Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NYT: bombardementen VS vaak op basis gebrekkige inlichtingen

NYT: bombardementen VS vaak op basis gebrekkige inlichtingen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse strijdkrachten baseerden zich bij het uitvoeren van bombardementen in landen als Irak en Syrië vaak op gebrekkige inlichtingen. Ze maakten bij de luchtoorlog tegen extremisten ook veel meer burgerslachtoffers dan naar voren komt uit officiële cijfers, bericht The New York Times. Die baseert zich onder meer op vertrouwelijke documenten van het Pentagon.

De krant legde de hand op informatie over ruim 1300 meldingen van incidenten met burgerdoden. Het gaat onder meer om situaties waarin burgers ten onrechte zijn aangezien voor extremisten. Zo leidde in 2015 een melding dat een "onbekend zwaar voorwerp" naar een positie van terreurorganisatie IS werd gesleept tot een aanval op een gebouw. Het "voorwerp" bleek later een kind te zijn, dat de beschieting niet overleefde.

In de documenten van het Pentagon staan geen meldingen van disciplinaire maatregelen tegen militairen die zijn betrokken bij dergelijke incidenten. Ook zou in slechts enkele gevallen een schadevergoeding zijn uitgekeerd na luchtaanvallen met onschuldige slachtoffers, die vaak ernstig gewond raakten en uitgebreide medische zorg nodig hadden.

Leren van fouten

Het is onbekend hoeveel burgers precies zijn omgekomen, maar het zijn er volgens de krant in elk geval aanzienlijk meer dan de autoriteiten hebben gemeld. Die gaan uit van 1417 burgerdoden bij luchtaanvallen op IS in Irak en Syrië. Sinds 2018 zouden in Afghanistan zeker 188 burgers zijn omgekomen bij Amerikaanse bombardementen.

Volgens The New York Times zijn berichten over burgerdoden vaak niet goed onderzocht door het leger. Ook voorzorgsmaatregelen om burgers te beschermen zouden vaak tekort hebben geschoten. Zo wordt in aanloop naar een luchtaanval soms niet opgemerkt dat burgers aanwezig zijn, bijvoorbeeld omdat ze zich op plekken bevinden die vanuit de lucht niet zichtbaar zijn.

Een Amerikaanse legerwoordvoerder zei dat "zelfs de beste technologie in de wereld" niet kan voorkomen dat fouten worden gemaakt, bijvoorbeeld doordat inlichtingen verkeerd worden geïnterpreteerd. Hij zei dat bijzonder te betreuren. "We proberen te leren van die fouten."

Meer uit Buitenland

NAVO vergoot aanwezigheid in Kosovo met 600 Britse militairen

BRUSSEL/LONDEN (ANP/DPA) - Ongeveer 600 Britse soldaten zullen worden ingezet in Kosovo, meldt de NAVO. Ze zijn afkomstig van een reservetroepenmacht die het Verenigd Koninkrijk beschikbaar stelt aan KFOR, de strijdmacht die de NAVO in Kosovo inzet om het hoofd te bieden aan de gespannen situatie in de regio. In het noorden van Kosovo vielen zondag zwaarbewapende Serviërs de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent omkwam.

3 uur geleden
Turkije voert vergeldingsaanvallen uit op PKK-doelen in Irak

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft tientallen luchtaanvallen uitgevoerd in Noord-Irak, meldt het Turkse ministerie van Defensie. Bij die aanvallen werden twintig doelen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK vernietigd, waaronder bunkers en opslagplaatsen. Er zijn "meerdere terroristen" bij de aanvallen omgekomen, aldus het ministerie, dat tevens verklaarde: "Terroristen kunnen niet ontsnappen aan het einde dat hen te wachten staat."

3 uur geleden
Oekraïne rekent ook tijdens noodfinanciering overheid VS op steun

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne zegt in gesprek te zijn met de Amerikaanse regering om nieuwe hulp in oorlogstijd veilig te stellen, nu het Huis van Afgevaardigden zaterdag heeft ingestemd met noodfinanciering om een overheidssluiting te voorkomen. Die 45 dagen geldende regeling betekent onder meer dat hulp aan Oekraïne wordt bevroren.

7 uur geleden
PKK eist verantwoordelijkheid zelfmoordaanslag in Ankara op

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag zondag in de Turkse hoofdstad Ankara, waarbij twee agenten gewond raakten. "Er is een opofferingsactie gepleegd tegen het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken door een team dat onderdeel is van onze Brigade van Onsterfelijken", laat de PKK weten aan persbureau ANF, dat dicht bij de Koerdische beweging staat.

8 uur geleden
Miljoen mensen demonstreren tegen regering in Warschau

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - Ongeveer een miljoen mensen zijn op de been in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de conservatieve overheid, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dit is absoluut de grootste demonstratie in de geschiedenis van Warschau."

11 uur geleden
Winnaar Slowaakse verkiezingen: grotere problemen dan Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - Robert Fico, die met zijn partij Smer-SD de Slowaakse verkiezingen heeft gewonnen, zegt in een eerste reactie dat zijn land "grotere problemen heeft" dan hulp bieden aan Oekraïne. Ook zegt Fico dat als zijn partij een kabinet mag vormen, "hij zijn best zal doen om zo snel mogelijk vredesgesprekken op te starten".

11 uur geleden
Meer dan tien doden door brand Spaanse nachtclub

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Het aantal dodelijke slachtoffers door een brand in een nachtclub in het Spaanse Murcia is opgelopen tot zeker dertien. De politie waarschuwt dat reddingswerkers zich nog steeds door het puin aan het werken zijn en dat het dodental daarom nog niet definitief is.

12 uur geleden