Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NVJ heeft zorgen over effect verkiezingsuitslag op journalistiek

NVJ heeft zorgen over effect verkiezingsuitslag op journalistiek

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is "bezorgd over de effecten" die de verkiezingsuitslag op de journalistiek kan hebben nu de PVV van Geert Wilders de grootste partij van Nederland is geworden. Dat zegt NVJ-secretaris Thomas Bruning desgevraagd.

Volgens de NVJ heeft Wilders een "aantal alarmerende uitspraken" gedaan en die niet teruggenomen. Bruning noemt bijvoorbeeld een tweet van de PVV-leider uit 2021 waarin hij journalisten "tuig van de richel" noemt. "We hebben hem eerder gevraagd om deze tweet terug te nemen. Dat wilde hij niet. En hij wilde ook geen gesprek", aldus Bruning. "We hebben gezien dat het effect heeft gehad in de beroepsgroep om veilig te kunnen werken."

Ook heeft de NVJ zorgen gezien het "partijprogramma én track record" van Wilders. "Daarmee was hij een aanjager met betrekking tot de vijandschap en bedreigingen richting pers", zegt Bruning namens de NVJ. "In zijn partijprogramma staan zijn plannen om financiering van de NPO in het geheel stop te zetten. Daarmee wil hij de publieke journalistiek per saldo afschaffen." Volgens de NVJ zijn beide zaken "desastreus voor het functioneren van de vrije pers".

Meer uit Politiek

Deel Kamer wil gratis herinnering bij niet betalen verkeersboete

DEN HAAG (ANP) - Mensen die verkeersboetes niet op tijd betalen, moeten eerst gratis een herinnering krijgen, vinden minstens vier Tweede Kamerfracties. SP-Kamerlid Michiel van Nispen bevestigt na berichtgeving door RTL dat hij woensdagmiddag een motie indient met steun van NSC, GroenLinks-PvdA en Denk.

1 uur geleden
Kabinet steekt in nadagen 60 miljoen euro in Oekraïense drones

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet investeert 60 miljoen euro in Oekraïense drones. Dat meldt demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) aan het einde van een tweedaags werkbezoek aan het door oorlog geplaagde land. Mogelijk is dit het laatste militaire steunpakket dat ze aankondigt, gezien het eerste kabinet-Schoof binnenkort aantreedt. Het wordt betaald uit geld dat eerder is gereserveerd op de begroting van het ministerie van Defensie.

14 uur geleden
Gideon van Meijeren gaat in hoger beroep in opruiingszaak

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank, die de FvD-politicus dinsdag een taakstraf van tweehonderd uur oplegde voor opruiing. Op X zegt Van Meijeren dat hij strafrechtelijk is veroordeeld om zijn mening. "Dit is niet alleen een aanval op mij, maar op de vrijheid van ons allemaal. Uiteraard leg ik me hier niet bij neer en ga ik in hoger beroep. Als wij niet opgeven, zal uiteindelijk de waarheid overwinnen!"

15 uur geleden
VVD krijgt Financiën in nieuw kabinet, Migratie en Zorg naar PVV

DEN HAAG (ANP) - De VVD levert in het nieuwe kabinet de minister van Financiën, een sleutelpost in elke ministersploeg. De PVV levert de meeste ministers, vijf in totaal. De VVD en NSC leveren elk vier ministers, BBB twee. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de NOS.

16 uur geleden
Veel stemmen voor Van Huffelen (D66) op Saba en Sint-Eustatius

WILLEMSTAD (ANP) - De demissionaire staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen van D66, heeft op Saba en Sint-Eustatius veel voorkeurstemmen gekregen tijdens de Europese parlementsverkiezingen. Op Sint-Eustatius stemde meer dan 50 procent van de kiezers op haar en op Saba bijna 40 procent.

16 uur geleden
Beoogd premier Schoof blij dat verdeling kabinetsposten klaar is

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister-president Dick Schoof is blij dat de verdeling van de ministersposten in het rechtse kabinet dat hij gaat leiden, is afgerond. Hij wil daar evenwel nog geen nadere mededelingen over doen, omdat er nog wat "puntjes op de i" gezet moeten worden.

16 uur geleden
Kamer: voor kabinetswissel debat met Yeşilgöz over nareis-claim

DEN HAAG (ANP) - Nog voordat er een nieuw kabinet is aangetreden wil de Tweede Kamer in debat met de demissionaire minister van Justitie Dilan Yeşilgöz over haar uitspraken over asielzoekers die nareis op nareis stapelen. Dat zouden er heel veel zijn, maar uit cijfers die de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in februari vrijgaf, bleek dat het maar om tientallen gevallen per jaar gaat. Vrijdag werd bekend dat de IND vlak na de val van het nu demissionaire kabinet al soortgelijke cijfers had, hoewel dat beeld toen nog incompleet was.

17 uur geleden