Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NYT: VS en Iran akkoord over gevangenenruil en ontdooien tegoeden

NYT: VS en Iran akkoord over gevangenenruil en ontdooien tegoeden

WASHINGTON/TEHERAN (ANP) - De Verenigde Staten en Iran zijn het volgens The New York Times (NYT) eens geworden over een gevangenenruil. Vijf Amerikanen komen vrij in Iran, in ruil voor een onbekend aantal Iraniërs die vastzitten in de VS. Ook krijgt Iran volgens de Amerikaanse krant weer beschikking over 6 miljard dollar aan olie-inkomsten die nu nog bevroren zijn.

De vijf Amerikanen, die ook de Iraanse nationaliteit hebben, zijn al uit de gevangenis gehaald en zitten nu in huisarrest, laten hun families weten. Het kan volgens de NYT nog vier tot zes weken duren voordat ze op het vliegtuig naar de VS kunnen stappen. Ze zaten allen vast voor vermeende spionage. De Iraniërs die zouden worden vrijgelaten door Amerika zitten vast voor het schenden van de sancties tegen het Iraanse regime.

De regeringen in Washington en Teheran hebben de gevangenenruil nog niet bevestigd. Het bedrag van 6 miljard dollar (5,5 miljard euro) staat nu nog bevroren in Zuid-Korea, maar dat zou door de deal worden overgemaakt naar een rekening in Qatar. De Qatarese regering zou er dan op toe moeten zien dat Iran alleen toegang krijgt tot het geld als het dat gebruikt voor humanitaire doeleinden, zoals het kopen van voedsel of medicijnen. Dat is volgens de NYT een voorwaarde van de afspraak.

De gevangenen moeten wachten tot het geld aankomt in Qatar voordat ze naar huis kunnen terugkeren.

Meer uit Buitenland

Kremlin veroordeelt moordaanslag op Trump

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland verzet zich "krachtig" tegen geweld te midden van een politieke strijd. Dat zegt het Kremlin in een reactie op de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump.

37 minuten geleden
Verdachte moordaanslag Trump had geen strafblad

WASHINGTON (ANP/RTR) - De verdachte van de moordaanslag op Donald Trump had geen strafblad, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankgegevens in de staat Pennsylvania. Hij is daar ook nooit aangeklaagd. Media schrijven ook dat er geen gegevens over de man te vinden zijn in de databanken van de federale rechtbanken.

1 uur geleden
Moskou ziet moordaanslag op Trump als gevolg van beleid Washington

MOSKOU (ANP/AFP) - Washington moet de "balans opmaken" van zijn "beleid van het aanzetten tot haat", meent het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Woordvoerder Maria Zacharova stelt dat dit beleid heeft geleid tot de moordaanslag op de voormalige president Donald Trump.

1 uur geleden
NAVO-topman Stoltenberg geschokt door poging tot moord op Trump

BRUSSEL (ANP) - NAVO-topman Jens Stoltenberg zegt geschokt te zijn door de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij veroordeelt de aanval en benadrukt dat "politiek geweld geen plek heeft in onze democratieën". "NAVO-bondgenoten staan samen om onze vrijheid en waarden te verdedigen", schrijft de secretaris-generaal op X. Hij wenst Trump en de andere getroffenen een spoedig herstel toe.

2 uur geleden
Scholz: verachtelijke aanval op Trump gevaar voor democratie

BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft op X de aanval op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump veroordeeld. Hij noemt de moordaanslag "verachtelijk" en zegt dat dergelijk geweld een bedreiging vormt voor de democratie. Hij wenst Trump een spoedig herstel toe en laat weten in gedachten bij alle getroffenen te zijn.

2 uur geleden
Zelensky veroordeelt 'verschrikkelijke aanval' op Trump

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in een video gereageerd op de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij spreekt van een "verschrikkelijke aanval" en een "weerzinwekkende misdaad" die veroordeeld moet worden.

2 uur geleden
Chinese president betuigt medeleven aan Trump

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - De Chinese president Xi Jinping heeft zijn "medeleven en sympathie" betuigd aan de Amerikaanse oud-president Donald Trump, meldt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Die laat ook weten dat China de ontwikkelingen rond de moordaanslag nauwlettend volgt.

2 uur geleden