Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NVWA zoekt naar knut met blauwtongvirus

NVWA zoekt naar knut met blauwtongvirus

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is op zoek naar knutten die het blauwtongvirus bij zich dragen en die zo voor besmettingen van vooral schapen zorgen. Als de soort of soorten eenmaal gevonden zijn gaat het onderzoek verder met een zoektocht naar preventieve maatregelen tegen de knutten of tegen een besmetting met blauwtong, aldus een woordvoerder van de NVWA. Op dit moment is op ruim 2500 veebedrijven een besmetting met blauwtong vastgesteld en dat aantal breidt zich vrij snel uit.

De NVWA heeft in de stallen van tientallen boerderijen verspreid over het hele land vallen opgehangen. Knutten, piepkleine steekvliegjes, zijn in stallen op zoek naar een bloedmaaltijd. Als er dieren in de val belanden onderzoekt de NVWA om welke soort knut het gaat. In Nederland leven veertig verschillende soorten. Onderzoek in het laboratorium moet uitwijzen of de gevangen knut het virus bij zich draagt.

De zoektocht naar knutten met blauwtongvirus gaat zeker weken duren, aldus de NVWA, omdat er zoveel verschillende soorten zijn. Het is nog niet bekend of meerdere soorten het virus bij zich kunnen hebben. Er is ook nog geen geschikte vaccinatie tegen blauwtong.

Schapen, maar ook runderen en geiten, hertachtigen en sommige dierentuindieren kunnen blauwtong krijgen. Vooral schapen bezwijken vaak aan een besmetting. De ziekte is niet overdraagbaar op mensen. De kans is groot dat de ziekte er na de winter nog steeds is, omdat knutten een mildere winter kunnen overleven. Alleen in Zeeland is nog geen besmetting met het virus gemeld.

Meer uit Binnenland

Jonge bultrug gestrand bij Terschelling

ANNA PAULOWNA (ANP) - De bultrug die eerder deze week werd waargenomen in de Waddenzee, is daar vrijdag in de buurt van Terschelling gestrand. Dat meldt SOS Dolfijn. Volgens de stichting is de walvis niet in goede conditie.

1 uur geleden
Meer dan 41.500 wandelaars krijgen Vierdaagsekruisje

NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 41.552 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie van het wandelevenement weten. Zij krijgen allen het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Ondanks de hitte vielen vrijdag slechts 317 wandelaars uit.

1 uur geleden
Celstraf voor man die school Oisterwijk binnendrong

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag de 20-jarige Sofian T. veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het dreigen met een terroristisch misdrijf tijdens het binnendringen van een basisschool in het Brabantse Oisterwijk. De rechtbank legt de man geen tbs met voorwaarden op, zoals door het Openbaar Ministerie wel was geëist.

3 uur geleden
Groninger opgepakt om maken 'bangalijst' en intimideren advocaat

GRONINGEN (ANP) - Een 26-jarige man uit Groningen is opgepakt voor het maken van een bangalijst. Hij deelde privégegevens en foto's van jonge vrouwen en plaatste daar seksuele berichten bij. Ook zou hij hebben geprobeerd een advocaat die slachtoffers bijstond onder druk te zetten, zodat zij haar werk zou stoppen.

3 uur geleden
Burgemeester Bruls over intocht Vierdaagse: uitstekende sfeer

NIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is erg tevreden met het verloop van de laatste dag van de Vierdaagse. Hij spreekt van een vlekkeloze intocht. "De sfeer is uitstekend", zegt Bruls, terwijl hij wandelaars aanmoedigt tijdens hun laatste meters over de Via Gladiola.

3 uur geleden
KLM noemt storing zo goed als opgelost, vreest meer annuleringen

AMSTERDAM (ANP) - Bij KLM is de computerstoring zo goed als opgelost, waardoor het verkeer van en naar Schiphol wordt hervat. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij, nadat door de storing veel vluchten waren vertraagd en geannuleerd. Maar de dienstregeling is dusdanig verstoord dat KLM waarschuwt voor meer mogelijke annuleringen dit weekend.

3 uur geleden
Waterschap Limburg telt honderden verboden sleuven op boerenland

ROERMOND (ANP) - Limburgse boeren hebben massaal sleuven gegraven om het regenwater op hun land af te voeren naar naastgelegen beken. Het is verboden zulke afwateringskanalen aan te leggen, maar volgens het Waterschap Limburg zijn er na de vele regenval van de afgelopen maanden vele honderden gegraven. "We komen dit normaal ook wel tegen, maar niet in deze omvang", aldus een woordvoerster.

4 uur geleden