Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NVIC-voorzitter Gommers: te weinig oog voor personeel in rapport

NVIC-voorzitter Gommers: te weinig oog voor personeel in rapport

ROTTERDAM (ANP) - Diederik Gommers had graag gezien dat in het rapport over uitbreiding van de ziekenhuiszorg vanwege de coronapandemie meer nadruk was gelegd op de positie van het personeel. "Wij hadden de klemtoon anders gelegd", reageert de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Hij is "een beetje ongelukkig" met de insteek van het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Gommers vindt dat duidelijker in het rapport had moeten staan dat verpleegkundigen beter beloond moeten worden voor hun werk. "Er is geld nodig om verpleegkundigen aan ons te binden. Nu wordt te veel uitgegaan van hun goodwill: het gaat nu meer over verloven intrekken en contracturen uitbreiden." In dat opzicht is hij ook teleurgesteld in de politiek, premier Mark Rutte voorop, omdat die geen extra salarisverhoging voor verpleegkundigen regelt.

In het rapport staan wel een aantal punten over het aantrekkelijk houden van het vak en het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden, erkent Gommers. "Toch lijkt dit vooral een rapport van bestuurders die meer geld willen loskrijgen." Bijvoorbeeld voor hun infrastructuur, apparatuur en voertuigen.

Uitbreiding niet haalbaar

Het doel om de intensivecarecapaciteit sterk uit te breiden voor een eventuele volgende golf coronapatiënten, terwijl de overige zorg gewoon doorgaat, is volgens Gommers niet haalbaar. "Daar zijn zulke grote aantallen personeel voor nodig, dat gaat gewoon niet lukken." Ook het LNAZ zelf constateert dat dit er op korte termijn niet in zit. Tijdelijke ic-uitbreiding zal ten koste gaan van reguliere zorg, net zoals dat eerder gebeurde. Wel zegt Gommers dat ziekenhuizen nu meer voorbereidingstijd hebben, bijvoorbeeld om ondersteunend personeel voor te bereiden op ic-werk. Bepaalde knelpunten die zich in maart voordeden, zoals een tekort aan mondkapjes, zullen zich niet zo snel herhalen.

Gommers vindt dat Nederland voor de toekomst beter moet nadenken over de vraag hoe de zorg een volgende ramp of virusuitbraak beter het hoofd kan bieden. "Ik zou graag zien dat het gesprek wordt aangegaan met mensen uit de zorg over vragen als: wat voor mensen hebben jullie nodig en kunnen jullie die buiten het ziekenhuis vinden?" Idealiter zou de zorg beschikken over een "flexibele schil" die in crisissituaties kan worden ingezet.

Meer uit Binnenland

MOB eist dat provincies vergunningen 40 'piekbelasters' intrekken

NIJMEGEN (ANP) - Provincies moeten de vergunningen intrekken van veertig veehouderijen waarvan duidelijk is dat ze veel stikstof uitstoten die in natuurgebieden terechtkomt, eist milieuorganisatie MOB. De organisatie heeft de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg daar dinsdag over aangeschreven, bevestigt raadsman Valentijn Wösten na berichtgeving door NRC. Dit is de eerste stap in een juridische procedure.

40 minuten geleden
Verdachten doden hulpverlener Emmen ook verdacht van overval

ASSEN (ANP) - De drie jeugdige verdachten van de fatale steekpartij in jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen in januari, worden ook verdacht van andere incidenten. Dit meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Zo worden twee van hen verdacht van een gewelddadige overval op de McDonald's in Emmen eerder die maand. Het drietal blijft langer vastzitten.

1 uur geleden
Jumbo roept stollen terug vanwege verkeerd etiket

VEGHEL (ANP) - Jumbo roept per direct een bepaald soort stol terug omdat op dat product een verkeerd etiket zit. Daarop staat niet vermeld dat in de stol de allergenen ei, melk en noten zitten. Dit kan een gevaar opleveren voor mensen die allergisch zijn voor ei, melk en/of noten.

1 uur geleden
Gemeente Amsterdam gaat TikTok weren op werktelefoons

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil apps als TikTok weren van werktelefoons van ambtenaren. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.

1 uur geleden
Gemeente Amsterdam wil af van overlast toeristen: 'Stay Away'

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil af van de overlast van toeristen en begint daarom een campagne: Stay Away. De ontmoedigingscampagne maakt deel uit van het maatregelenpakket dat de gemeenteraad in december aannam.

1 uur geleden
Kinderen vinden cocaïne bij basisschool en proeven ervan

TEGELEN (ANP) - Vier kinderen van een basisschool in Tegelen, gemeente Venlo, hebben vorige week een zakje met restjes cocaïne gevonden en er vervolgens van geproefd. Volgens een woordvoerster van de politie vonden ze het zakje met de restjes coke in de struiken net buiten de school. Op school zag een surveillerende medewerker de kinderen ervan proeven, greep in en haalde de politie erbij. De kinderen werden naar het ziekenhuis gebracht en konden niet veel later in goede gezondheid weer naar huis, bevestigde de woordvoerster van de politie berichtgeving in De Limburger dinsdag.

2 uur geleden
OM eist 4 jaar cel voor opruiing tegen complotdenker Micha Kat

DEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) hoorde dinsdag in de rechtbank in Den Haag een celstraf van vier jaar tegen zich eisen voor opruiing en bedreiging. In totaal wordt hij verdacht van zes gevallen van opruiing.

4 uur geleden