Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NYT: Iran smokkelt wapens naar Westelijke Jordaanoever

NYT: Iran smokkelt wapens naar Westelijke Jordaanoever

TEHERAN (ANP) - Iran gebruikt een smokkelroute door het Midden-Oosten om wapens te leveren aan Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat bericht The New York Times na gesprekken met anonieme bronnen uit de VS, Israël en Iran zelf.

Drie Iraanse functionarissen zeggen volgens de krant dat wordt geprobeerd zoveel mogelijk wapens naar het gebied te krijgen en zo problemen voor Israël te creëren. Bij de wapensmokkel zijn inlichtingendiensten, criminele bendes en militante groepen betrokken.

Het leveren van wapens aan de Westelijke Jordaanoever zou volgens analisten ongeveer twee jaar geleden zijn begonnen. Iran bewapent al langer militante groepen in de regio die vervolgens aanvallen op Israël uitvoeren. Die alliantie staat bekend als de As van Verzet.

De Iraanse bronnen zeggen dat op de Westelijke Jordaanoever geen specifieke groep is uitgekozen om te bewapenen. Het zou vooral de bedoeling zijn om het gebied te overspoelen met wapens en munitie.

Meer uit Buitenland

Uitgaansverbod en leger op straat in Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP/DPA) - De regering van Bangladesh heeft zaterdag een uitgaansverbod afgekondigd na vier dagen van gewelddadige studentenprotesten. Daarbij zijn volgens plaatselijke media meer dan honderd doden gevallen, meer dan de helft daarvan op vrijdag. Het leger patrouilleert in de hoofdstad Dhaka. Bij de onlusten zijn naar verluidt driehonderd agenten gewond geraakt. De politie zou ook met vuurwapens op betogers hebben geschoten.

38 minuten geleden
Twaalf Congresleden vragen Biden af te zien van kandidatuur

WASHINGTON (ANP/RTR) - Nog eens twaalf Democratische Congresleden hebben vrijdag opgeroepen dat president Joe Biden moet afzien van zijn deelname aan de presidentsverkiezingen. Dat melden Amerikaanse media. Niet sinds Bidens beroerde prestatie in een debat met zijn tegenkandidaat Donald Trump hebben zoveel partijgenoten zich op één dag tegen hem gekeerd.

4 uur geleden
Schutter verkende terrein met drone kort voor aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - Thomas Matthew Crooks, die afgelopen zaterdag probeerde Donald Trump dood te schieten, verkende het terrein in Pennsylvania met een drone kort voordat de oud-president er een toespraak hield. Dat zeggen bronnen aan The Wall Street Journal. De veiligheid tijdens het campagne-evenement heeft veel vragen opgeroepen.

4 uur geleden
Trump belt met Zelensky

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft vrijdag een "heel goed telefoongesprek" gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen bekendgemaakt via zijn platform Truth Social.

6 uur geleden
Israëlische kolonisten bestormen stad op Westelijke Jordaanoever

HUWARA (ANP) - Israëlische kolonisten hebben een aanval uitgevoerd op Palestijnen en hun eigendommen in de stad Huwara, in het noorden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

13 uur geleden
Nationalistische oud-parlementariër Oekraïne neergeschoten

LVIV (ANP/RTR) - Een nationalistisch voormalig lid van het Oekraïense parlement is vrijdag neergeschoten en ernstig verwond, meldt de politie. Het gaat om de 60-jarige Iryna Farion, bekend van haar campagnes om de Oekraïense taal te promoten. De politie zoekt nog naar de man die Farion neerschoot in een straat in de westelijke stad Lviv.

13 uur geleden
Krant: bij explosie op boot komen zeker 40 migranten uit Haïti om

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Minstens veertig Haïtiaanse migranten zijn op zee om het leven gekomen nadat met benzine gevulde vaten op hun boot in brand waren gevlogen en geëxplodeerd. Dat meldt de Amerikaanse krant Miami Herald onder verwijzing naar de Haïtiaanse autoriteiten.

14 uur geleden