Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NVM: steeds meer problemen met energienet bij nieuwbouwprojecten

NVM: steeds meer problemen met energienet bij nieuwbouwprojecten

UTRECHT (ANP) - De problemen met het energienet in Nederland drukken steeds meer op de nieuwbouwsector. Bouwprojecten krijgen niet tijdig de benodigde aansluiting op het net en hierdoor staan nieuwe woningen soms wel een half jaar leeg, zegt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Vicevoorzitter Chris van Zantwijk van de NVM-vakgroep Wonen noemt de gevolgen van de problemen rond de netaansluiting "rampzalig". De NVM heeft geen precieze cijfers over het aantal projecten dat met netproblemen kampt, maar krijgt wel signalen van makelaars en kopers. In ieder geval in een deel van Almere kunnen nieuwbouwwoningen niet worden aangesloten op het te volle stroomnet, maakte die gemeente in november bekend.

Als de netaansluiting lang op zich laat wachten en daardoor de intrek van nieuwe bewoners vertraging oploopt, kan dat volgens Van Zantwijk ertoe leiden dat kopers afhaken. "Het betekent niet alleen iets voor de verwachtingen van kopers, maar ze hebben in de tussenliggende periode ook flinke extra lasten", voegt hij daaraan toe. Tijdens de bouw van de nieuwe woning krijgen kopers onder meer te maken met dubbele maandlasten, doordat de hypotheek van de huidige woning doorloopt en tijdens de bouw wordt gestart met het betalen van de hypotheek voor de nieuwe woning.

Momenteel worden lang niet zoveel woningen gebouwd als het demissionaire kabinet had beoogd, maar als de woningbouw in een versnelling komt, voorziet Van Zantwijk alleen maar meer problemen voor de nieuwbouwsector met het energienet. "Als we aan de volledige woningvraag zouden voldoen, gaat dit mis", stelt hij.

Meer uit Financieel

UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

1 uur geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

2 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

2 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

4 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

5 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

5 uur geleden
Rusland negeert zwarte lijst en zet olietankers weer in

PRIMORSK (ANP/BLOOMBERG) - De Russische olietanker Viktor Bakaev is vanuit de havenstad Primorsk op weg naar China met een lading van 730.000 vaten ruwe olie. De Russische staatsrederij Sovcomflot negeert daarmee de blokkade van westerse landen die het schip op de zwarte lijst hebben gezet.

5 uur geleden