
NVWA deed geen hercontrole bij Offerman na vondst listeria
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit had vleeswarenfabrikant Offerman in 2018 moeten controleren, omdat daar eerder de listeriabacterie was aangetroffen, maar deze controle is niet uitgevoerd. De toezichthouder had op dat moment andere prioriteiten en daarom heeft de herinspectie "helaas niet plaatsgevonden". Dat laat de autoriteit weten na berichtgeving van RTL Nieuws.
In 2019 bleken producten van Offerman de listeriabacterie te bevatten. Vaak krijgen mensen er hooguit wat griepklachten door, maar in ernstige gevallen kunnen mensen bijvoorbeeld hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging oplopen. Mensen kunnen hieraan overlijden. Door de listeria in het vlees van Offerman zijn tientallen mensen ziek geworden. Minstens zes mensen zijn eraan overleden en zeker twee zwangere vrouwen kregen een miskraam.
De NVWA zegt in 2016 en 2017 een paar keer listeria te hebben aangetroffen bij Offerman. Toen zijn maatregelen genomen, het bedrijf kreeg meerdere waarschuwingen. "De risico-inschatting was echter laag; de aanwezigheid van listeria was onder de norm", stelt de toezichthouder. Enkele maanden na de vondst had de NVWA moeten controleren of Offerman orde op zaken had gesteld, maar dit is toen niet gebeurd.
Te druk
RTL heeft bij de NVWA documenten opgevraagd over de kwestie. De zender citeert een mail van een NVWA-inspecteur uit september 2019, die zegt dat er sinds juli 2017 geen inspectie meer is geweest bij Offerman. De toezichthouder had het te druk, onder meer met de crisis rond fipronil in eieren.
In 2019 ontdekte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een verband "tussen een lopende uitbraak en een product van Offerman uit 2017". Een paar maanden later bleek dat een locatie van Offerman in Aalsmeer hoogstwaarschijnlijk de bron was. De NVWA heeft die fabriek toen stilgelegd en alle producten die daar waren gemaakt zijn teruggeroepen.
De autoriteit verklaart ook: "Honderd procent voedselveiligheid is helaas niet te garanderen en het uitsluiten dat mensen daar ziek van worden helaas ook niet."
Meer uit Binnenland
BADHOEVEDORP (ANP) - De snelweg A9 bij knooppunt Badhoevedorp is ook in de richting van Amstelveen weer vrijgegeven, melden de ANWB en Rijkswaterstaat. De weg was sinds maandagavond afgesloten door een ongeval, waarbij iemand om het leven kwam.
7 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Tekenaar en prentenboekmaker Annemarie van Haeringen heeft de Max Velthuijs-prijs 2025 gewonnen. Van Haeringen is bekend van Prinses met de lange haren en Beer is op Vlinder en ook van de tekeningen die ze maakte bij boeken van onder anderen Bibi Dumon Tak, Toon Tellegen en Rindert Kromhout.
12 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - GVB blijft de komende elf jaar het openbaar stadsvervoer in en om Amsterdam verzorgen. Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam heeft dat besloten. De stadsvervoerder zet in op meer en beter ov in de stad.
41 minuten geledenBADHOEVEDORP (ANP) - Op de A9 bij knooppunt Badhoevedorp zijn dinsdagochtend nog altijd problemen na een dodelijk ongeval van maandagavond. De weg richting Amstelveen is voorlopig nog dicht, en Rijkswaterstaat zegt nog niet te weten hoe laat de weg weer wordt vrijgegeven.
47 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De ANWB lanceert een "bewustwordingscampagne" rondom wat mensen moeten doen als ze met hun auto te water raken. In de kern komt het advies neer op: maak de gordel los, open de ruit en ga via die opening de auto uit.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.
1 uur geleden