Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NVJ: niet gerustgesteld door verklaring OM over afluisterzaak

NVJ: niet gerustgesteld door verklaring OM over afluisterzaak

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is "geenszins gerustgesteld" door de verklaring van het Openbaar Ministerie over het afluisteren van een gesprek tussen journalisten van De Correspondent en Sywert van Lienden en zijn zakenpartners. "We hebben talloze vragen", zegt secretaris Wais Shirbaz van de NVJ, die zo snel mogelijk in gesprek wil met het OM. Rob Wijnberg en Rosan Smits van De Correspondent schrijven in een reactie geschokt te zijn door de verklaring van justitie.

De rechter-commissaris had toestemming gegeven voor het plaatsen van afluisterapparatuur op een vergaderlocatie waar Van Lienden en zijn partners vermoedelijk relevante informatie zouden bespreken. De avond daarvoor bleek echter dat ook journalisten zouden aanschuiven. Het Functioneel Parket concludeerde daarna dat het afluisteren kon doorgaan, "omdat de dwangmiddelen waren gericht op de verdachten en niet op de journalisten. Daarnaast waren de verdachten bekend, ook in de buitenwereld, waardoor recht op bronbescherming niet in het geding was". Officieren kwalificeerden de aanwezigheid van journalisten als "bijvangst", meldt het OM.

De Correspondent noemt die verklaring onbegrijpelijk. Omdat justitie wist dat er journalisten bij het gesprek waren, kan volgens het platform geen sprake zijn van bijvangst. "Voor een dergelijke actie gericht op een bijeenkomst met journalisten zijn glasheldere regels geformuleerd. Het OM heeft zich hier niet aan gehouden." De Correspondent heeft het OM om opheldering gevraagd en laat weten zich op basis daarvan te beraden op vervolgstappen.

Grondig analyseren

De NVJ wil de zaak naar eigen zeggen grondig analyseren. "De gang van zaken laat zien dat er ruimte is voor verbetering in de manier waarop het OM omgaat met het recht op bronbescherming van journalisten", aldus Shirbaz. Hij noemt het voor journalisten van cruciaal belang dat hun bronnen goed beschermd zijn. Zulke situaties ondermijnen het vertrouwen in de journalistiek, aldus de secretaris, bijvoorbeeld doordat bronnen uit angst voor afluisterpraktijken niet meer met journalisten willen praten.

Het OM liet in de verklaring weten dat het de NVJ en de journalisten van De Correspondent heeft uitgenodigd voor een gesprek. Ook kondigde justitie aan de richtlijnen rond het strafvorderlijk optreden tegen journalisten nog eens onder de loep te nemen. Volgens die richtlijnen had het OM de journalisten zodra het kon moeten informeren dat hun gesprek met Van Lienden en zijn zakenpartners aan het strafdossier van de drie was toegevoegd. Dat gebeurde niet.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden