Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NZa: geen draagvlak voor opschalen tot boven de 1350 ic-bedden

NZa: geen draagvlak voor opschalen tot boven de 1350 ic-bedden

UTRECHT (ANP) - Zorgprofessionals vinden opschalen naar meer dan 1350 bedden op de intensive care niet haalbaar en voor het plan is geen draagvlak, bevestigt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) berichtgeving van de Volkskrant. "Uiteindelijk gaat het erom dat we met elkaar zorg kunnen blijven leveren. Als opschaling tot meer ziekteverzuim en uitval leidt, zijn we nog verder van huis", aldus een NZa-woordvoerder.

De toezichthouder in de zorg heeft met vertegenwoordigers van artsen, verpleegkundigen en verzorgenden gesproken over het verzoek van het demissionair kabinet om vanaf uiterlijk eind december tot april op te kunnen schalen naar meer dan het huidige maximum van 1350 ic-bedden. De opschaling is nodig om Covid-19-patiënten op te vangen. Het kabinet noemt het van belang dat daarvoor draagvlak is van onder andere partijen als de NZa en individuele ziekenhuizen. Dat draagvlak wordt bij de NZa dus niet gevonden, omdat "gezien het personeel dat er is, niet verder gegaan kan worden dan 1350 bedden", aldus de woordvoerder.

Eerder gaven de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en beroepsvereniging V&VN IC al aan dat niet aan de wens kan worden voldaan. Op dit moment beschikken de ic's over 950 bedden.

Meer uit Gezond

Voedingscentrum: werkgevers kennen regels over kolven slecht

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers zijn slecht op de hoogte van de regels over borstvoeding geven of kolven onder werktijd. Ook voldoen kolfruimtes op het werk over het algemeen niet aan de wettelijke eisen. Die conclusies trekt het Voedingscentrum op basis van een enquête onder ruim 800 leidinggevenden en mensen die over personeelszaken beslissen.

4 uur geleden
Nieuwe crisisorganisatie staat klaar voor toekomstige pandemieën

BILTHOVEN (ANP) - Een nieuwe crisisorganisatie staat voortaan klaar om binnen 48 uur de leiding te nemen als er ooit weer een pandemie uitbreekt in Nederland zoals in 2020 gebeurde. "We dachten destijds dat we goed voorbereid waren, maar eerlijk gezegd waren we dat niet", zei demissionair zorgminister Ernst Kuipers bij de lancering van de zogenoemde Landelijke Functie Opschaling Infectieziektebestrijding (LFI).

21 uur geleden
Nobelprijs Geneeskunde naar ontwikkelen mRNA-vaccins tegen corona

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman. Zij krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek waardoor "effectieve mRNA-vaccins tegen covid-19" konden worden ontwikkeld.

1 dag geleden
Vakbonden vinden het eindbod in cao jeugdzorg onvoldoende

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en FBZ vinden het eindbod gedaan voor de cao in de jeugdzorg onvoldoende. Met die boodschap gaan de vakbonden daarom maandag terug naar hun leden. Zij mogen vervolgens over dit eindbod van de brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland stemmen.

1 dag geleden
Nederlandse vrouwen krijgen relatief vaak kanker, mede door roken

UTRECHT (ANP) - Nederlandse vrouwen gingen in de jaren zestig en zeventig massaal aan de sigaret, nu krijgen ze "opvallend meer longkanker" dan vrouwen uit de meeste andere Europese landen. Dat signaleert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het centrum meldt op basis van recente Europese cijfers dat Nederland vooral door roken in het verleden hoog staat op de lijst van landen waar vrouwen het vaakst getroffen worden door een vorm van kanker: op plaats drie, na Noorwegen en Denemarken.

1 dag geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

1 dag geleden
Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

DEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

5 dagen geleden