Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NVM: boetes voor gemeenten die zich niet aan bouwafspraken houden

NVM: boetes voor gemeenten die zich niet aan bouwafspraken houden

AMSTERDAM (ANP) - Makelaarsvereniging NVM wil boetes voor gemeenten die zich niet houden aan afspraken over het aantal te bouwen woningen. "Er zijn woondeals, maar als een gemeente daarmee niets doet, staan er nu nog geen sancties op", zei NVM-voorzitter Onno Hoes bij de toelichting op de kwartaalcijfers, waarin hij ook een 'masterplan' voor de woningmarkt ontvouwde.

Hoes denkt bijvoorbeeld aan een boete per dag als een gemeenten zich niet aan bouwafspraken houden, vergelijkbaar met een boete voor het niet betalen van belasting. "Zo kun je financiële prikkels inbouwen waardoor het voor gemeentes interessant wordt sneller te bouwen." De overheid moet dit volgens Hoes verder uitwerken.

Volgens de NVM is wonen een "primaire levensbehoefte" in de Grondwet en moeten lokale overheden zich aan afspraken houden. Woningbouwplannen zijn volgens Hoes afhankelijk van gemeenteraden. Een minister zou volgens Hoes afspraken moeten afdwingen zoals destijds met de bouw van Vinex-wijken is gedaan. "Als gemeenten niks doen, moet het Rijk het afdwingen en grootschalige locaties instellen om te op te bouwen", zegt Hoes.

Problemen aanpakken

Het woningmarktprobleem is volgens Hoes landelijk zo groot, dat er centraal geregisseerd moet worden. "Nationale problemen moet je nationaal aanpakken." Verder wijst hij op de trage vergunningsverlening die de situatie verergert.

Fiscale voordelen voor zowel koop- als huurhuizen moeten volgens de NVM ook aangepakt worden. Dan gaat het om het afschaffen en afbouwen van de hypotheekrenteaftrek en de verhuurderheffing. Ook de zogeheten jubelton, het belastingvrij schenken van geld van ouders aan kinderen, moet weg. De NVM wil ook tijdslimieten op woningmarktregelingen. "De regelingen die we nu hebben zijn voor de eeuwigheid en we moeten af van het stapelen van regelingen."

De NVM wijst ook op het bouwen van meer woonhuizen en eengezinswoningen in plaats van appartementen. Dit bepleitte het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) eerder ook. Volgens het EIB is de planning in de woningbouw momenteel scheef en worden er te veel appartementen gebouwd. Daardoor stokt de doorstroming op de woningmarkt. Verschillende hypotheekadviseurs zeiden onlangs juist dat de doorstroom van 50-plussers "cruciaal" is voor de woningmarkt. Maar dan moeten er wel passende huizen beschikbaar zijn, zoals appartementen.

Meer uit Financieel

Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

1 uur geleden
Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder

WASHINGTON (ANP) - De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei toegenomen vergeleken met een maand eerder. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 339.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij in de grootste economie ter wereld. In april waren dat er nog een herziene 294.000.

2 uur geleden
Storing bij internetbankieren ING voorbij

AMSTERDAM (ANP) - De storing met internetbankieren en de mobiele app van ING is voorbij. De oorzaak van de technische problemen is nog onbekend, laat een woordvoerster van de bank weten.

2 uur geleden
Topman UBS: pijnlijke besluiten na overname Credit Suisse

BERN (ANP/RTR) - Topman Sergio Ermotti van de Zwitserse bank UBS heeft vrijdag gewaarschuwd voor "pijnlijke" besluiten op het gebied van werkgelegenheid na de overname van branchegenoot Credit Suisse. Credit Suisse werd in maart van de ondergang gered door UBS onder grote druk van de Zwitserse overheid.

2 uur geleden
Concurrentiebeding mag straks alleen nog met goede reden

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven kunnen hun werknemers straks minder makkelijk verbieden om na afloop van hun dienstverband bij een concurrent hetzelfde werk te gaan doen. Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) werkt aan een wetsvoorstel dat dit zogenoemde concurrentiebeding aan banden legt.

3 uur geleden
Bakkers dreigen met staking vanwege te laag loonbod

UTRECHT (ANP) - Bakkers maken zich op om te gaan staken. Vakbonden FNV en CNV kunnen zich niet vinden in een loonbod vanuit de werkgevers voor jaarlijks gemiddeld 5 procent erbij en hebben een ultimatum gesteld. Als de industriële en ambachtelijke bakkerijen niet voor woensdagmiddag met een beter voorstel komen, leggen hun werknemers op meerdere locaties het werk neer.

3 uur geleden
Heineken haalt posters weg omdat modellen te jong lijken

AMSTERDAM (ANP) - Heineken haalt verspreid over het land posters weg waarmee reclame werd gemaakt voor Heineken Silver. Dat doet de brouwer na klachten dat de modellen op de posters te jong lijken.

4 uur geleden