Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nu aantal boosterprikken daalt, gaan GGD'en weer de wijken in

Nu aantal boosterprikken daalt, gaan GGD'en weer de wijken in

UTRECHT (ANP) - Het aantal mensen dat een boostervaccinatie haalt, neemt af. De GGD'en proberen op lokaal niveau om mensen toch over te halen de prik te nemen. Komende weken krijgen asielzoekers hun boosterprik, aldus een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.

Regionale GGD'en werken samen met onder meer religieuze instellingen, universiteiten en buurthuizen om de vaccinatiegraad onder verschillende groepen mensen omhoog te krijgen. Dat gebeurt niet alleen voor de boosterprik, ook worden er nog steeds eerste en tweede coronaprikken gezet, legt de woordvoerster uit. Het aantal eerste en tweede vaccinaties is wel laag: zo haalden vorige week 7000 mensen van 12 jaar en ouder een eerste corona-inenting.

De GGD'en richten zich vooral op gemeenten en wijken waar de vaccinatiegraad achterblijft. Zo zijn afgelopen weken de winteropvanglocaties voor dak- en thuislozen in onder meer Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag bezocht. Voor het uitdelen van boosterprikken aan asielzoekers gaan de GGD'en naar asielzoekerscentra toe, tenzij de locatie erg klein is. Dan worden bewoners gevraagd naar een reguliere GGD-locatie te komen.

In Amersfoort wordt eens per week gevaccineerd in de Adventkerk, somt de woordvoerster verder op. "Hier komt een brede doelgroep op af, van buurtbewoners tot ongedocumenteerden." In Amsterdam-Noord houdt de GGD aanstaande vrijdag een prikactie in de moskee Al Houda en in Den Haag diezelfde dag in de moskee Al Madinah. Ook worden komende tijd weer tijdelijke priklocaties in ziekenhuizen geopend, zoals in het Ikazia Ziekenhuis en het Erasmus MC, beiden in Rotterdam.

"Iedereen is zich bewust dat we voor de laatste groep ongevaccineerden, twijfelaars en mensen die zich nog niet hebben laten boosteren, extra moeite moeten doen", aldus de GGD-woordvoerster. Ze benadrukt dat GGD-medewerkers mensen wel alleen informeren over de mogelijkheden tot vaccinatie, "zodat zij zelf een weloverwogen beslissing kunnen nemen".

Meer uit Binnenland

Prognose: personeelstekort zorg loopt nog veel verder op

DEN HAAG (ANP) - Het personeelstekort in zorg en welzijn neemt de komende tien jaar verder toe. Nieuw kabinetsbeleid helpt daar weliswaar tegen, maar lang niet genoeg om het tekort aan menskracht weg te nemen. Dat staat in een nieuwe arbeidsmarktprognose die minister Conny Helder (Langdurige Zorg) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

3 uur geleden
De Jonge gaat nadenken over invoering 'tochtkorting' huizen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil net zoals minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) dat de energierekening voor mensen met vooral lagere en middeninkomens zo snel mogelijk omlaag gaat en betaalbaar wordt. In een Kamerdebat drongen zowel coalitie- als oppositiepartijen aan op meer snelheid bij de verduurzaming van woningen, maar verschillende voorstellen zijn niet meteen omarmd door de minister. Hij gaat wel de voor- en nadelen van de invoering van een 'tochtkorting' op een rij zetten. De PvdA wil dat met deze maatregel de huur van een tochtig huis wordt verlaagd, zodat de bewoners hun hoge energierekening kunnen betalen.

3 uur geleden
Hof: ggz-instelling schuldig aan dood patiënte

DEN BOSCH (ANP) - Het gerechtshof in Den Bosch heeft een ggz-instelling schuldig bevonden aan het overlijden tien jaar geleden van een 29-jarige patiënte. De instelling heeft een voorwaardelijke boete van 19.500 euro gekregen.

6 uur geleden
Koning bij VN: we rusten pas als water bovenaan agenda staat

NEW YORK (ANP) - Water moet als onderwerp hoog op internationale agenda‘s prijken, omdat er nu te weinig aandacht is voor waterproblematiek, zegt koning Willem-Alexander bij de opening van de VN-waterconferentie in New York. "Tot die tijd zullen wij niet rusten."

8 uur geleden
Dassenwerkgroep: actie tegen dassenburcht bij spoor te laat

BOXMEER (ANP) - ProRail zou een zerotolerancebeleid moeten hanteren als het gaat om dassen die langs het spoor leven. Dat zegt Friso Derikx, voorzitter van de Stichting Dassenwerkgroep Brabant. "Dassen worden getolereerd en kleine holen kunnen niet veel kwaad, maar zodra het burchten worden ontstaan er problemen."

8 uur geleden
ProRail: op 40 locaties dassen bij en onder spoor, meer in opkomst

UTRECHT (ANP) - Volgens spoorbeheerder ProRail zitten er op veertig locaties in met name het oostelijk deel van het land dassen bij en onder het spoor. Volgens een woordvoerder is dat al jaren bekend en worden deze plekken nauwlettend in de gaten gehouden. Hij spreekt echter van een uitzonderlijke situatie in het Friese Molkwerum en het Brabantse Esch, waar momenteel geen treinen rijden vanwege de vrees dat door de dassen het spoor verzakt. "Maar de dassen zijn wel duidelijk in opkomst."

10 uur geleden
Man opgepakt voor betrokkenheid bij ongeluk waarbij gezin omkwam

ZEVENBERGSCHEN HOEK (ANP) - De politie heeft woensdagochtend een 33-jarige man aangehouden voor betrokkenheid bij het dodelijke ongeluk op de A59 bij Sprang-Capelle. Bij dat ongeluk kwam een gezin uit Raamsdonksveer om het leven. De slachtoffers waren een meisje van 10 jaar oud, een 13-jarige jongen en een man en een vrouw van 46 jaar oud.

11 uur geleden