Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NVIC-voorzitter Gommers: te weinig oog voor personeel in rapport

NVIC-voorzitter Gommers: te weinig oog voor personeel in rapport

ROTTERDAM (ANP) - Diederik Gommers had graag gezien dat in het rapport over uitbreiding van de ziekenhuiszorg vanwege de coronapandemie meer nadruk was gelegd op de positie van het personeel. "Wij hadden de klemtoon anders gelegd", reageert de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Hij is "een beetje ongelukkig" met de insteek van het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Gommers vindt dat duidelijker in het rapport had moeten staan dat verpleegkundigen beter beloond moeten worden voor hun werk. "Er is geld nodig om verpleegkundigen aan ons te binden. Nu wordt te veel uitgegaan van hun goodwill: het gaat nu meer over verloven intrekken en contracturen uitbreiden." In dat opzicht is hij ook teleurgesteld in de politiek, premier Mark Rutte voorop, omdat die geen extra salarisverhoging voor verpleegkundigen regelt.

In het rapport staan wel een aantal punten over het aantrekkelijk houden van het vak en het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden, erkent Gommers. "Toch lijkt dit vooral een rapport van bestuurders die meer geld willen loskrijgen." Bijvoorbeeld voor hun infrastructuur, apparatuur en voertuigen.

Uitbreiding niet haalbaar

Het doel om de intensivecarecapaciteit sterk uit te breiden voor een eventuele volgende golf coronapatiënten, terwijl de overige zorg gewoon doorgaat, is volgens Gommers niet haalbaar. "Daar zijn zulke grote aantallen personeel voor nodig, dat gaat gewoon niet lukken." Ook het LNAZ zelf constateert dat dit er op korte termijn niet in zit. Tijdelijke ic-uitbreiding zal ten koste gaan van reguliere zorg, net zoals dat eerder gebeurde. Wel zegt Gommers dat ziekenhuizen nu meer voorbereidingstijd hebben, bijvoorbeeld om ondersteunend personeel voor te bereiden op ic-werk. Bepaalde knelpunten die zich in maart voordeden, zoals een tekort aan mondkapjes, zullen zich niet zo snel herhalen.

Gommers vindt dat Nederland voor de toekomst beter moet nadenken over de vraag hoe de zorg een volgende ramp of virusuitbraak beter het hoofd kan bieden. "Ik zou graag zien dat het gesprek wordt aangegaan met mensen uit de zorg over vragen als: wat voor mensen hebben jullie nodig en kunnen jullie die buiten het ziekenhuis vinden?" Idealiter zou de zorg beschikken over een "flexibele schil" die in crisissituaties kan worden ingezet.

Meer uit Binnenland

Van der Burg zoekt extra opvangplekken asielzoekers in hotels

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) wil in verband met de aanhoudende krapte in de opvang 3500 plekken in hotels vinden om vreemdelingen te plaatsen. Eerst zullen daar asielzoekers komen en zodra het mogelijk is, komen hier statushouders voor in de plaats, schrijft hij in een Kamerbrief. De plaatsingen worden gedaan met instemming van de betrokken gemeenten.

54 minuten geleden
Nog meer gedupeerden melden zich bij meldpunt Babboe-bakfiets

AMSTERDAM (ANP) - Ruim 8500 bezitters van een Babboe-bakfiets hebben zich als gedupeerde gemeld bij de website bakfietsclaim.nl. Dat is zo'n 2200 meer dan afgelopen zondag, toen er nog ongeveer 6300 claims lagen bij het door advocatenkantoor Birkway gelanceerde meldpunt. Birkway heeft inmiddels ook een Engelstalige site gelanceerd voor niet-Nederlandse gedupeerden. Enkele honderden buitenlandse Babboe-bakfietsers hebben zich al gemeld, stelt het advocatenkantoor.

1 uur geleden
Nederland en Brazilië gaan nauwer samenwerken tegen drugssmokkel

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse douane gaat nauwer samenwerken met die van Brazilië in de strijd tegen drugssmokkel. De diensten gaan bijvoorbeeld scanbeelden die zij maken van containers naast elkaar leggen om te zien of er wellicht stiekem iets is ingestopt. Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) heeft daar afspraken over gemaakt met haar Braziliaanse ambtgenoot Adriana Gomes Rêgo.

2 uur geleden
Defensie vindt alsnog rapport mogelijk oorlogsmisdrijf in Uruzgan

DEN HAAG (ANP) - In het archief van het ministerie van Defensie is alsnog het rapport opgedoken waarin melding wordt gemaakt van een mogelijk oorlogsmisdrijf door Australische militairen in Afghanistan. In oktober meldde het ministerie nog aan de Kamer dat de zoektocht vruchteloos was geweest nadat meer dan een miljoen bestanden waren doorzocht.

2 uur geleden
Luchtalarm maakt na 2025 plaats voor NL-Alert op mobiele telefoon

DEN HAAG (ANP) - Het luchtalarm om de bevolking te waarschuwen voor calamiteiten wordt volgend jaar afgeschaft en vervangen door NL-Alert, een melding die via de mobiele telefoon binnenkomt. Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft dat besloten. Ze schrijft in een Kamerbrief dat het landelijk systeem met de sirenes, die elke eerste maandag van de maand worden getest, weinig voordelen biedt en nauwelijks grote successen had. Ook is de dekking van deze alarmering veel lager dan die van NL-Alert.

2 uur geleden
LTO: overheid moet dierwaardige veehouderij financieel stimuleren

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet de transitie naar diervriendelijkere veehouderij financieel stimuleren en zorgen dat de vergunningen van de grond komen. Dat zegt boerenbelangenorganisatie LTO op de plannen van demissionair landbouwminister Piet Adema om de veehouderij diervriendelijker te maken. In de plannen van Adema gaat het volgens LTO te weinig over de randvoorwaarden om die transitie te kunnen maken. "Dit is niet een vraagstuk voor de boer alleen."

3 uur geleden
Slachtoffers Thijs Römer 'opgelucht' na intrekken hoger beroep

ASSEN (ANP) - De drie slachtoffers van Thijs Römer zijn "opgelucht" dat de 45-jarige acteur afziet van het hoger beroep in de onlinezedenzaak waarbij hij betrokken is. "We hadden het niet zien aankomen", laat hun advocaat Maartje Schaap weten.

3 uur geleden