit de redactie voelt om een nieuwe koers te varen. Dat laat uitgever DPG Media woensdag weten.

1 uur geleden
Ook Lidl roept koekjes terug

HUIZEN (ANP) - Ook de Lidl roept koekjes terug, omdat er mogelijk metaaldeeltjes in zitten. Het gaat om Sondey Triple chocolate en McEnnedy Nougatelli met de respectievelijke houdbaarheidsdata 12-12-2024 en 10-12-2024.

1 uur geleden
Vijf vervoerders willen openbaar vervoer in Utrecht verzorgen

UTRECHT (ANP) - Vijf vervoerders willen het openbaar vervoer in de provincie Utrecht verzorgen vanaf 2025 tot en met 2035. De provincie Utrecht meldde dat Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz en Transdev woensdag inschrijvingen hebben ingediend voor de aanbesteding van de twee concessies voor het Utrechtse openbaar vervoer.

2 uur geleden