Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nvidia in de verkoop op negatief Wall Street, Walmart wel omhoog

Nvidia in de verkoop op negatief Wall Street, Walmart wel omhoog

NEW YORK (ANP) - Aandelen Nvidia werden dinsdag 4,4 procent lager gezet op Wall Street, na een maandenlange aandelenrally van de Amerikaanse beurslieveling. Het concern, de belangrijkste speler op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI), maakt woensdag na het slot van de beurs in New York zijn kwartaalresultaten bekend. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Beleggers zijn bezorgd dat de cijfers de torenhoge beurswaarde niet rechtvaardigen. De koers van Nvidia schoot in het afgelopen jaar grofweg 235 procent omhoog.

Mede door het verlies van Nvidia eindigde techgraadmeter Nasdaq 0,9 procent lager op 15.630,78 punten. De Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 0,2 procent op 38.563,8 punten. De breder samengestelde S&P 500-index verloor 0,6 procent op 4975,51 punten.

Overname

De drie hoofdgraadmeters leden vorige week al verlies en staakten daarmee een winstreeks van vijf weken. Maandag waren de Amerikaanse beurzen gesloten voor President's Day.

Aandelen Walmart (plus 3,2 procent) waren dinsdag wel gevraagd. De grootste supermarktketen van de Verenigde Staten boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook de vooruitzichten voor het huidige boekjaar vielen beter uit dan voorzien. Walmart kondigde daarnaast aan de maker van smart-tv's Vizio te kopen voor 2,3 miljard dollar. Het concern verkoopt al jaren tv's van dat merk. Het aandeel Vizio ging ruim 16 procent omhoog op het overnamenieuws.

Koerssprong

Discover Financial Services maakte een koerssprong van bijna 13 procent. De financiële dienstverlener wordt overgenomen door zijn Amerikaanse branchegenoot Capital One voor ruim 35 miljard dollar. De aankoop wordt betaald in aandelen. Na afronding van de deal zullen aandeelhouders van Capital One 60 procent bezitten van het samengevoegde bedrijf en de aandeelhouders van Discover 40 procent. Het aandeel Capital One ging aanvankelijk omlaag, maar eindigde een fractie hoger.

Intel steeg 2,3 procent. Beleggers reageerden op berichten dat de chipfabrikant mogelijk meer dan 10 miljard dollar aan subsidies zal ontvangen van de Amerikaanse regering. De subsidies maken deel uit van de zogeheten Chips Act. Daarmee willen de VS de productie van chips terugbrengen in eigen land en voorkomen dat de sector groeit in China.

Meer uit Financieel

Veel meer klokkenluidersmeldingen Boeing na kwaliteitsproblemen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar ruim elf keer zoveel meldingen ontvangen van klokkenluiders over Boeing als in heel 2023, volgens gegevens die de instantie met persbureau Bloomberg heeft gedeeld. De vliegtuigbouwer wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de veiligheidsautoriteiten en medewerkers zelf na een reeks productie- en kwaliteitsproblemen bij het bedrijf.

2 uur geleden
Kleine uitslagen Wall Street, softwareconcern Adobe uitblinker

NEW YORK (ANP) - De aandelenmarkten in New York lieten vrijdag kleine uitslagen zien. De aandacht van beleggers ging onder meer uit naar een cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Softwarefabrikant Adobe was verder een uitblinker op Wall Street na bekendmaking van beter dan verwachte kwartaalresultaten en een verhoging van de verwachtingen voor het gehele boekjaar.

12 uur geleden
Onderzoek: minder kennismigranten door versobering expatregeling

DEN HAAG (ANP) - De versobering van de expatregeling zal ertoe leiden dat minder kennismigranten deze kant op komen, meldt SEO Economisch Onderzoek in een rapport dat is opgesteld op verzoek van de Eerste en Tweede Kamer. Onderzoekers schatten dat hierdoor ongeveer 10 tot 15 procent minder hoogopgeleide werknemers naar ons land komen.

14 uur geleden
Facebook-moeder Meta schort Europese AI-plannen op na klachten

DUBLIN (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, schort plannen op om in Europa gebruikersdata in te zetten voor het trainen van technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Daar waren veel klachten over gekomen bij Europese toezichthouders met zorgen over privacy. Na druk van de toezichthouders pauzeert Meta nu die plannen, aldus de Ierse privacywaakhond.

15 uur geleden
Nog geen paniek bij ECB over onrust Franse beurs, aldus bronnen

FRANKFURT (ANP) - Bij beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) is nog geen paniek over de onrust op de Franse financiële markten door het onverwachte besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven. Dat meldden bronnen bij de ECB aan persbureau Bloomberg.

16 uur geleden
AEX in het rood, AkzoNobel en Besi grootste dalers

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met verlies het weekend ingegaan, mede onder druk van de lagere koersen op Wall Street. Verfconcern AkzoNobel en chiptoeleverancier Besi waren de grootste dalers in de hoofdindex op het Damrak. Voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich stond bij de koplopers dankzij een koopadvies en een verhoging van het koersdoel door analisten van Deutsche Bank.

17 uur geleden
Consumentenvertrouwen VS zakt naar laagste niveau in 7 maanden

ANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is deze maand gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en de eigen koopkracht. Dat meldt de Universiteit van Michigan op basis van voorlopige cijfers.

17 uur geleden