Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nutri-Score op voedselverpakkingen mag blijven

Nutri-Score op voedselverpakkingen mag blijven

DEN HAAG (ANP) - De Nutri-Score krijgt een officiële wettelijke status. Dat betekent dat levensmiddelenfabrikanten het logo mogen blijven gebruiken om consumenten te helpen gezondere keuzes te maken. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) laat dat aan de Tweede Kamer weten.

Van Ooijen herhaalt nog eens dat verdere verbetering van het logo "nodig zal blijven in de toekomst, omdat het logo niet perfect is". Ook de Gezondheidsraad toonde zich eind vorig jaar kritisch in een adviesrapport over het logo. De Nutri-Score laat soms veel ruimte voor ongezonde toevoegingen, luidde een van de kritiekpunten. Toch zag ook de raad uiteindelijk wel meerwaarde in het gebruik van het logo, mits dat wordt verbeterd.

De staatssecretaris wijst erop dat al een aantal verbeteringen zijn doorgevoerd. "Met de nieuwe methode verbetert bijvoorbeeld het onderscheid tussen volkorenbrood en witbrood sterk omdat volkorenbrood meestal een A krijgt en witbrood voornamelijk een C", schrijft hij als voorbeeld. Hij ziet het logo als "iets extra’s dat we allemaal best kunnen gebruiken in de supermarkt".

Betere vergelijking

De Nutri-Score bestaat per productcategorie uit een cijfer met een bijbehorende kleur: een groene A is het beste, een rode E staat voor een minder gezonde keuze binnen de bewuste categorie. Het idee is dat de consument zo een betere vergelijking kan maken. Van origine is het een Frans systeem. Het gebruik ervan was tijdens een proefperiode al vrijwillig en dat blijft zo. Wel moeten fabrikanten die het logo op hun verpakkingen zetten uiterlijk op 1 juli 2024 de herziene versie gaan gebruiken.

De Consumentenbond en Foodwatch zijn blij met het besluit. "Wij hebben jarenlang gepleit voor Nutri-Score en zijn dan ook blij dat het nu daadwerkelijk kan worden ingevoerd", reageert directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond. Campagneleider Frank Lindner van Foodwatch vindt het ook een goede zaak: "Dit helpt mensen om gezonder te winkelen en dat is hard nodig met het grote aanbod ongezond voedsel en geniepige marketingtrucs die je allemaal in de supermarkten tegenkomt." Foodwatch zou graag een wettelijke verplichting zien in heel de EU.

Meer uit Gezond

EU-handelschef verwacht intensiever contact met VS over deal

BRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.

1 dag geleden
Biotechnoloog Galapagos komt terug op voorgenomen splitsing

MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.

3 dagen geleden
40 procent 12- tot 16-jarige vapers is verslaafd

DEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.

4 dagen geleden
850 mensen laten gratis hun lever testen bij RAI Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.

5 dagen geleden
Toezichthouder: prostaatmiddel kan leiden tot zelfmoordgedachten

UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.

6 dagen geleden
Longartsen zien vaker levensbedreigende effecten van vapen

GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

1 week geleden
Veel patiënten verkeerd geïnformeerd, artsen starten campagne

DEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.

1 week geleden