Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Obama: Republikeinen begeven zich op een 'gevaarlijk pad'

Obama: Republikeinen begeven zich op een 'gevaarlijk pad'

WASHINGTON (ANP) - Voormalig Amerikaans president Barack Obama heeft ernstige beschuldigingen geuit tegen Republikeinen die, ondanks zijn electorale nederlaag, zittend president Donald Trump blijven steunen. Wat hem meer zorgen baart dan de ongegronde beschuldigingen van verkiezingsfraude, is het feit dat andere Republikeinen tegen beter weten in meedoen. Dat zegt Obama in vooraf gepubliceerde fragmenten uit een interview dat CBS News zondag volledig wil uitzenden. "Het is een volgende stap om de legitimiteit niet alleen aan de nieuwe regering-Biden te ontzeggen, maar ook aan de democratie als geheel. En dat is een gevaarlijk pad."

Trump heeft zijn nederlaag nog niet toegegeven aan Democraat Joe Biden en presenteert zichzelf als slachtoffer van systematische verkiezingsfraude, hoewel daar geen bewijs voor is. In een reactie op de beweringen van Trump zei Obama: "Gedeeltelijk lijkt de oorzaak te zijn dat de president niet van verliezen houdt en nooit een nederlaag toegeeft."

Tot dusverre hebben maar weinig Republikeinen Biden publiekelijk erkend als winnaar van de verkiezingen. Integendeel, de leiders van de partij - zoals de leider van de Republikeinen in de Senaat Mitch McConnell - steunen de pogingen van Trump om de overwinning van Biden aan te vechten.

Meer uit Buitenland

Waarnemers: Turkse president genoot onrechtmatige voordelen

ANKARA (ANP/DPA) - De Turkse presidentsverkiezingen verliepen met "onrechtmatige voordelen" voor de herkozen president Erdogan, stellen Europese verkiezingswaarnemers. Vooringenomenheid in de media en beperkingen van de vrijheid van meningsuiting hebben geleid tot ongelijke voorwaarden waarvan Erdogan profiteerde, concludeert de waarnemersmissie van de Europese organisaties OVSE en de Raad van Europa. De omstandigheden boden "in veel opzichten niet de voorwaarden voor het houden van democratische verkiezingen".

24 minuten geleden
Felgroen gekleurde water in Venetië is niet gevaarlijk

VENETIË (ANP/DPA) - Het groene water in het beroemde Canal Grande in Venetië is niet gevaarlijk, zo meldt de regionale president Luca Zaia op Twitter. Het water bij de Rialtobrug kleurde zondag plotseling door onbekende reden fluorescerend groen, waarop werd besloten over te gaan op onderzoek.

3 uur geleden
Spaanse premier vervroegt verkiezingen na regionale verliezen

MADRID (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op televisie aangekondigd het parlement te ontbinden na de nederlaag van zijn sociaaldemocraten (PSOE) bij de lokale en regionale verkiezingen van zondag. Hij wil op 23 juli vervroegde landelijke verkiezingen houden.

4 uur geleden
Kyiv voor de tweede keer in korte tijd aangevallen

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Kyiv is maandagochtend het doelwit geworden van een nieuwe aanval, nadat de Oekraïense hoofdstad ook al 's nachts werd aangevallen. Het militaire bestuur meldt op basis van voorlopige informatie dat alle raketten zijn neergehaald. Die zouden hun doelen niet hebben bereikt.

5 uur geleden
President Oeganda stemt in met omstreden antihomowetgeving

KAMPALA (ANP/RTR) - De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een gewijzigde versie van de omstreden antihomowetgeving goedgekeurd, meldt de voorzitter van het parlement. De wet is wereldwijd een van de strengste tegen de lhbti'ers en is bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties.

6 uur geleden
Doden na kapseizen toeristenboot in Italië

LISANZA (ANP/AFP/DPA) - Vier mensen zijn omgekomen na het kapseizen van een boot vol toeristen op het Lago Maggiore in Noord-Italië, melden Italiaanse media. De andere opvarenden konden na het incident zelf naar de wal zwemmen of zijn gered. De doden zijn een Israëliër, een Russin en twee Italianen.

7 uur geleden
Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

10 uur geleden