Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nyenrode: lager opgeleide werknemers kregen minder vaak opslag

Nyenrode: lager opgeleide werknemers kregen minder vaak opslag

ROTTERDAM (ANP) - Lager opgeleide Nederlanders zijn er in de afgelopen twee jaar minder vaak in salaris op vooruit gegaan dan hoger opgeleiden. Ze kwamen door de coronacrisis bovendien relatief vaker onder financiële druk te staan, concluderen onderzoekers van de Nyenrode Business Universiteit en carrièreplatform Intermediair in hun Nationaal Salaris Onderzoek. Volgens onderzoeksleider Jaap van Muijen is dat een zorgelijke ontwikkeling in tijden van almaar stijgende huizenprijzen en oplopende energierekeningen. "Als lager opgeleide ben je steeds vaker de pineut."

Uit de enquête onder ruim 30.000 mensen kwam naar voren dat 62 procent van alle werkenden met een HBO- of universitaire opleiding tussen 2019 en 2021 een salarisverhoging kregen. Bij 6 procent van hen was het salaris gedaald. Bij lager opgeleide werknemers gaf slechts 44 procent aan dat het salaris omhoog was gegaan, terwijl bij 11 procent het salaris was gedaald.

Onderzoekers vroegen ook of mensen het door coronacrisis financieel moeilijker hadden gekregen. Slechts 4 procent van de hoog opgeleide respondenten zei veel druk op de financiën te hebben ervaren, tegenover 7 procent bij de laagopgeleiden.

Loonkloof

Volgens van Muijen is het verklaarbaar dat lager opgeleide werknemers in Nederland minder vaak hun salaris zagen stijgen, omdat de lonen bij hun beroepen sneller aan het plafond zitten. Maar de hoogleraar psychologie maakt zich wel zorgen. "Dit betekent dat er steeds meer huishoudens zijn die, al werken ze met z'n tweeën, niet voldoende geld hebben om te kunnen wonen of te leven", zegt hij. "En het gaat vaak om praktisch opgeleide mensen. Dat is wel de kurk waar de samenleving op drijft."

Onderzoekers van Nyenrode keken ook naar de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Op basis van de enquêteresultaten stelden ze vast dat mannen, gecorrigeerd voor opleidingsniveau en gewerkte uren, 5 procent meer salaris krijgen dan vrouwen. Hier valt de groep hoog opgeleiden in negatieve zin op. Want hoe hoger de genoten opleiding, hoe groter het verschil in beloning wordt. Volgens Van Muijen komt dat doordat de verschillen tussen de salarissen van starters en oudere werknemers veel groter zijn bij beroepen met hoger opgeleid personeel. "Wat je toch wel ziet, is dat vrouwen hun baan vaker onderbreken voor familiaire omstandigheden. Als anderen doorwerken, stijgen hun lonen ook door."

Overigens werd de loonkloof twee jaar eerder nog op 8 procent vastgesteld. Maar volgens Van Muijen zijn de resultaten van toen slecht te vergelijken met die van nu, omdat de onderverdeling naar opleidingsniveau in het onderzoek compleet is veranderd.

Meer uit Financieel

Terughoudendheid op Wall Street na eerdere recordstanden

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.

2 uur geleden
Facebook-moederbedrijf Meta ondertekent AI-gedragscode EU niet

MENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.

3 uur geleden
Damen Shipyards wil dat OM afziet van verdenking sanctieomzeiling

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.

4 uur geleden
FT: Trump dringt aan op heffing van minstens 15 procent voor EU

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).

4 uur geleden
AEX-index eindigt lager, opnieuw koersverlies voor ASML

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geëindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.

6 uur geleden
Ruim 100.000 aanvragen voor Noodfonds Energie goedgekeurd

ROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.

7 uur geleden
Pechtold stopt bij Nederlandse Loterij om burgemeesterschap

RIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.

8 uur geleden