Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NZa: druk op zorg kan aanhouden door griep en vluchtelingen

NZa: druk op zorg kan aanhouden door griep en vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - Hoewel er minder mensen in het ziekenhuis belanden met een coronabesmetting kan de druk op de zorg de komende tijd toch hoog blijven, waarschuwt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). "We zien meer griepgevallen en we zien dat er heel veel vluchtelingen uit Oekraïne komen. Dat zijn nieuwe ontwikkelingen waardoor het mogelijk is dat de druk op de zorg niet verder afneemt", zegt een woordvoerster.

"We blijven de toegankelijkheid van de zorg daarom goed in de gaten houden", vervolgt de NZa-zegsvrouw. Volgens de zorgautoriteit is het ziekteverzuim in de zorg afgelopen maand sterk gestegen. Daarbij ligt ook het langdurig ziekteverzuim "beduidend hoger" dan voorgaande jaren. Het ziekteverzuim in de verschillende takken van de zorg ligt momenteel tussen de 9,1 en 11,4 procent.

Toch hebben de ziekenhuizen de afgelopen weken meer planbare ingrepen zoals knie- en heupoperaties kunnen doen. De wachtlijsten zijn hierdoor in maart niet verder opgelopen en soms zelfs iets afgenomen, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Bijna een derde (31 procent) van de ziekenhuizen levert planbare zorg weer met de volledige capaciteit. Vorige maand was dit nog 25 procent.

Er zijn nog drie ziekenhuizen die de zogeheten kritiek planbare zorg, zoals kankerbehandelingen, niet volledig binnen de norm van zes weken kunnen leveren. Deze patiënten kunnen volgens de NZa elders binnen de normtijd worden geholpen.

Meer uit Gezond

Patiëntenfederatie wil ingrijpen overheid om huisartsenketen

DEN HAAG (ANP) - De Patiëntenfederatie Nederland wil dat de overheid en anderen ingrijpen voor mensen die zijn aangesloten bij een commerciële keten van huisartsen. Die keten, Co-Med, verkeert volgens berichten van EenVandaag en NRC in financiële problemen. Als het misgaat, kunnen patiënten "geen kant op", aldus de Patiëntenfederatie.

8 uur geleden
Feitencampagne moet jongeren afhouden van vapen

AMSTERDAM (ANP) - Met een brede mediacampagne bindt een groep artsen de strijd aan met de elektronische sigaret (vape) en de schadelijkheid ervan voor jongeren. Met feitelijke voorlichting wil het collectief Artsen Slaan Alarm ouders en verzorgers wijzen op de gevaren van het vapen.

16 uur geleden
Medewerker ggz-instelling Mondriaan in Heerlen neergestoken

HEERLEN (ANP) - Een medewerker van ggz-instelling Mondriaan in Heerlen is maandag gewond geraakt door een steekpartij. Dit gebeurde om 12.15 uur op het terrein van de ggz-instelling aan de John F. Kennedylaan in Heerlen. De medewerker is naar het ziekenhuis gebracht, maakte Mondriaan bekend. De politie heeft een verdachte, een 29-jarige vrouw uit Heerlen, niet veel later in de buurt opgepakt.

1 dag geleden
Jeugdzorg vreest voor zorgmijders om eigen bijdrage

DEN HAAG (ANP) - De jeugdzorg vreest dat mensen noodzakelijke zorg mijden als zij een eigen bijdrage moeten gaan betalen, zoals het kabinet in de voorjaarsnota voorstelt. Die bijdrage moet helpen om de bezuiniging van 511 miljoen euro vanaf 2026 te kunnen halen. Jeugdzorg Nederland noemt de eigen bijdrage "onacceptabel", omdat het de zorg minder toegankelijk zou maken.

1 dag geleden
Kabinet ziet af van half miljard bezuiniging op jeugdzorg in 2025

DEN HAAG (ANP) - Een voorgenomen bezuiniging op de jeugdzorg van ruim 500 miljoen euro in 2025 gaat niet door. Het demissionaire kabinet heeft dat vastgelegd in de voorjaarsnota die maandag is gepresenteerd. Ook in 2024 was de oplopende besparing van toen nog 100 miljoen euro al geschrapt. Vanaf 2026 staat er nog wel een bezuiniging van 511 miljoen euro in de boeken, maar het is aan een nieuw kabinet om dit door te zetten of niet.

1 dag geleden
Advies GGD: eet geen eieren van kippen rond Fries water met PFOS

LEEUWARDEN (ANP) - De GGD in Friesland adviseert om voorlopig geen eieren te eten van kippen die water hebben gedronken uit twee vaarten waarin verhoogde concentraties PFOS zijn aangetroffen. Volgens de GGD Fryslân zijn ook in de eieren hoge concentraties van deze PFAS-vorm gemeten. Het gaat om kippen die scharrelen rond de Jelsumer Feart en Lytse Feart, twee vaarten ten noorden van Leeuwarden.

4 dagen geleden
Eerste gesprek voor mensen met problemen wordt vergoed

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de knoop zitten, kunnen vanaf volgend jaar een verkennend gesprek krijgen. Daarin kijken deskundigen wat de beste manier is om ze te helpen, om te voorkomen dat hun problemen erger worden en ze uiteindelijk in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) belanden. Om de drempel te verlagen, wordt dat gesprek vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.

4 dagen geleden