Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NVM: koophuizen zijn flink duurder geworden, aanbod 'droogt op'

NVM: koophuizen zijn flink duurder geworden, aanbod 'droogt op'

UTRECHT (ANP) - Koophuizen zijn vorig kwartaal flink duurder geworden vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar. Kopers moesten in de eerste drie maanden van dit jaar gemiddeld 9,1 procent meer geld neerleggen voor een bestaande woning. Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), die het aanbod van huizen ziet opdrogen.

De gemiddelde verkoopprijs van een koophuis kwam in januari, februari en maart uit op 432.000 euro. Dat is 0,1 procent minder dan in het kwartaal daarvoor. Het eerste kwartaal is volgens de NVM altijd een rustigere periode.

Vorig kwartaal zijn 15 procent minder huizen te koop gezet dan in de voorgaande drie maanden, aldus de makelaarsvereniging. Daarmee loopt de druk op de krappe woningmarkt verder op volgens Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep wonen. Er komen meer mensen af op het lagere aantal te koop staande woningen. Dankzij de licht gedaalde rente en de gestegen lonen kunnen kopers meer geld lenen voor een hypotheek, zegt ze. "We zien nu dat kopers weer vaker en meer overbieden en dat daarmee de prijzen gaan stijgen."

Nieuwbouw

Het aanbod van bestaande huizen lag vorig kwartaal volgens de NVM bijna een kwart lager dan een jaar eerder. Dat zagen makelaars ook in aanloop naar de Open Huizen Dag afgelopen zaterdag. Toen deden veel minder huizen mee omdat er veel minder huizen te koop stonden.

Om de krapte op de markt te verminderen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt de NVM. De makelaarsvereniging ziet dat de markt voor nieuwbouw zich vorig kwartaal herstelde. NVM-makelaars verkochten bijna 7000 nieuwbouwhuizen. Dat is een ruime verdubbeling van jaar op jaar en 16 procent meer dan in de laatste drie maanden van 2023. Een nieuwbouwhuis kostte de afgelopen drie maanden gemiddeld 479.000 euro, dat is 1,4 procent duurder vergeleken met de drie maanden daarvoor. Op jaarbasis gaat het om een stijging van 1,2 procent.

Ook in de nieuwbouw is het aanbod flink gekrompen, meldt de NVM verder. In januari, februari en maart bestond het aanbod uit 13.900 huizen, dat is 15 procent minder dan een kwartaal eerder en 16 procent minder dan in de eerste drie maanden van vorig jaar.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

1 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

1 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

1 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

1 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

1 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

2 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

2 uur geleden