Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nvidia flink hoger op Wall Street door grote vraag AI-chips

Nvidia flink hoger op Wall Street door grote vraag AI-chips

NEW YORK (ANP) - Nvidia werd donderdag bijna een kwart meer waard op de aandelenbeurzen in New York en bereikte de hoogste koers ooit. Beleggers reageerden verheugd op de sterke kwartaalresultaten en vooruitzichten van de chipfabrikant. Nvidia is de afgelopen tijd al flink in beurswaarde gestegen door het optimisme over de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en koerst af op een marktwaarde van 1 biljoen ofwel 1000 miljard dollar.

Nvidia verklaarde dat het de vraag naar chips voor datacenters nauwelijks kan bijbenen. Door de grote aandacht voor AI-toepassingen moeten veel datacentra van andere chips worden voorzien, zei topman Jensen Huang. Volgens hem is daar mogelijk wel een biljoen dollar mee gemoeid. Nvidia schroeft daarom ook de productie van alle chips voor datacentra op. Branchegenoten AMD en Micron Technology liftten mee met plussen tot 9 procent.

De Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq noteerde kort na aanvang van de handel 1,4 procent hoger op 12.663 punten, dankzij de koerssprong van Nvidia. De brede S&P 500 steeg 0,6 procent tot 4139 punten en de Dow-Jonesindex daalde 0,2 procent op 32.722 punten.

Kredietwaardigheid

De impasse in de Amerikaanse politiek over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid bleef daarnaast boven de markten hangen. Kredietbureau Fitch waarschuwde dat de Verenigde Staten zijn AAA-rating, de hoogste kredietbeoordeling, zullen verliezen als politici niet voor 1 juni een akkoord weten te bereiken. De laatste keer dat de kredietrating van de VS werd verlaagd was in 2011. Toen verlaagde kredietbureau S&P zijn rating vanwege het gesteggel tussen de Democraten en Republikeinen over het schuldenplafond.

Best Buy steeg 2,8 procent. De elektronicaketen boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. De omzet viel wel lager uit dan voorzien doordat consumenten vanwege de hoge inflatie minder uitgeven aan elektronica. Het concern handhaafde echter zijn jaarverwachtingen.

Koersdaling Snowflake

Snowflake kelderde 11 procent. Het cloudbedrijf, waar de Nederlander Frank Slootman topman is, gaf een tegenvallende verwachting af voor het huidige kwartaal. Ook werd de omzetverwachting voor het hele jaar verlaagd doordat bedrijven voorzichtiger zijn geworden met de uitgaven aan cloudsoftware vanwege de onzekere economische omstandigheden.

Meer uit Financieel

Nederland verdient meer aan landbouwexport om hogere exportwaarde

DEN HAAG (ANP) - Nederland verdiende vorig jaar meer aan de export van landbouwproducten, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen University & Research (WUR). Ze schatten dat de Nederlandse economie 50,4 miljard euro verdiende aan de uitvoer van bijvoorbeeld groenten en fruit, 4 procent meer dan in 2022. Dat komt doordat Nederland afgelopen jaar voor meer geld aan landbouwproducten exporteerde.

5 uur geleden
Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

13 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabiƫ en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

13 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

15 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

17 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde SachverstƤndigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

19 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden