Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NSC wil lastenstijging om programma te betalen

NSC wil lastenstijging om programma te betalen

DEN HAAG (ANP) - Voor de realisatie van de voorstellen van NSC van Pieter Omtzigt is geld nodig. De dekking daarvoor zoekt de partij "in een afgewogen mix" van beperking van uitgaven en verhoging van een aantal lasten. De komende jaren is geen ruimte voor een "generieke lastenverlichting", zo staat in het dinsdag gepresenteerde verkiezingsprogramma. Dat laat de "stand" van de overheidsfinanciën niet toe.

Voor de lagere en middeninkomens worden wel maatregelen genomen die "bijdragen aan hun bestaanszekerheid". Daarvoor worden op korte termijn "fiscale instrumenten" ingezet, die niet nader worden genoemd. Op de lange termijn wil de partij toe naar een stelselherziening "waarbij draagkracht, rechtvaardigheid en eenvoud weer leidende beginselen zijn".

Onduidelijk is of en hoeveel de verschillende inkomensgroepen er op voor- of achteruit gaan. De partij heeft haar programma niet door het Centraal Planbureau (CPB) laten doorrekenen. De financiële paragraaf van het verkiezingsprogramma biedt geen duidelijkheid.

Knelpunten

De "knelpunten van de onderkant van het inkomstengebouw" worden aangepakt en daarvoor worden middelen gezocht, zei NSC-kandidaat Kamerlid Eddy van Hijum tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma. De partij wil onder meer een "significante verlaging" van de energiebelasting op gas. Verder gaat het kindgebonden budget op korte termijn omhoog. Ook wil de partij kijken naar specifieke regelingen voor arbeidsgehandicapten.

Het gratis maken van kinderopvang wordt geschrapt. De partij wil het Klimaatfonds, Groeifonds en het Stikstoffonds opdoeken, vooral omdat het aan democratische controle op de uitgaven van belastinggeld ontbreekt. De partij wil verder een minimum belastingtarief invoeren voor multinationals en een einde maken aan het "fiscale doorstroomparadijs" dat Nederland volgens de partij is. Het gunstige belastingtarief voor expats wordt versoberd. Ongezonde suikerhoudende drankjes worden zwaarder belast en er wordt een nationale accijns op e-sigaretten ingevoerd. Er komt een vliegbelasting op kleine vliegtuigjes, zoals eerder ook het CDA voorstelde. De btw op logies wordt verhoogd.

Het begrotingstekort moet omlaag, waardoor de staatsschuld volgens de partij "op een houdbaar niveau" blijft. Voor de uitgaven van de Rijksoverheid, sociale zekerheid, zorg en klimaat wordt de komende vier jaar een uitgavenplafond ingesteld. Uitgezonderd bij de Belastingdienst, mag het aantal ambtenaren bij alle andere departementen voorlopig niet toenemen. De externe inhuur bij het Rijk moet fors worden teruggedrongen.

Meer uit Binnenland

ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

8 minuten geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

1 uur geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

1 uur geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

2 uur geleden
NVJ boos over naam fotograaf Sakir Khader op terroristenlijst FBI

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ is absoluut niet te spreken over het feit dat de Nederlands-Palestijnse fotograaf en documentairemaker Sakir Khader op een omstreden Amerikaanse terroristenlijst staat. "Het is onbegrijpelijk dat Nederland hier niet meteen werk van maakt", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. Follow the Money en de Volkskrant berichtten zaterdag over die lijst.

3 uur geleden
Festival Bospop sluit parkeerterreinen door hevige regenval

WEERT (ANP) - Festival Bospop in Weert heeft zaterdagochtend alle parkeerplaatsen gesloten. Er is veel regen gevallen en daardoor is het terrein onbegaanbaar. De organisatie van het festival roept bezoekers op om met het openbaar vervoer te komen of om zich af te laten zetten bij een kiss-and-ridezone vlakbij.

4 uur geleden
Jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt (93) overleden

DEN HAAG (ANP) - Tonke Dragt is in haar woonplaats Den Haag overleden. De veelgelezen jeugdboekenschrijfster was 93 jaar, zo heeft haar uitgeverij zaterdag laten weten. Dragt overleed vrijdag.

4 uur geleden