Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NVWA deed geen hercontrole bij Offerman na vondst listeria

NVWA deed geen hercontrole bij Offerman na vondst listeria

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit had vleeswarenfabrikant Offerman in 2018 moeten controleren, omdat daar eerder de listeriabacterie was aangetroffen, maar deze controle is niet uitgevoerd. De toezichthouder had op dat moment andere prioriteiten en daarom heeft de herinspectie "helaas niet plaatsgevonden". Dat laat de autoriteit weten na berichtgeving van RTL Nieuws.

In 2019 bleken producten van Offerman de listeriabacterie te bevatten. Vaak krijgen mensen er hooguit wat griepklachten door, maar in ernstige gevallen kunnen mensen bijvoorbeeld hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging oplopen. Mensen kunnen hieraan overlijden. Door de listeria in het vlees van Offerman zijn tientallen mensen ziek geworden. Minstens zes mensen zijn eraan overleden en zeker twee zwangere vrouwen kregen een miskraam.

De NVWA zegt in 2016 en 2017 een paar keer listeria te hebben aangetroffen bij Offerman. Toen zijn maatregelen genomen, het bedrijf kreeg meerdere waarschuwingen. "De risico-inschatting was echter laag; de aanwezigheid van listeria was onder de norm", stelt de toezichthouder. Enkele maanden na de vondst had de NVWA moeten controleren of Offerman orde op zaken had gesteld, maar dit is toen niet gebeurd.

Te druk

RTL heeft bij de NVWA documenten opgevraagd over de kwestie. De zender citeert een mail van een NVWA-inspecteur uit september 2019, die zegt dat er sinds juli 2017 geen inspectie meer is geweest bij Offerman. De toezichthouder had het te druk, onder meer met de crisis rond fipronil in eieren.

In 2019 ontdekte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een verband "tussen een lopende uitbraak en een product van Offerman uit 2017". Een paar maanden later bleek dat een locatie van Offerman in Aalsmeer hoogstwaarschijnlijk de bron was. De NVWA heeft die fabriek toen stilgelegd en alle producten die daar waren gemaakt zijn teruggeroepen.

De autoriteit verklaart ook: "Honderd procent voedselveiligheid is helaas niet te garanderen en het uitsluiten dat mensen daar ziek van worden helaas ook niet."

Meer uit Binnenland

Steeds meer noodpompen om water in Nederland te verdelen

TIEL (ANP) - Waterbeheerders plaatsen steeds meer noodpompen langs rivieren en kanalen om te zorgen voor voldoende, liefst stromend water in het achterland. Door de droogte, de lage rivierwaterstanden en de hoge temperaturen vallen steeds meer beken, plassen en sloten droog. De natuur en landbouwers hebben daar ernstig onder te lijden.

9 minuten geleden
NS gaat inchecken met betaalpassen testen

UTRECHT (ANP) - Om het reizen voor passagiers makkelijker te maken, gaat NS testen met het contactloos inchecken met een betaalpas. Vanaf vrijdag werft de spoorwegmaatschappij reizigers die het nieuwe systeem willen proberen tijdens de proefperiode, die op 29 augustus begint. Het is de bedoeling dat iedereen op termijn kan inchecken met een pinpas of creditcard, maar ook met een digitale betaalpas op een mobiele telefoon of smartwatch.

2 uur geleden
Veenbrand in Overijssel onder controle

WIERDEN (ANP) - De brand die in de nacht van donderdag op vrijdag uitbrak op een stuk veen tussen het Overijsselse Hoge Hexel en Wierden kreeg de brandweer rond 05.00 uur vrijdagochtend onder controle, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Wel heeft de brandweer nog even nodig om de resterende smeulbrandjes in het veen te blussen.

6 uur geleden
Hoge straffen voor leden criminele organisatie NLS op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao zijn donderdag vier verdachten veroordeeld wegens deelname aan de criminele organisatie No Limit Soldiers (NLS). De vier maakten sinds 2015 deel uit van de organisatie, die zich bezighield met drugshandel, witwassen en geweldsdelicten, waaronder (poging tot) moord.

8 uur geleden
Water sproeien in gemeenten bij Nijmegen verboden

NIJMEGEN (ANP) - In drie gemeenten rond Nijmegen mag water uit sloten helemaal niet meer worden gebruikt om te sproeien. In de hele gemeente Berg en Dal en in delen van Wijchen en Heumen geldt een totaal beregeningsverbod. Dat gaat in de nacht van donderdag op vrijdag om middernacht in.

17 uur geleden
Utrecht in beroep tegen uitspraak over protest bij abortuskliniek

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht is het er niet mee eens dat een rechter onlangs demonstranten tegen abortus in het gelijk heeft gesteld en gaat daarom in beroep. De activisten wilden bij een abortuskliniek in Utrecht protesteren, maar de gemeente wees ze een plek een eind verderop toe. De groep stapte naar de rechter. Die bepaalde dat de gemeente niet goed had onderbouwd waarom de demonstranten niet bij de abortuskliniek mochten staan.

21 uur geleden
NS laat elke vijf minuten trein rijden tijdens Formule 1-weekend

ZANDVOORT (ANP) - De NS laat tijdens het weekend van de Formule 1-race in Zandvoort begin september elke vijf minuten een trein rijden tussen Amsterdam Centraal en station Zandvoort aan Zee. "Zo brengen we maximaal 10.000 reizigers per uur naar de races en weer terug", laat het vervoersbedrijf donderdag weten.

23 uur geleden