Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NZa: druk op zorg kan aanhouden door griep en vluchtelingen

NZa: druk op zorg kan aanhouden door griep en vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - Hoewel er minder mensen in het ziekenhuis belanden met een coronabesmetting kan de druk op de zorg de komende tijd toch hoog blijven, waarschuwt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). "We zien meer griepgevallen en we zien dat er heel veel vluchtelingen uit Oekraïne komen. Dat zijn nieuwe ontwikkelingen waardoor het mogelijk is dat de druk op de zorg niet verder afneemt", zegt een woordvoerster.

"We blijven de toegankelijkheid van de zorg daarom goed in de gaten houden", vervolgt de NZa-zegsvrouw. Volgens de zorgautoriteit is het ziekteverzuim in de zorg afgelopen maand sterk gestegen. Daarbij ligt ook het langdurig ziekteverzuim "beduidend hoger" dan voorgaande jaren. Het ziekteverzuim in de verschillende takken van de zorg ligt momenteel tussen de 9,1 en 11,4 procent.

Toch hebben de ziekenhuizen de afgelopen weken meer planbare ingrepen zoals knie- en heupoperaties kunnen doen. De wachtlijsten zijn hierdoor in maart niet verder opgelopen en soms zelfs iets afgenomen, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Bijna een derde (31 procent) van de ziekenhuizen levert planbare zorg weer met de volledige capaciteit. Vorige maand was dit nog 25 procent.

Er zijn nog drie ziekenhuizen die de zogeheten kritiek planbare zorg, zoals kankerbehandelingen, niet volledig binnen de norm van zes weken kunnen leveren. Deze patiënten kunnen volgens de NZa elders binnen de normtijd worden geholpen.

Meer uit Gezond

Mulier Instituut: bijna helft vechtsporters gebruikt doping

UTRECHT (ANP) - Bijna de helft van de sporters die met regelmaat aan vechtsport doen gebruikt doping, zo heeft het Mulier Instituut geconcludeerd. Naar schatting gaat het om een percentage van 47 procent.

1 uur geleden
WHO: extra coronaprik voor mensen met kwetsbare gezondheid

GENÈVE (ANP/RTR) - Mensen met een kwetsbare gezondheid zouden een extra coronaprik moeten krijgen, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De organisatie komt met het advies nu verschillende landen besluiten nemen over het vervolg van de prikcampagnes tegen het virus.

4 uur geleden
Steeds minder mensen belanden door corona in ziekenhuis

BILTHOVEN (ANP) - De stroom coronapatiënten in de ziekenhuizen neemt verder af. In de afgelopen week zijn 509 mensen vanwege hun besmetting opgenomen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds half februari, vijf weken geleden.

4 uur geleden
Dorpsraad teleurgesteld in Tata, provincie wil resultaten zien

HAARLEM (ANP) - De dorpsraad van Wijk aan Zee is "uitermate teleurgesteld en boos" over het uitblijven van meetbare verbeteringen in de vervuiling rond Tata Steel. In het stof dat neerdaalt op het dorp in de IJmond worden volgens nieuw RIVM-onderzoek nog altijd hoge concentraties schadelijke stoffen aangetroffen. Volgens de dorpsraad moet de overheid "de leiding gaan nemen" en "onafhankelijk meten, controleren en stevig handhaven".

4 uur geleden
RIVM ziet nog geen verbetering in vervuild stof rond Tata Steel

BILTHOVEN (ANP) - Stof dat neerdaalt in de omgeving van Tata Steel was vorig najaar nog altijd flink verontreinigd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet daar na een derde meting nog geen verbetering in, ondanks diverse aanpassingen die het bedrijf heeft doorgevoerd. De concentraties metalen en zogeheten PAK's die worden gemeten, blijven "ongewenst voor de gezondheid van kinderen", herhaalt het instituut.

4 uur geleden
GGD GHOR na dagvaarding: privacy staat hoog in het vaandel

UTRECHT (ANP) - GGD GHOR Nederland, de overkoepelende organisatie van regionale gezondheidsdiensten, bevestigt dat het dinsdag een dagvaarding heeft gekregen. Stichting ICAM heeft die aan meer dan dertig organisaties laten overhandigen vanwege een datadiefstal uit de GGD-systemen. De organisatie spant een rechtszaak aan zodat een rechter vaststelt wat er verkeerd is gegaan en een schadevergoeding toewijst. Het totale bedrag zou kunnen oplopen tot 3 miljard euro.

6 uur geleden
Ziekenhuizen krijgen geen extra budget voor loonsverhogingen

ZEIST/DEN HAAG (ANP) - De ziekenhuizen zullen eerst zelf op zoek moeten naar geld om de loonsverhoging te betalen die ze beloofd hebben bij de cao-onderhandelingen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport noch de zorgverzekeraars zijn van plan om nu nog eens bij te springen. Ze hebben al geld gekregen voor loonsverhogingen, zegt het ministerie. Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Ad Melkert had hen opnieuw om gevraagd hulp, nu ziekenhuismedewerkers een loonsverhoging van 15 procent over twee jaar krijgen.

6 uur geleden