Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NZa wil tijdige zekerheid over contracten zorgverzekering

NZa wil tijdige zekerheid over contracten zorgverzekering

UTRECHT (ANP) - Zorgverzekeraars moeten mensen die willen overstappen betere informatie over de vergoedingen in hun pakketten geven, zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Ze reageert daarmee op de Consumentenbond, die had gevraagd de "gebrekkige informatieverstrekking tijdens de overstapperiode" aan te pakken.

De NZa vindt dat de informatie aan consumenten al wel deels verbeterd is, maar er mankeert nog wel het een en ander aan. "Het gaat om de situatie dat er nog geen contract is met de zorgaanbieder en dat de zorgverzekeraar nog niet weet of hij die zorg gaat vergoeden."

Net als de Consumentenbond vindt de NZa het "onwenselijk dat er na 31 december nog wijzigingen plaatsvinden in het gecontracteerde zorgaanbod die nadelig uitpakken voor mensen". Ze roept de verzekeraars op dit niet meer te doen. "Ook de vele polissen die op elkaar lijken, hebben de aandacht van de NZa", schrijft de autoriteit zelf.

Consumentenbond: polisjungle

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, is blij met de houding van de NZa over de informatie over de contracten. "Dat de NZa voor het eerst handhavend optreedt richting zorgverzekeraars, toont aan dat het nodig is om de rechten van consumenten te beschermen. Maar jammer genoeg zijn het slechts kleine punten, dat moet echt beter."

De Consumentenbond vindt dat de NZa "cruciale tekortkomingen in het zorgstelsel onvoldoende aanpakt, terwijl dat wel haar taak is en ze daartoe bevoegd is". De bond spreekt van een "polisjungle" waar mensen onvoldoende wijs in worden. "Polissen die qua inhoud nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn, hebben wel grote onderlinge prijsverschillen. Ongeveer de helft van de consumenten zou kunnen overstappen naar een (bijna) gelijke, goedkopere polis binnen hetzelfde concern."

Eis voor meer actie

De bond gaat deze en andere kwesties daarom opnieuw aankaarten bij de NZa. Ze wil meer actie van de autoriteit.

Meer uit Gezond

Verdere stijging van aantal coronadeeltjes in riool

BILTHOVEN (ANP) - In de riolen zijn opnieuw meer deeltjes van het coronavirus te vinden. De zogenoemde virusvracht is voor de tiende week op rij gestegen. Dat wijst erop dat steeds meer mensen het virus onder de leden hebben.

2 uur geleden
NVWA roept op tot reinheid tegen Afrikaanse varkenspest

UTRECHT (ANP) - Nu de erg besmettelijke Afrikaanse varkenspest (AVP) vaker voorkomt in Duitsland, roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op tot zo goed mogelijke reiniging en ontsmetting van diertransportmiddelen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt en ook in ons land komt.

2 uur geleden
Ook Eindhovense Co-Med-patiënten kunnen naar andere huisarts

EINDHOVEN (ANP) - Ongeveer 1700 mensen die waren aangesloten bij een huisartsenpraktijk in Eindhoven van de failliete keten Co-Med hebben binnenkort een andere vaste huisarts. Vanaf 1 september kunnen ze terecht bij een nieuwe praktijk, meldt zorgverzekeraar CZ. Die coördineert de afhandeling van Co-Med.

7 uur geleden
Ministerie verduidelijkt advies over verontreinigd zeeschuim

DEN HAAG (ANP) - De overheid heeft onlangs een advies over de risico's van met PFAS verontreinigd zeeschuim verduidelijkt op de site zwemwater.nl. Voorheen waarschuwde de site mensen om "alert" te zijn als kinderen en huisdieren in zeeschuim spelen. Nu staat er "laat kinderen en huisdieren er niet in spelen". Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat lieten bezoekers van de site weten dat de tekst niet duidelijk was. Daarop is de woordkeuze aangepast.

7 uur geleden
VN-fonds: nog steeds lopen te veel mensen hiv op

GENÈVE (ANP) - Ongeveer 1,3 miljoen mensen wereldwijd zijn vorig jaar besmet geraakt met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Dat is aanzienlijk minder dan ruim tien jaar geleden, maar nog altijd meer dan drie keer zo hoog als de internationale doelstellingen. Wereldleiders hadden met elkaar afgesproken dat ze maatregelen zouden nemen om het aantal nieuwe besmettingen volgend jaar te beperken tot hooguit 370.000.

2 dagen geleden
Arts mag nooit meer werken na masturberen in gesprek met patiënte

ZWOLLE (ANP) - Een plastisch chirurg mag zijn beroep niet meer uitoefenen, omdat hij in een videoconsult met een patiënte zichzelf heeft bevredigd. "Ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag", noemen tuchtrechters dat vrijdag. Een rechtbank had de arts eerder dit jaar veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden en een schadevergoeding van 500 euro.

5 dagen geleden
Slingeland Ziekenhuis start zorg weer op, operaties worden hervat

DOETINCHEM (ANP) - De zorg in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem wordt "gecontroleerd" weer opgestart nadat het ziekenhuis vrijdagochtend was getroffen door de wereldwijde computerstoring. Operaties en het werk op de verpleegafdelingen worden hervat en poliklinieken gaan weer open. "Patiënten die vanmiddag een afspraak hebben, kunnen gewoon naar het ziekenhuis komen", schrijft het ziekenhuis.

5 dagen geleden