Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NVM: plannen woningmarkt te rooskleurig

NVM: plannen woningmarkt te rooskleurig

DEN HAAG (ANP) - De plannen voor de woningmarkt van het nieuwe kabinet zijn te rooskleurig, zegt makelaarsvereniging NVM. De verwachting is dat met het beschikbaar komen van meer woningen de prijzen dit jaar minder hard zullen stijgen, maar alleen als er daadwerkelijk veel meer huizen worden bijgebouwd. NVM-voorzitter Onno Hoes betwijfelt openlijk of de nieuwe minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge elk jaar de geambieerde 100.000 woningen haalt. "Dat zit er niet in", zei hij in een toelichting op de NVM-kwartaalcijfers.

Voor dit jaar verwacht de NVM een gemiddelde prijsstijging van huizen van zo'n 10 procent. Dat is een stuk lager dan de gemiddelde prijsstijging van de afgelopen kwartalen, die steeds op zo'n 20 procent lag. Het perspectief dat het kabinet kopers biedt, kan wel voor verlichting op de oververhitte woningmarkt zorgen, zegt Hoes. "Dan is de kans groot dat ze geduldiger worden qua verhuizen en dat de druk van de markt af haalt."

"De plannen zijn nog nooit zo groot en concreet geweest als nu. Als gemeenten echt in de benen komen, kom je alweer dichter bij die aantallen", zegt Hoes. Maar, "niks is zo veranderlijk als prognoses. Het is voor iedereen koffiedik kijken", aldus de voorzitter.

Banken zoals ABN AMRO en Rabobank gingen eerder uit van een gemiddelde prijsstijging dit jaar van zo'n 12,5 procent, ING van zo'n 10 procent. Dit komt door onder meer een naar verwachting hogere hypotheekrente, wegebbende effecten van startersvrijstellingen en het verruimen van de leennormen.

Meer uit Financieel

Oliebedrijven Exxon en Chevron stijgers op verdeeld Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag verdeeld gesloten bij aanhoudende onzekerheid over de rente. De koersverliezen van eerder op de dag werden wel voor een groot deel weggewerkt. De grote oliebedrijven op Wall Street stonden bij de winnaars, geholpen door de gestegen olieprijzen.

2 uur geleden
Grote terugroepactie auto's Kia en Hyundai in VS om brandgevaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse autofabrikanten Kia en Hyundai roepen in de Verenigde Staten in totaal 3,37 miljoen auto's terug naar de garage vanwege gevaar voor brand in de motor. Eigenaren worden gevraagd hun auto's buiten te parkeren uit de buurt van gebouwen en andere auto's totdat het probleem is opgelost.

4 uur geleden
Grote IT-storing legt Duitse fabrieken Volkswagen plat

WOLFSBURG (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse autofabrikant Volkswagen kampt woensdag met een grote IT-storing waardoor meerdere fabrieken van het bedrijf in Duitsland plat zijn komen te liggen. Volkswagen doet onderzoek naar de storing bij het IT-netwerk en zegt dat nog onduidelijk is wanneer de productie weer hervat kan worden.

4 uur geleden
Nederlands ECB-directielid Elderson: rente mogelijk verder omhoog

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het Nederlandse directielid Frank Elderson bij de Europese Centrale Bank (ECB) denkt dat de rente nog verder verhoogd kan worden in de strijd tegen de inflatie. Dat zei Elderson in een interview met het financiƫle persbureau Market News International. De ECB verhoogde eerder deze maand de rente in de eurozone voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit en de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hebben gehint dat er een einde is gekomen aan die verhogingen.

5 uur geleden
AF-KLM en IAG hebben interesse in Portugese maatschappij TAP

LISSABON (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.

5 uur geleden
Verzekeraars NN en ASR kelderen na uitspraak in woekerpoliszaak

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en ASR gingen woensdag keihard onderuit op de aandelenbeurs in Amsterdam na een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag rond zogeheten woekerpolissen. NN leverde bijna 19 procent in en ASR kelderde ruim 14 procent. Ook branchegenoot Aegon had het lastig met een min van 4,3 procent.

6 uur geleden
Honderden mensen weten niet of reis met Vacansoleil kan doorgaan

EINDHOVEN (ANP) - Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

7 uur geleden