Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NVM: goedkoper bouwen helpt woningtekort niet op lange termijn

NVM: goedkoper bouwen helpt woningtekort niet op lange termijn

UTRECHT (ANP) - Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

Nieuwbouw in het goedkopere segment helpt zoekers die op dit moment geen woning kunnen vinden. Maar dat zijn veelal starters, en die laten geen andere koopwoning achter, legt Van Zantwijk uit. "Het is sympathiek om starters te helpen. Ik zou de eerste zijn die dat ook wil, maar je helpt de woningmarkt er op langere termijn niet mee."

Door woningen boven de betaalbaarheidsgrens te bouwen, komt de doorstroming wel op gang, aldus Van Zantwijk. "Er moet een lange verhuisketen ontstaan. Om dit te laten gebeuren moeten doorstromers verhuizen naar een kwalitatief betere woning." Nieuwbouw is dan een aantrekkelijke stap: die woningen zijn van hoge kwaliteit en energiezuinig. Maar steeds minder nieuwe woningen vallen in de hogere prijsklasse, wat vanuit het opzicht van doorstroming en het oplossen van het woningtekort niet wenselijk is.

Betaalbare nieuwbouw

Vanuit de politiek wordt juist ingezet op betaalbare nieuwbouw, aldus de NVM. De grens voor wat betaalbaar wordt genoemd, is per 1 januari van dit jaar verhoogd van 355.000 euro naar 390.000 euro, waardoor meer nieuwbouw voldoet aan deze definitie.

De verkoop van nieuwbouwwoningen onder deze grens is na een dip vorig jaar terug op het oude niveau, maar de verkoop boven die grens nog niet. Dat komt volgens de NVM deels omdat meer woningen nu onder de grens vallen, maar ook omdat er meer goedkopere nieuwe woningen werden gebouwd en juist minder in het duurdere segment.

Politieke focus

Dat wijt de NVM voor een deel aan het uitstellen van duurdere woningbouwprojecten tijdens de dip, omdat er toen minder vraag naar was. Maar ook de politieke focus op betaalbare nieuwbouw en de norm dat twee op de drie nieuwe huizen in die categorie moeten vallen, zorgt er volgens de makelaarsvereniging voor dat er minder duurdere woningen worden gebouwd.

Voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser pleitte er in februari ook al voor dat gemeenten niet alleen moeten focussen op het bouwen van betaalbare woningen om de woningnood het hoofd te bieden.

Meer uit Financieel

Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

1 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

2 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

20 uur geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiƫle injecties gekregen van Amazon en Samsung.

20 uur geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

22 uur geleden
Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte" omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder is het zaterdag een van de drukste dagen van de zomerperiode.

1 dag geleden
Aantal sekswerkers in Duitsland blijft onder pre-coronaniveau

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het aantal geregistreerde sekswerkers in Duitsland neemt toe, maar blijft onder het niveau van voor de coronapandemie. Dat volgt uit cijfers die het Duitse statistiekbureau heeft vrijgegeven.

1 dag geleden