Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NVM voorziet oplopend tekort woningen door stokkende nieuwbouw

NVM voorziet oplopend tekort woningen door stokkende nieuwbouw

UTRECHT (ANP) - Het tekort aan woningen zal de komende jaren verder oplopen, voorziet makelaarsvereniging NVM. Het lukt namelijk nog altijd niet om genoeg woningen te bouwen, liet de sectorvereniging weten bij de presentatie van de woningmarktcijfers over het afgelopen kwartaal.

Dat komt deels door bestaande problemen zoals het krijgen van vergunningen, maar er zijn ook nieuwe problemen ontstaan. Zo haken beleggers af omdat de rendementen te laag zijn, maar is het door de gestegen hypotheekrente ook moeilijker om kopers te vinden.

Beleggers die de investering in een bouwproject, vaak huurwoningen, op zich nemen kunnen door de gestegen rente op risicoloze wijze al meer rendement halen met hun geld. Een bouwproject met een laag rendement zien zij daardoor niet meer zitten, stellen de NVM-makelaars.

Hypotheekrente

Ook de hogere hypotheekrente speelt de nieuwbouwmarkt parten. Nieuwbouw is al relatief duur door onder meer de gestegen kosten van bouwmaterialen en arbeid. Maar nu de hypotheekrente stijgt kunnen veel mensen die prijs niet meer betalen. Ook zijn kopers huiverig, omdat er veel onduidelijkheid is over de richting van de economie in de komende jaren. Als je nu een nieuwbouwwoning koopt, kun je daar immers pas over een jaar of twee à drie intrekken.

De hoge prijs van nieuwbouw kan ook maar moeilijk mee dalen met de prijzen in de rest van de markt. Ontwikkelaars hebben nu eenmaal geld uitgegeven aan grond, materialen, arbeid en vergunningen en willen die kosten wel terugverdienen.

Aansluiting vraag op aanbod

Wat ook nog meespeelt is dat de projecten die gebouwd worden niet altijd zijn wat mensen willen kopen. Door de nadruk op binnenstedelijk bouwen worden er veel appartementen gepland. Die worden door de hoge kosten ook steeds kleiner. De meeste Nederlanders willen echter nog altijd een eengezinswoning, ziet de NVM.

De makelaarsvereniging wil dan ook dat de overheid met de sector gaat praten over wat er nodig is om de markt vlot te trekken en de tekorten aan woningen aan te pakken. Op basis van de verleende vergunningen in de eerst helft van dit jaar valt namelijk te voorspellen dat de komende jaren nog niet aan de doelstelling van 100.000 nieuwe woningen per jaar zal worden voldaan.

Meer uit Financieel

Amerikaanse oud-olietopman verdacht van samenwerken met OPEC

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse marktwaakhond FTC verdenkt de voormalige topman van olieconcern Pioneer van pogingen tot "samenzwering" met oliekartel OPEC. Het is de ex-baas van Pioneer Scott Sheffield daarom verboden om een bestuursfunctie te vervullen voor ExxonMobil, dat het oliebedrijf overneemt voor 64,4 miljard dollar (60,3 miljard euro).

1 uur geleden
Maaltijdbezorger DoorDash onderuit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - DoorDash behoorde donderdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. De concurrent van Thuisbezorgd-moederbedrijf Just Eat Takeaway zag de omzet en de orders stijgen in het afgelopen kwartaal, maar leed meer verlies dan verwacht. Ook de verwachtingen voor het huidige kwartaal vielen tegen. Het aandeel werd 9,5 procent lager gezet.

2 uur geleden
Voormalig topman PostNL België: er valt mij niets te verwijten

ANTWERPEN (ANP) - Rudy van Rillaer, de oud-topman van PostNL België, hoorde donderdag in de rechtbank van Antwerpen vrijspraak tegen zich eisen. Twee jaar geleden hebben de Belgische autoriteiten hem nog korte tijd vastgezet, vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij misstanden binnen het bedrijf dat hij toen nog leidde. "Ik heb twee jaar moeten wachten tot deze rechtszaak", vertelt hij aan het ANP. "Ik blijf erbij dat er niets te verwijten is aan mij."

2 uur geleden
Overwinning voor chemieconcern Monsanto, miljoenenboete vernietigd

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het hof van beroep van de Amerikaanse staat Washington heeft woensdag een vonnis van 185 miljoen dollar tegen chemieconcern Monsanto, onderdeel van het Duitse Bayer, vernietigd. Dit is de tweede grote juridische overwinning in twee weken voor het bedrijf dat in veel rechtszaken verwikkeld is.

2 uur geleden
Unilever: import en export met Rusland sinds oorlog gestopt

LONDEN (ANP) - Unilever heeft sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne geen producten meer uit Rusland geïmporteerd of naar Rusland geëxporteerd, benadrukt het levensmiddelenconcern donderdag. Daarmee reageert het bedrijf op eerdere berichtgeving van RTLZ, die meldde dat het concern sinds begin 2022 nog zeker 200 miljoen euro van Unilever Rusland heeft ontvangen.

2 uur geleden
Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

AMSTERDAM (ANP) - De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Zeeland en Noord-Brabant is de gemiddelde prijs nu al boven het record gestegen. Dit concludeert de bank na het analyseren van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van het afgelopen kwartaal en de effecten die doorgaans in de zomer op de huizenmarkt te zien zijn.

3 uur geleden
Installateurs zien geen stagnatie in de verkoop van warmtepompen

WOERDEN (ANP) - Nederlanders laten dit jaar nog op grote schaal warmtepompen installeren. Van een stagnatie in de markt is geen sprake, zeggen grote installatiebedrijven.

3 uur geleden