
NVZ: verpleegkundigen dupe van onderwijsdeal, niet specialisten
UTRECHT (ANP) - Het korten op subsidies voor bijscholing of nascholing in de zorg komt neer op een bezuiniging op het opleiden van verpleegkundigen. Dat stellen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). De bezuiniging leek in eerste instantie te gelden voor de scholing van medisch specialisten, maar dit zit volgens de zorgverenigingen dus anders.
Om minder te hoeven besparen op het hoger onderwijs, worden nu door een deal in de Tweede Kamer miljoenen euro's gekort op de subsidieregeling 'strategisch opleiden medisch-specialistische zorg', zo werd woensdagavond bekend. Maar die regeling is er voor al het personeel in de medisch-specialistische zorg en komt volgens de verenigingen vooral neer op de nascholing van verpleegkundigen.
De coalitie en de vier oppositiepartijen die tot een akkoord zijn gekomen, hebben besloten om 165 miljoen euro te bezuinigen op de subsidie voor bij- en nascholing. De omvang van de regeling is 238 miljoen euro, wat er met de resterende 73 miljoen gebeurt is niet bekend. Verder wordt er 150 miljoen euro bezuinigd op topinkomens van medisch specialisten.
'Onacceptabel'
De zorgverenigingen noemen de bezuiniging "onacceptabel". "Dit is de zoveelste bezuiniging in korte tijd op het personeel in de zorg", aldus Bianca Buurman, voorzitter van V&VN. Volgens haar moet juist "alles op alles" gezet worden om het grote tekort aan verpleegkundigen op te lossen. "Een onderwijsakkoord sluiten over de rug van verpleegkundigen is zo'n beetje het slechtste idee van 2024."
"Het is cruciaal dat wij de komende jaren kunnen blijven investeren in onze medewerkers die het hart vormen van de zorg. Het is dan ook een hard gelag dat juist deze medewerkers nu de dupe dreigen te worden." Dat meldt NVZ-voorzitter Ad Melkert die wijst op de "gigantische uitdagingen" waar de zorg voor staat, "met oplopende arbeidsmarkttekorten en een toenemende zorgvraag".
NVZ en V&VN laten samen met Federatie Medisch Specialisten en Zelfstandige Klinieken Nederland in een brief aan zorgminister Fleur Agema weten "overvallen" te zijn door de "abrupte bezuinigingen die zonder enig overleg tot stand zijn gekomen". De bezuinigingen van 315 miljoen euro moeten wat de briefschrijvers betreft dan ook van tafel.
Meer uit Gezond
MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
4 dagen geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
5 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geleden