Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NZa-topvrouw roept op in te stemmen met zorgakkoord

NZa-topvrouw roept op in te stemmen met zorgakkoord

UTRECHT (ANP) - Marian Kaljouw, de topvrouw van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), roept "alle branche- en beroepsverenigingen" op het Integraal Zorgakkoord te tekenen, waarin afspraken zijn gemaakt over de zorg in de toekomst.

Het zorgakkoord werd eerder afgewezen door MIND, een belangenorganisatie die opkomt voor patiënten in de geestelijke gezondheidszorg en hun naasten. Ook onder huisartsen bestaat veel weerstand tegen de nieuwe afspraken over de toekomst van de zorg. Andere partijen hebben wel ingestemd met de plannen, waaronder de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de Patiëntenfederatie Nederland. Maandagmiddag sloot ook de de Federatie Medisch Specialisten, bestaande uit 32 wetenschappelijke verenigingen, zich aan bij het akkoord.

De totstandkoming is een belangrijke stap naar passende zorg, vindt de autoriteit. Deze dagen ligt het ter ondertekening voor aan veertien branche- en beroepsorganisaties. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verwacht dat alle branche- en beroepsorganisaties hun betrokkenheid tonen, meldt de organisatie op de eigen site. "Steun van alle deelnemende partijen is noodzakelijk om verder te kunnen werken aan passende zorg", vult voorzitter van de raad van bestuur Kaljouw aan.

De NZa noemt het belangrijk dat de afspraken de komende tijd verder worden uitgewerkt "met zoveel mogelijk perspectief voor alle partijen". Maar de eerste stap richting toekomstbestendig organiseren van de zorg is nu dat je je verbindt aan de wil om die richting op te gaan, aldus de NZa.

Meer uit Gezond

Europese waakhond ziet niets in medicijn tegen alzheimer

AMSTERDAM (ANP) - Een potentieel geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer komt voorlopig waarschijnlijk niet op de Europese markt. Een commissie van de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), adviseert om het middel Lecanemab af te wijzen. De uiteindelijke beslissing is aan de Europese Commissie, maar die neemt de adviezen van de in Amsterdam gevestigde waakhond doorgaans over.

10 uur geleden
Hygiëne in verloskundigenpraktijk laat soms te wensen over

UTRECHT (ANP) - Verloskundigen moeten in sommige gevallen nog meer op de hygiëne letten, constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De organisatie deed een steekproef bij tien praktijken voor begeleiding voor, tijdens en na een (thuis)bevalling.

1 dag geleden
Beteugeling drankgebruik schiet niet erg op, aldus WHO

GENÈVE (ANP) - Het terugdringen van de alcoholconsumptie en de schade door drankgebruik wil in de Europese regio maar niet vlotten, constateert de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De mensen in het gebied, 53 landen in Europa en Centraal-Azië, zijn gemiddeld nog altijd de grootste drinkers van de hele wereld. Er komen ook de minste geheelonthouders voor.

1 dag geleden
Verzuim in zorg neemt weer toe

AMSTERDAM (ANP) - Het verzuim onder zorgpersoneel nam het afgelopen kwartaal weer toe, zegt onderzoeksinstituut Vernet. Het kwam door meer korte afwezigheid (hooguit veertien dagen) van medewerkers. Dat is met 18 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Langdurig wegblijven nam amper toe.

1 dag geleden
Verdere stijging van aantal coronadeeltjes in riool

BILTHOVEN (ANP) - In de riolen zijn opnieuw meer deeltjes van het coronavirus te vinden. De zogenoemde virusvracht is voor de tiende week op rij gestegen. Dat wijst erop dat steeds meer mensen het virus onder de leden hebben.

2 dagen geleden
NVWA roept op tot reinheid tegen Afrikaanse varkenspest

UTRECHT (ANP) - Nu de erg besmettelijke Afrikaanse varkenspest (AVP) vaker voorkomt in Duitsland, roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op tot zo goed mogelijke reiniging en ontsmetting van diertransportmiddelen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt en ook in ons land komt.

2 dagen geleden
Ook Eindhovense Co-Med-patiënten kunnen naar andere huisarts

EINDHOVEN (ANP) - Ongeveer 1700 mensen die waren aangesloten bij een huisartsenpraktijk in Eindhoven van de failliete keten Co-Med hebben binnenkort een andere vaste huisarts. Vanaf 1 september kunnen ze terecht bij een nieuwe praktijk, meldt zorgverzekeraar CZ. Die coördineert de afhandeling van Co-Med.

2 dagen geleden