Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nuis weet het zeker: niemand gaat ooit harder schaatsen

Nuis weet het zeker: niemand gaat ooit harder schaatsen

SAVALEN (ANP) - Kjeld Nuis voelde na zijn geslaagde recordpoging blijdschap én opluchting. De 32-jarige schaatser slaagde op een bevroren Noors meer in zijn missie om harder dan 100 kilometer per uur te schaatsen. Nuis haalde een topsnelheid van 103 kilometer per uur, waarmee hij een 'magische' grens overschreed. De drievoudig olympisch kampioen bekende dat hij veel druk voelde, met name door zichzelf opgelegd.

"We zijn hier met een heel team met zelfs mijn familie en mijn vriendin. Het is heel mooi en zelfs sprookjesachtig, maar het brengt ook wel veel druk met zich mee", zegt Nuis, die zo'n dertig tot veertig begeleiders had meegenomen naar Noorwegen. "Iedereen moet er toch maar in mee omdat ik het heel graag wil."

Tijdens zijn eerste poging op woensdag bleef de snelheid steken op 88 kilometer per uur. "Het ijs zag er de eerste dag goed uit en ik was meteen gerustgesteld", aldus Nuis. Toch lukte het toen niet de zo gewenste snelheid van 100 kilometer per uur te halen. "Ik voelde mijn hele schaatsen trillen. Ik kreeg het gevoel van: kan ik het wel?"

Echte wedstrijddag

Om zijn poging alsnog te laten slagen, benaderde Nuis de tweede dag als een echte wedstrijddag. De schaatser kreeg een tip van zijn fysiotherapeut. "Hij zei dat het misschien een goed idee was om in te rijden." Nuis deed dat op een snelheid van 70 kilometer per uur. Ook besloot hij wat hoger te gaan 'zitten' tijdens het schaatsen. "Het voelde meteen goed en dit gaf vertrouwen."

Toen de schaatser tijdens zijn geslaagde recordpoging, achter de auto met een groot windscherm, zijn laatste slagen maakte om tot boven de 100 kilometer per uur te komen, voelde hij zijn hele lichaam trillen. "Je stuitert op je schaatsen en dat is supereng, maar het moest en het zou verdomme gebeuren."

Nuis is niet bang dat hij zijn record gaat kwijtraken. Volgens de olympisch kampioen op de 1500 meter azen andere schaatsers vooralsnog niet op zijn topsnelheid. "En als ze dat toch gaan doen, dan gaat ze dat echt niet lukken", zei Nuis, terwijl hij aan een biertje bij een haardvuur zat. De schaatser gaat nu genieten van een paar vrije weken.

Meer uit Sport

Kickbokser Rigters verslaat Horta op Glory 92

ROTTERDAM (ANP) - Kickbokser Levi Rigters heeft tijdens het vechtgala Glory 92 Nico Horta verslagen. De 28-jarige kickbokser werd na drie ronden in de RTM Stage in Rotterdam unaniem aangewezen als de winnaar van het gevecht.

38 minuten geleden
Laura Smulders grijpt naast medailles bij WK BMX

ROCK HILL (ANP) - Laura Smulders heeft bij het WK BMX in het Amerikaanse Rock Hill de wereldtitel naast de medailles gegrepen. De 30-jarige BMX'ster raakte na een mindere start achterop en eindigde in de finale als vijfde. De wereldtitel ging naar Alise Willoughby uit de Verenigde Staten voor Zoé Claessens uit Zwitserland en Daleny Vaughn uit de VS.

1 uur geleden
Kimmann verovert zilver bij WK BMX

ROCK HILL (ANP) - Niek Kimmann heeft bij het WK BMX in het Amerikaanse Rock Hill zilver veroverd. De 27-jarige regerend olympisch kampioen moest in de finale alleen de Fransman Joris Daudet voor zich dulden. Sylvain André uit Frankrijk pakte het brons.

1 uur geleden
BMX'sters Veenstra, Baauw en Merel Smulders stranden op WK

ROCK HILL (ANP) - BMX'sters Manon Veenstra, Judy Baauw en Merel Smulders zijn bij de WK in het Amerikaanse Rock Hill gestrand in de kwartfinales. Laura Smulders slaagde er wel in de halve finales te bereiken.

2 uur geleden
Piastri drie plaatsen teruggezet, Norris naast Verstappen op P2

IMOLA (ANP) - Formule 1-coureur Oscar Piastri is zijn tweede plaats in de startopstelling van de Grote Prijs van Emilia-Romagna kwijtgeraakt. De Australiër van McLaren is drie plaatsen teruggezet omdat hij de Deen Kevin Magnussen had gehinderd tijdens de kwalificatie.

3 uur geleden
Swiatek verslaat Sabalenka ook op WTA-toernooi van Rome

ROME (ANP) - Tennisster Iga Swiatek heeft voor de derde keer het WTA-toernooi van Rome op haar naam geschreven. De als eerste geplaatste Poolse versloeg in de finale in twee sets Aryna Sabalenka, de nummer 2 van de plaatsingslijst uit Belarus: 6-2 6-3.

4 uur geleden
Meerkampster Vetter tweede na eerste dag in Götzis

GÖTZIS (ANP) - Anouk Vetter staat na de eerste dag van de zevenkamp in het Oostenrijkse Götzis op een tweede plaats. De atlete moet na vier onderdelen met 3826 punten alleen de Amerikaanse Michelle Atherley ruim voor laten gaan. Zij leidt met 3944 punten.

4 uur geleden