Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NVWA blijft veel overtredingen zien met bestrijdingsmiddelen

NVWA blijft veel overtredingen zien met bestrijdingsmiddelen

UTRECHT (ANP) - Ongeveer een derde van alle boeren die vorig jaar werden gecontroleerd op hun gebruik van bestrijdingsmiddelen, hield zich niet aan de regels. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) noemt het hoge aantal overtredingen "zorgwekkend". Volgens de autoriteit is in de agrarische sector sprake van een "structureel probleem" op dit terrein. De autoriteit constateert al jaren veel overtredingen.

Gewasbeschermingsmiddelen zijn bedoeld om schade aan gewassen te voorkomen. Boeren die ze gebruiken, moeten er goed op letten dat ze niet in het oppervlaktewater, de natuur of de rest van de leefomgeving terechtkomen. Gebeurt dat wel, dan vormen de middelen risico's voor "mens, dier en milieu". Water kan dan vervuild raken en de gezondheid van omwonenden en de teler zelf kunnen ook in het geding komen, waarschuwt de NVWA.

In totaal voerde de autoriteit in 2022 ruim vijfhonderd controles uit. Inspecteurs bezochten onder meer bedrijven in de akkerbouw, bloembollenteelt, fruitteelt, groenteteelt en sierteelt. Omdat de naleving volgens de NVWA echt beter moet, is de autoriteit daarover in gesprek met brancheorganisaties. "Daarnaast wordt gekeken naar andere vormen van toezicht zoals intensievere samenwerking met andere handhavingspartners, zoals waterschap en omgevingsdienst", voegt de NVWA eraan toe.

Ongecontroleerde bedrijven

Ook strenger straffen is een optie die op tafel ligt. Verder verkent de autoriteit "de mogelijkheden voor actieve openbaarmaking". De bedrijfsnaam van een overtreder wordt dan bijvoorbeeld online gepubliceerd.

LTO Nederland is het met de NVWA eens dat het percentage van de gecontroleerde bedrijven waar gebreken worden geconstateerd hoog is. De land- en tuinbouworganisatie plaatst daar wel een kanttekening bij. "Dit percentage is niet representatief voor de gehele sector: de NVWA baseert haar controles mede op een risicobenadering, zoals herhalingsbezoeken van bedrijven die eerder beboet zijn of gerichte meldingen."

Regelgeving complexer

Volgens LTO is de regelgeving de afgelopen jaren "veel complexer geworden". Daardoor is steeds meer kennis nodig bij de boer. Volgens LTO kan het eenvoudiger. Tegelijkertijd zegt de organisatie de achterban zo goed mogelijk te informeren. "LTO vindt het belangrijk dat iedereen zich houdt aan de geldende regels bij de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen", klinkt het.

Meer uit Binnenland

Pro-Palestijnse activisten verstoren herdenking Van Agt in Kamer

DEN HAAG (ANP) - De herdenking van de overleden oud-premier Dries van Agt in de Tweede Kamer is aan het begin kort verstoord door activisten op de publieke tribune, die een Palestijnse vlag ophingen. Van Agt was zeker in de laatste jaren van zijn leven een voorvechter van de Palestijnse zaak. Hij overleed op 5 februari samen met zijn vrouw.

32 minuten geleden
Advies: handhaaf veroordelingen voor moord advocaat Wiersum

DEN HAAG (ANP) - De veroordelingen van twee uitvoerders van de moord op advocaat Derk Wiersum kunnen in stand blijven. Dat adviseert de procureur-generaal (PG) dinsdag aan de Hoge Raad. De mannen zijn door het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.

1 uur geleden
Schoonfamilie houdt vast aan onschuld in Marumse zwembadmoord

LEEUWARDEN (ANP) - De veroordeelde schoonfamilie van de vermoorde Jan Elzinga (40) zegt nogmaals geen enkele betrokkenheid te hebben bij zijn dood. Dat stelden zij op de tweede dag van het hoger beroep van de zogenoemde Marumse zwembadmoord.

1 uur geleden
Ook in buitenland veel aandacht voor veroordeling 'kingpin' Taghi

AMSTERDAM (ANP) - De veroordeling van Ridouan Taghi en zijn medeverdachten in liquidatieproces Marengo krijgt ook buiten Nederland veel aandacht. Media in België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk berichten over de levenslange gevangenisstraf die de 'drug kingpin' uit Nederland krijgt opgelegd.

1 uur geleden
Arriva denkt dat treinreis in Nederland goedkoper kan

HEERENVEEN (ANP) - Als de NS de prijzen van treinkaartjes volgend jaar flink zou verhogen, betekent dit niet automatisch dat treinen met Arriva dan eveneens flink duurder wordt. De op een na grootste spoorvervoerder in Nederland ziet daarnaast kansen om treinreizen op termijn goedkoper te maken.

1 uur geleden
Advocaat kroongetuige: op lagere straf gehoopt

AMSTERDAM (ANP) - De advocaat van kroongetuige Nabil B. had de door de rechtbank opgelegde straf van tien jaar cel verwacht, maar had gehoopt op een lagere straf. Tegen B. was in ruil voor de belastende verklaringen die hij had afgelegd over zijn medeverdachten in het Marengo-proces een fors lagere straf geëist.

2 uur geleden
OM tevreden dat alle 17 Marengo-verdachten veroordeeld zijn

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie is tevreden dat alle zeventien verdachten in het Marengo-proces zijn veroordeeld. "De nabestaanden van de slachtoffers weten nu wie verantwoordelijk zijn voor de dood van hun naasten", zei een woordvoerder van het OM.

2 uur geleden