
NVM: gemiddelde prijs landbouwgrond ruim 85.000 euro per hectare
UTRECHT (ANP) - De gemiddelde prijs voor een hectare landbouwgrond is in 2024 gestegen tot ruim 85.000 euro. Dat is 8,3 procent meer dan het jaar daarvoor, constateert makelaarsvereniging NVM in haar jaarrapport over agrarisch vastgoed. De vraag naar landbouwgrond is groot, niet alleen onder agrariërs, maar ook onder overheden en beleggers.
Particuliere beleggers bijvoorbeeld zien de grond als een veilige investering door de stijgende prijzen. Daarnaast zijn overheden actief op de markt: die willen de grond bijvoorbeeld gebruiken voor natuurontwikkeling of stikstofcompensatie. Door hogere biedingen moeten agrariërs meebewegen. Zo zoeken melkveehouderijen extra grond door de afschaffing van de zogeheten derogatie, een uitzondering voor Nederland om meer mest uit te kunnen rijden. Melkveehouders zijn nu op zoek naar extra grond om mest kwijt te kunnen.
De prijs voor een hectare akkerbouwland was vorig jaar gemiddeld 99.600 euro. In de tweede helft van 2024 was dat zelfs ruim 100.000 euro. Ook grasland werd volgens de NVM flink duurder, met 80.000 euro per hectare.
Melkveehouderijen
De makelaarsvereniging merkt vooral dat er vorig jaar veel interesse was voor de percelen van melkveehouderijen, die vaak wat groter zijn. In totaal werden zeventig melkveehouderijen verkocht in 2024, dertien meer dan in het jaar daarvoor. Gemiddeld waren deze bedrijven 43 hectare groot. In combinatie met de gestegen grondprijzen betekende dat een prijs van gemiddeld 4 miljoen euro per verkochte onderneming.
De NVM ziet daarnaast dat de markt voor intensieve veehouderijen, zoals varkens- en pluimveehouders, weer aantrekt na enkele jaren van stagnatie. Daarvan werden 27 bedrijven verkocht, tien meer dan in 2023. Sommige ondernemers stoppen met hun bedrijf met behulp van de uitkoopregeling van de overheid voor piekbelasters van stikstof, anderen kiezen ervoor hun bedrijf op de vrije markt te verkopen tegen een hogere prijs.
Meer uit Financieel
CUPERTINO (ANP/AFP/RTR) - Apple gaat in beroep tegen een boete van 500 miljoen euro die de Europese Commissie in april had opgelegd. Het Amerikaanse techconcern kreeg de boete omdat het bedrijf erop aanstuurt apps alleen in de eigen appstore aan te bieden. Volgens de Commissie overtreedt Apple daarmee de wet digitale markten (Digital Markets Act).
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse AI-startup Perry heeft 1,6 miljoen euro opgehaald. Het in maart opgerichte bedrijf ontwikkelt door kunstmatige intelligentie (AI) aangedreven werkinstructies voor technici. Het bedrijf wil daarmee het tekort aan technisch personeel aanpakken.
2 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/RTR) - De BRICS-landen waaronder China, Brazilië, Rusland, Zuid-Afrika en India willen geen confrontatie met de Amerikaanse president Donald Trump op handelsgebied. Dat zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken na Trumps dreiging een extra importheffing van 10 procent op te leggen voor landen die zich aansluiten bij het "anti-Amerikaanse beleid" van de BRICS.
2 uur geledenWIESBADEN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse industriële productie is in mei onverwacht gestegen, meldt het statistiekbureau Destatis. Duitse fabrikanten lijken hun productie te hebben versneld voordat er mogelijk veel hogere handelstarieven op de export naar de Verenigde Staten worden ingevoerd.
3 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Shell heeft in het tweede kwartaal zwakker gepresteerd bij de handel in olie en gas dan in de eerste drie maanden van dit jaar, mede door de onrust op de oliemarkt over de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens Shell zullen de handelsresultaten over de afgelopen periode aanzienlijk lager uitkomen dan in het eerste kwartaal.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag, na de verliesbeurt op vrijdag. Beleggers bleven voorzichtig door het naderen van de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Trump bevestigde dat de handelstarieven, die voor het eerst in april werden aangekondigd, op 1 augustus van kracht worden voor landen die nog geen akkoord hebben bereikt.
4 uur geledenDE MEERN (ANP) - De grote steden in Nederland trekken fors meer huizenkopers. Dat merkt het Hypotheken Data Netwerk (HDN) op basis van cijfers over hypotheekaanvragen op zijn platform. Het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning nam in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht afgelopen kwartaal met bijna 24 procent toe ten opzichte van een jaar terug.
4 uur geleden